Το καϊμάκι
Το όλο θέμα στον εσπρέσσο είναι να καταφέρετε να φτιάξετε το καϊμάκι του. Είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ. Δεν είναι σαν τον ελληνικό που και να μην σας πετύχει το καϊμάκι θα τον πιείτε. Ο εσπρέσσο απλά δεν πίνεται χωρίς το καϊμάκι, είναι σκέτο νεροζούμι.

Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να έχετε εσπρεσσιέρα και όχι αυτά τα πολυμηχανήματα που σε ξυπνούν το πρωΐ φτιάχνοντας γαλλικό, εσπρέσσο, καπουτσίνο και ότι άλλο εξάρτημα έχουν σκεφτεί να βάλουν επάνω.
Δεν έχει νόημα να πάρετε πολυσυσκευή, γιατί απλά στο τέλος μόνο γαλλικό θα καταλήξετε να πίνετε μια που ο εσπρέσσο θα σας βγαίνει απαίσιος. Για να πιείτε εσπρέσσο της προκοπής, θέλετε μηχάνημα που να βγάζει τον ατμό με μεγάλη πίεση. Ρωτήστε πριν πάρετε συσκευή πόσες ατμόσφαιρες βγάζει και αν είναι ικανοποιητικές για να κάνει καϊμάκι. Αλλιώς, προτιμήστε μεγάλες καφετέριες πχ. Flocafe που έχουν ειδικά μηχανήματα με μεγάλη πίεση και φτιάχνουν ωραίο εσπρέσσο/καπουτσίνο.

Επιλογή ποικιλίας
Ας πούμε πως έχετε καλή συσκευή για εσπρέσσο. Παίζει ρόλο τι ποικιλία καφέ θα διαλέξετε και πώς θα αλεστεί (αν θα τον χοντροκόψουν, ή αν θα είναι ψιλοκομμένος). Αν δεν γνωρίζετε από ποικιλίες, πειραματιστείτε.
Μια εύκολη λύση είναι να πάτε στα Coffeway που έχουν πολλές ποικιλίες και θα βρείτε σίγουρα κάτι της αρεσκείας σας.
Πείτε στο μαγαζί ποια εσπρεσσιέρα έχετε για να σας κόψει τον καφέ στον τύπο που ταιριάζει στη συσκευή σας.

 • Χοντροκομμένοι κόκκοι -> ο καφές πέφτει με ορμή και γίνεται νερουλός.
 • πολύ ψιλά αλεσμένοι κόκκοι -> ο καφές στάζει πολύ αργά και θα γίνει πάρα πολύ πικρός.

  Πόσο καφέ να βάλω;
  Η ιδανική δόση για 1 φλιτζανάκι εσπρέσσο είναι περίπου 1 1/2 κουταλιά της σούπας. Δε συμπιέζουμε πολύ τους κόκκους γιατί δε θα μπορεί να περάσει ανάμεσά τους το νερό, αλλά ούτε και το αντίθετο μας αρέσει γιατί τότε το νερό θα χύνεται αμέσως στο φλυτζάνι.
  Θα πρέπει να πειραματιστείτε (ανάλογα με τη συσκευή που έχετε) και να καταφέρετε να είναι τέτοια η πίεση ώστε να χύνεται ο καφές σαν μέλι.

  Στην υγειά σας!!!
  Συγχαρητήρια αν τα καταφέρατε! Αν πάλι όχι, δεν πειράζει αρκεί η προσπάθεια. Ετσι την επόμενη φορά που θα πιείτε έξω έναν ωραίο καφέ θα το εκτιμήσετε περισσότερο.
  Και μην ξεχνάτε, "τα αγαθά κόποις κτώνται"...

 • ΚΑΦΕΣ, ΤΣΑΙ, ΡΟΦΗΜΑΤΑ

  Ο τέλειος espresso

  Το καϊμάκι Το όλο θέμα στον εσπρέσσο είναι να καταφέρετε να φτιάξετε το καϊμάκι του. Είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ. Δεν είναι σαν τον ελληνικό που και να μην σας πετύχει το καϊμάκι θα τον πιείτε. Ο...

  ΚΑΦΕΣ, ΤΣΑΙ, ΡΟΦΗΜΑΤΑ

  Μικρά μυστικά για τον καφέ

  Για κάθε δόση αναμιγνύετε 1/2 φλυτζάνι ζεστό καφέ φίλτρου και όποιο από τα παρακάτω ποτά προτιμάτε. Σκεπάζετε πάντα με χτυπημένη κρέμα γάλακτος και λίγη κανέλα ή τρούφα. Καφές Κολομβιανός:...

  ΚΑΦΕΣ, ΤΣΑΙ, ΡΟΦΗΜΑΤΑ

  Καλοκαιρινές απολαύσεις Coffeeway

  Τα νέα προϊόντα τους για το καλοκαίρι είναι: στιγμιαίος αρωματικός καφές που παράγεται από τις καλύτερες κολομβιανές ποικιλίες: με άρωμα Βανίλια, Irish Cream ή Φουντούκι χαρμάνι στιγμιαίου καφέ...

  ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ