ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΕΑΤΙΚΑ
SAUERBRATEN
Υλικά (για 4 άτομα):
- 1 καρότο
- 1 πράσο
- ¼ σέλινο (ρίζα)
- 1 κρεμμύδι
- ½ l ζωμό βοδινού
- ¼ l κρασόξυδο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 γαρύφαλλα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 kg κρέας μοσχαρίσιο (ένα κομμάτι)
- 200 ml μαύρη μπύρα
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
- αλάτι
- πιπέρι
Δυσκολία
μεγάλη
Κατηγορίες
Είδος
Εκτέλεση:
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε σε κατσαρόλα
λαχανικά, ζωμό, ξύδι, ζάχαρη, γαρύφαλλα, φύλλο δάφνης και τα
βράζουμε για 5 λεπτά.
- Τοποθετούμε το κρέας σε ένα βαθύ (κατά προτίμηση πήλινο ή
γυάλινο) σκεύος και το περιχύνουμε με τη ζεστή μαρινάδα.
- Με ένα πιατάκι ή κάποιο άλλο τρόπο κρατάμε το κρέας βυθισμένο
στη μαρινάδα και αφού κρυώσει το τοποθετούμε στο ψυγείο για 10
ημέρες.
- Μία φορά την ημέρα γυρνάμε το κρέας προσέχοντας όμως πάντα
α) να μην το τρυπάμε με το πιρούνι και β) να σκεπάζεται τελείως από
τη μαρινάδα.
- Μετά από 10 μέρες βγάζουμε το κρέας (κρατάμε τη μαρινάδα στην
άκρη) και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας
έτσι ώστε να ροδίσει απ’ όλες τις μεριές. Και πάλι προσέχουμε
να γυρίζουμε το κρέας έτσι ώστε να μη το τρυπάμε με πιρούνι και χάνει
έτσι τους χυμούς του.
- Σβήνουμε με τη μπύρα και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 5
λεπτά. Το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε γάστρα μαζί με τη
μπύρα.
- Σε μικρή κατσαρόλα βράζουμε τη μαρινάδα και την ξαφρίζουμε.
Περιχύνουμε το κρέας με το 1/3 της μαρινάδας και όλα τα λαχανικά και
αρωματικά.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε 2 ½ ώρες σε
προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις).
- Βγάζουμε το κρέας από τη γάστρα και το κρατάμε ζεστό.
- Αφαιρούμε τα γαρύφαλλα και το φύλλο δάφνης από τη σάλτσα,
περνάμε σάλτσα και λαχανικά από τρυπητό να γίνουν πουρές.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Κόβουμε το κρέας σε χοντρές φέτες περιχύνουμε με τη σάλτσα και
σερβίρουμε.
Μοσχαράκι με μελιτζάνα και ελιές
Υλικά (για 4-6 άτομα): 1 μεγάλη μελιτζάνα χοντρό αλάτι 1/4 φλιτζ. τσαγιού (60ml) ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (έξτρα) 1 κιλό μοσχάρι τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια (μερίδες) 2 μέτρια ψιλοκομμένα...
Χοιρινό Αντριάννας
Εκτέλεση: 2-3 κιλά χοιρινό 1 ποτήρι του νερού κρασί κόκκινο 1 κουτί μανιτάρια κομμένα σε φέτες αλουμινόχαρτο μερικές ντομάτες και πιπεριές κομμένες σε φέτες λίγο κασέρι αλάτι πιπέρι ρίγανη Εκτέλεση:...
Ζυγούρι κοκκινιστό φούρνου
Υλικά: 1/5 κ. μπριζόλες από ζυγούρι - προβατίνα 8 ντομάτες μέτριες 1 ματσάκι μαϊντανό 2 ποτήρια κοκ. κρασί αλάτι πιπέρι μπαχάρι δαφνόφυλλο ρίγανη ελάχιστο λάδι Εκτέλεση: Τoποθετούμε το κρέας σε ταψί...