ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ GOURMET
Στους προσκόπους (μιας και στις εκδρομές φτιάχναμε συχνά "πατάτες στην χόβολη" (στάχτη για όσους δεν γνωρίζουν), είχα καθιερώσει την εξής πατέντα (είχα απο μικρός το μικρόβιο!):
Μετά το ψήσιμο της πατάτας στην στάχτη, την άνοιγα με ένα μαχαίρι (όπως κάνουμε τις ντομάτες για τα γεμιστά) και με ένα κουταλάκι έσκαβα το εσωτερικό της πατάτας και έσπαζα ένα αβγό (το νέο λεξικό μας θέλει να χρησιμοποιουμε αβγό αντί για αυγό, γιατι άραγε?) μέσα (καμμιά φορά με φέτα ή με λουκανικάκια), αλατάκι - πιπεράκι, έκλεινα την πατάτα με το "καπάκι" της, προσεχτικό τύλιγμα με αλουμινόχαρτο και ξανά στην χόβολη για 10 λεπτά.
Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό και γευστικότατο.
Άλλες γκουρμεδιές μας:
- Αβγά τηγανητά σε πορτοκαλόφλουδα: Κόβεις το
πορτοκάλι στα 3/4, το αδειάζεις με ένα κουτάλι, σπάζεις το αβγό μέσα,
τα απαραίτητα καρικεύματα (εμείς βρίσκαμε στο δάσος διάφορα...
δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη). Πάνω σε κάρβουνα σκεπασμένα με
στάχτη για λίγη ώρα και είναι έτοιμη η λιχουδιά!
- Άζυμος άρτος: αυτό που λέει η λέξη (εκτός και αν
προτιμάτε την αντίστοιχη ιταλική έκδοση pane Sardo). Σε ένα πιάτο
φτιάχνουμε τον χυλό με αυτό τον τρόπο: χτυπάς με ένα πιρούνι,
αλεύρι με νερό -λίγο αλατάκι και καμμία φορά ριγανίτσα, λάδι. Μετά
αρκεί να βάλουμε τον χυλό σε ένα κατάλληλα κατασκευασμένο "ταψάκι
από αλουμινόχαρτο και κατευθείαν στη φωτιά για λίγα λεπτά.
- Ντομάτα γεμιστή με φέτα στα
κάρβουνα: ανοίγουμε στην
ντομάτα ακριβώς όπως στα γεμιστά, την
αδειάζουμε με ένα κουταλάκι. Ψιλοκόβουμε το περιεχόμενο,
προσθέτουμε φετούλα ψιλοκομμένη, ρίγανη, λάδι, αν έχουμε φρέσκο
βασιλικό, μερικά φυλαράκια. Κλείνουμε την ντομάτα, την τυλίγουμε με
αλουμινόχαρτο, την σκεπάζουμε με στάχτη, κάρβουνα, πάλι στάχτη και
σε 20 περίπου λεπτά είναι έτοιμη.
Δυσκολία
μικρή
Κατηγορίες
Είδος
Οι συνταγές αυτές γίνονται και πολύ εύκολα στο τζάκι του σπιτιού σας,
δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε!
Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μην νομίζετε οτι κακοπερνάμε εμείς οι πρόσκοποι!
Καλή σας όρεξη!
Γιάννης
Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να μην νομίζετε οτι κακοπερνάμε εμείς οι πρόσκοποι!
Καλή σας όρεξη!
Γιάννης
Μπεσαμέλ Γιώτης
Είναι νόστιμη και ελαφριά γιατί περιέχει φυτικά λιπαρά. Εσείς το μόνο που προσθέτετε είναι γάλα και είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσετε πάνω σε οποιοδήποτε φαγητό π.χ. μουσακά, παπουτσάκια, μακαρόνια...
Στραπατσάδα
ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ (για 2 άτομα) 1 τηγάνι 4 αυγά 1 μέτρια φρέσκια ώριμη ντομάτα (εναλλακτικά 2 φλιτζάνια του καφέ ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας) λίγο ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι ρίγανη ελάχιστο...
Πιτάκια με αλλαντικά
ΥΛΙΚΑ (4-5 ταψάκια) 4 αυγά 1/2 lt. γάλα 1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο 1 κούπα φέτα τριμμένο 1/4 κούπας μπέικον και ζαμπόν τριμμένο λίγο πιπέρι 1 μεγάλη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες 500 gr. φαρινάπ 1...