ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS
ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΡΙΝΑΡΑ ΓΙΑ ΣΠΑΓΓΕΤΙ

 

Υλικά (για 4 άτομα):
  • 250 γραμ. βρασμένα καλαμαράκια σε ροδέλες
  • 800 γραμ. μικρά μύδια
  • 1 κιλό αποφλοιωμένα ντοματάκια
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
  • 1 ποτήρι άσπρο ξηρό κρασί
  • 500 γραμ. γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες
  • 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση:
  • Καθαρίζετε τα μύδια και τα βράζετε μέχρι να ανοίξουν. Αφαιρείτε το ψαχνό από τα κελύφη και τα στραγγίζετε.
  • Κάνετε πουρέ τις ντομάτες στο μπλέντερ. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τον πουρέ της ντομάτας, την πάστα ντομάτας και το κρασί.
  • Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 20 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ολοκληρώνετε προσθέτοντας τα θαλασσινά και το μαϊντανό. Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Τριμμένο τυρί συνήθως δεν ταιριάζει στα θαλασσινά αλλά αυτό είναι θέμα γούστου.
Η γεύση της σάλτσας δεν αλλοιώνεται αν τη φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα και τη ζεστάνετε στα μικροκύματα πριν τη χρησιμοποιήσετε.
Σημείωση ChiefChef: Και αυτή και όλες οι συνταγές του Κώστα Σαμαρτζή ( chefbookchefbook), που μας στέλνει (ευχαριστούμε, by the way), προέρχονται από το βιβλίο Λεξικό μαγειρικής - Εκδόσεις: Βιβλιοθήκη του Σεφ που έχουμε παρουσιάσει στο site πριν λίγο καιρό, και που αποτελεί έναν εκ των δύο συγγραφέων του. Αν μάλιστα κοιτάξετε δεξιά, θα βρείτε και κουτάκι για να το παραγγείλετε ταχυδρομικά.

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Μπεσαμέλ

Μπεσαμέλ ΥΛΙΚΑ (μεγάλο ταψί) 1 lt. Γάλα 9 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο αλάτι 4 αυγά 1 φλιτζάνι λάδι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε κρύο γάλα ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια σε...

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Ντιπ φέτας με ούζο

Υλικά 400 γρ. φέτα σκληρή, βαρελίσια 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ούζο λίγο τριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Βάζετε τη φέτα σε παγωμένο νερό και αφήστε τη στο ψυγείο για κανά μισάωρο. Οταν περάσει...

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Σάλτσα Βινεγκρέτ

Πρώτα από όλα, η βινεγκρέτ στη μετεξέλιξή της μπορεί να περιέχει και κρεμμύδι, κάπαρη, μουστάρδα, αντσούγιες, κρόκο αυγού. Η βασική διαφορά όμως είναι πως η βινεγκρέτ αντίθετα με το λαδόξιδο...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ