από ZH284

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ
ΠΙΤΣΑ

 

Υλικά: Για το ζυμάρι:
  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την σάλτσα:
  • 500 γρ. τριμμένη ντομάτα ή ένα κουτί κονσέρβα ντομάτα (εάν βάλετε φρέσκια ντομάτα θα πρέπει να βράσετε λίγο παραπάνω και να μην προσθέσετε άλλο νερό)
  • 1 κύβο κότας
  • λίγη σκορδόσκονη
  • βασιλικό φρέσκο ή ξερό
  • 1/2 φλυτζάνι νερό
Για τη γέμιση:
  • 300 γρ. πάριζα ή ζαμπόν
  • 150 γρ. μπέικον
  • 250 γρ. τριμμένο γκούντα
  • 300 γρ. τριμμένο κασέρι
  • φέτες από πιπεριά (προαιρετικά)
  • κρεμμύδι
  • ντομάτα
  • φρέσκα πλυμμένα μανιτάρια
Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το αλεύρι με την μαγιά και το αλάτι. Κάνουμε μία γούβα και προσθέτουμε το λάδι και σιγά σιγά λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη μέτρια. Προσοχή, θέλει αρκετό ζύμωμα για να γίνει λεία.

Αφήνουμε 45 λεπτά σε ένα λεκανάκι σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα μέχρι να φουσκώσει.

Βράζουμε για λίγο τα υλικά της σάλτσας (5' λεπτά) και τη ρίχνουμε σε ανοιχτό σκεύος να κρυώσει.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την αναποδογυρίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε με τον χοντρό πλάστη σε φύλλο σχετικά λεπτό (1/2 εκ.). Τοποθετούμε στο μεγάλο ταψί της κουζίνας, αφού το έχουμε λαδώσει και αλευρώσει. Τινάζουμε και την περίσσεια του αλευριού. Το πιθανότερο θα μείνει ζύμη για άλλο ένα μικρό ταψάκι.

Πάνω στο φύλλο βάζουμε την κρύα σάλτσα. Εάν μας αρέσει η ρίγανη, προσθέτουμε σε αυτό το σημείο. Τοποθετούμε την πάριζα ή το ζαμπόν. Από πάνω το γκούντα, μετά το μπέικον και από πάνω εάν θέλουμε τα λαχανικά.

Τέλος, καλύπτουμε με κασέρι. Σημειώστε ότι όσο πιο λίγη ποσότητα υλικών βάλουμε, τόσο πιο καλά θα ψηθεί το ζυμάρι. Εάν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω μερικές φέτες φρέσκιας ντομάτας σε λεπτές φέτες. Βοηθάει να μην καεί το τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου στην κάτω σχάρα του φούρνου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα το ζυμάρι, χωρίς να καεί το τυρί.

Καταργείστε το delivery!

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Τυρόπιτα ταψιού

ΥΛΙΚΑ 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού και 2 φύλλα κρούστας βουτυρωμένα στο πάνω μέρος του ταψιού Γέμισμα 2 μπωλ γιαούρτι στραγγισμένο 4 αβγά 300 γραμ. φέτα 100 γραμ....

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κρέπες

Υλικά: 4 μεγάλα αβγά κάτι παραπάνω από 2 κούπες γάλα 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1/4 κουτ. αλάτι 6-7 κουτ. λιωμένο βούτυρο λίγο ελαιόλαδο και λίγη κρέμα γαλακτος Γέμιση: 1/2 κιλό μπανάνες...

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κεφαλονίτικη λαχανόπιτα

Υλικά για τη γέμιση 1 κιλό σπανάκι 1/2 κιλό σέσκουλα 1 πράσο 1 ματσάκι σέλινο 1 ματσάκι μαιντανό 1 ματσάκι άνιθο 1 ματσάκι μάραθο 2 κρεμμύδια 1 κεφάλι σκόρδο 4 μέτριες ντομάτες τριμμένες μισό κιλό...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ