από
nassiacool
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΡΥΖΙ
ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Υλικά:
- 250 γρ. ρύζι αρμπόριο
- 1 μέτριο πράσσο κομμένο κατά μήκος και μετά σε φέτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κυβάκια ή φέτες
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κότας (προτιμήστε ζωμό σπιτικό από βρασμένο κοτόπουλο
- ή βιολογικό ζωμό λαχανικών που δεν περιέχει γλουταμινικό νάτριο)
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη βούτυρο αγελάδος
- 1 φλιτζάνι (περίπου 100 γρ.) τριμμένη παρμεζάνα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Αρχικά ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα.
Προσθέστε τα λαχανικά (εκτός του αρακά, αν αυτός είναι κατεψυγμένος) και τσιγαρίστε τα σε μέτρια φωτιά, ώστε να μαλακώσουν σιγά σιγά χωρίς να πάρουν χρώμα.
Εν τω μεταξύ ζεστάνετε τον ζωμό μέχρι να κάψει Όταν και το πράσσο μαλακώσει αρκετά, προσθέστε το ρύζι και συνεχίστε το τσιγάρισμα ώσπου το ρύζι να γίνει μισοδιάφανο. Προσθέστε δύο-τρείς κουτάλες από το ζωμό στο ρύζι (το μείγμα θα αρχίσει να τσιτσιρίζει). Κατεβάστε τη φωτιά και ανακατέψτε ώστε ο ζωμός να ανακατευτεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέστε λίγο ζωμό ακόμα, σκεπάστε με ένα καπάκι και αφήστε το μείγμα να σιγοβράζει, ανακατεύοντας που και που και προσθέτοντας σταδιακά όλο το ζωμό.
Αλατίστε και πιπερώστε ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο. Το ριζότο είναι έτοιμο οταν "πιεί" όλο το ζωμό, αλλά πριν "στεγνώσει", δηλαδή θα πρέπει να έχει ακόμα μια ελαφρώς χυλώδη μορφή. Όσο είναι ακόμα ζεστό προσθέστε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν.
Μπορείτε να τα σερβίρετε με επιπλέον τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας από πάνω.
Απολαύστε με ένα ξηρό λευκό κρασί!
Αρχικά ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα.
Προσθέστε τα λαχανικά (εκτός του αρακά, αν αυτός είναι κατεψυγμένος) και τσιγαρίστε τα σε μέτρια φωτιά, ώστε να μαλακώσουν σιγά σιγά χωρίς να πάρουν χρώμα.
Εν τω μεταξύ ζεστάνετε τον ζωμό μέχρι να κάψει Όταν και το πράσσο μαλακώσει αρκετά, προσθέστε το ρύζι και συνεχίστε το τσιγάρισμα ώσπου το ρύζι να γίνει μισοδιάφανο. Προσθέστε δύο-τρείς κουτάλες από το ζωμό στο ρύζι (το μείγμα θα αρχίσει να τσιτσιρίζει). Κατεβάστε τη φωτιά και ανακατέψτε ώστε ο ζωμός να ανακατευτεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέστε λίγο ζωμό ακόμα, σκεπάστε με ένα καπάκι και αφήστε το μείγμα να σιγοβράζει, ανακατεύοντας που και που και προσθέτοντας σταδιακά όλο το ζωμό.
Αλατίστε και πιπερώστε ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο. Το ριζότο είναι έτοιμο οταν "πιεί" όλο το ζωμό, αλλά πριν "στεγνώσει", δηλαδή θα πρέπει να έχει ακόμα μια ελαφρώς χυλώδη μορφή. Όσο είναι ακόμα ζεστό προσθέστε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν.
Μπορείτε να τα σερβίρετε με επιπλέον τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας από πάνω.
Απολαύστε με ένα ξηρό λευκό κρασί!
Ρύζι [νέα κατηγορία]
Κατά καιρούς μας το έχουν ζητήσει αρκετοί αναγνώστες και αφού βρήκαμε λίγο χρόνο, γιατί όχι. Φυσικά κάθε βοήθεια σας (σε sid) ευπρόσδεκτη στο mail...
Ρύζι με λαχανικά
Υλικά: 1-2 μέτρια κρεμμύδια 3-4 πιπεριές φλωρίνης 3 πιπεριές πράσινες μακρόστενες 2-3 κολοκυθάκια Ολα τα παραπάνω τα κόβουμε σε μικρά κοματάκια 1-2 φλυτζ. τσαγιού αρακά κατεψυγμένο 1-2 φλυτζ. τσαγιού...
Κινέζικο ρύζι
Υλικά: 500 γραμ. ρύζι Uncle Ben 500 γραμ. κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε μακρόστενα κομματάκια (μήκους μισού δαχτύλου) 500 γραμ. σέλινο (κομμένο σε λίγο μεγαλύτερα κομμάτια από τα κρεμμυδάκια) 2 στήθη...