από FOFO

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΟ ΡΟΛΟ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

 

Υλικά:
  • 3 μεγάλα αυγά χωρισμένα
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 3/4 κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κουταλιές ζεστό νερό
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα και για τη γέμιση
  • 1 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • λίγη βανίλια
  • 1/2 κούπα μαρμελάδα φράουλας
  • 250 γρ. φράουλες
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Εκτέλεση:

Ετοιμάστε το παντεσπάνι. Αλείψτε ένα ταψί του φούρνου ή έν jelly roll ταψί, με διαστάσεις 30 x 26 εκ. με λίγο βούτυρο και στρώστε το με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.

Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, ώσπου να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο, 15' περίπου. Κοσκινίστε το αλεύρι μέσα στο μπολ και χτυπήστε στην πολύ χαμηλή ταχύτητα για μερικά δευτερόλεπτα ή ανακατέψτε το απαλά με ξύλινο κουτάλι, ώσπου να ενσωματωθεί στα χτυπημένα αυγά.

Προσθέστε το ζεστό νερό, λίγο - λίγο, ανακατεύοντάς το απαλά, ώστε να ενσωματωθεί, προσέχοντας όμως να μην ξεφουσκώσουν τ' αυγά. Αδειάστε το μίγμα στο ταψί και λειάνετε την επιφάνειά του με μια μεταλλική σπάτουλα. Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, 10' - 12'.

Βγάλτε το από το φούρνο κι αναποδογυρίστε το επάνω σε πετσέτα καλυμμένη με λαδόχαρτο, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Ξεκολλήστε προσεχτικά το επάνω λαδόχαρτο και τυλίξτε το παντεσπάνι με την πετσέτα και το νέο λαδόχαρτο απαλά σε ρολό, όσο ακόμη δεν είναι πολύ ζεστό. ΄Ετσι το παντεσπάνι δε θα σπάσει όταν το γεμίσετε. Αφήστε το, ώσπου να κρυώσει εντελώς.

Στο μεταξύ, πλύντε και καθαρίστε τις φράουλες και κόψτε τις σε λεπτά φετάκια. Φυλάξτε μερικά όμορφα φετάκια για το γαρνίρισμα. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια, να πήξει και ν' αφρατέψει. Για να στέκεται καλύτερα η σαντιγύ, προσθέστε 1/2 φακελάκι βελτιωτικό για σαντιγύ, πριν τη χτυπήσετε. Φυλάξτε τη στο ψυγείο.

Ξετυλίξτε το ρολό, αλείψτε το με τη μαρμελάδα, αφού πρώτα τη ζεστάνετε να μαλακώσει, καλύψτε με τα 2/3 σαντιγύ και τα φετάκια φράουλας. Τυλίξτε και πάλι απαλά σε ρολό και μεταφέρετέ το σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Γαρνίρετε με την υπόλοιπη σαντιγύ και τα φετάκια φράουλας που κρατήσατε. Φυλάξτε το γλύκισμα ακάλυπτο στο ψυγείο. Πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη, λίγο πριν το σερβίρετε.

Διατηρείται 2 ημέρες, ακάλυπτο στο ψυγείο.

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ