Για τη γέμιση:
Κέικ/παντεσπάνι:
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το βούτυρο και τη σοκολάτα λιωμένη.
Σχηματίζουμε σφιχτή μαρέγκα με τα ασπράδια των αυγών και την ανακατεύουμε με το μίγμα της σοκολάτας.
Σε βουτυρωμένο ταψί (20 cm) βάζουμε το μίγμα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Κατόπιν το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε 3 ίσα οριζόντια κομμάτια.
Γέμιση:
Σε μπέν μαρί λιώνουμε την άσπρη σοκολάτα και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Γλάσο:
Λιώνουμε τη 2η κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά με τον καφέ και το βούτυρο να σχηματιστεί ένα απαλό γυαλιστερό μίγμα και να διαλυθεί τελείως ο καφές. Αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση:
Ενώνουμε τα κέικ βάζοντας εναλλάξ κέικ-γέμιση. Αν κάνετε με 3 κομμάτια η σειρά είναι: κέικ-μισή γέμιση-κέικ-υπόλοιπη γέμιση. Αν το κάνετε με 2, η σειρά είναι: κέικ-γέμιση-κέικ. Τέλος, απλώνουμε το γλάσο καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Αν θέλετε να φτιάξετε τα άσπρα διακοσμητικά απλά λιώνετε την άσπρη σοκολάτα και τη βάζετε σε ένα κορνέ με το εξάρτημα που έχει τη μικρή τρυπούλα. Σχηματίζετε ρολό με ένα κομμάτι χαρτί και με το κορνέ ρίχνετε τη σοκολάτα πάνω του. Αφήνετε να κρυώσει και τα αφαιρείτε από το ρολό.
Επίσης, μπορείτε να σχηματίσετε σχεδιάκια πάνω στη τούρτα ή με τη σοκολάτα ή με σαντιγύ με το κορνέ. Μπορείτε μάλιστα να φτιάξετε και τα διακοσμητικά αλλά και να κάνετε σχεδιάκια με σαντιγύ. Στη διακόσμηση αφήνουμε τη φαντασία μας να δουλέψει.
Tips:
*Αν θέλετε να μοιάζει περισσότερο με κέικ, χρησιμοποιείτε τις παραπάνω αναλογίες γέμισης, ενώ αν θέλετε να μοιάζει περισσότερο με τούρτα μπορείτε ή να διπλασιάσετε τις αναλογίες ή αντί να κόψετε το κέικ σε 3 μέρη να το κόψετε σε 2.
**Προσοχή όταν κρυώνετε τα μίγματα σοκολάτας. Αν κρυώσουν πολύ η σοκολάτα θα αρχίσει να γίνεται στερεή και δεν θα απλώνεται!
***Αν χρησιμοποιήσετε νες καφέ, το μίγμα χρειάζετε καλύτερο ανακάτεμα για να μη μείνουν υπολείμματα!
- 300 γρ. άσπρη σοκολάτα
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
- 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 50 γρ. βούτυρο
- 3 κουταλιές αμερικάνικο καφέ (ή νες)
- 50 γραμ. άσπρη σοκολάτα (προαιρετικά, για τη κατασκευή άσπρων διακοσμητικών) ή/και σαντιγύ
Κέικ/παντεσπάνι:
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το βούτυρο και τη σοκολάτα λιωμένη.
Σχηματίζουμε σφιχτή μαρέγκα με τα ασπράδια των αυγών και την ανακατεύουμε με το μίγμα της σοκολάτας.
Σε βουτυρωμένο ταψί (20 cm) βάζουμε το μίγμα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Κατόπιν το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε 3 ίσα οριζόντια κομμάτια.
Γέμιση:
Σε μπέν μαρί λιώνουμε την άσπρη σοκολάτα και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Γλάσο:
Λιώνουμε τη 2η κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά με τον καφέ και το βούτυρο να σχηματιστεί ένα απαλό γυαλιστερό μίγμα και να διαλυθεί τελείως ο καφές. Αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση:
Ενώνουμε τα κέικ βάζοντας εναλλάξ κέικ-γέμιση. Αν κάνετε με 3 κομμάτια η σειρά είναι: κέικ-μισή γέμιση-κέικ-υπόλοιπη γέμιση. Αν το κάνετε με 2, η σειρά είναι: κέικ-γέμιση-κέικ. Τέλος, απλώνουμε το γλάσο καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Αν θέλετε να φτιάξετε τα άσπρα διακοσμητικά απλά λιώνετε την άσπρη σοκολάτα και τη βάζετε σε ένα κορνέ με το εξάρτημα που έχει τη μικρή τρυπούλα. Σχηματίζετε ρολό με ένα κομμάτι χαρτί και με το κορνέ ρίχνετε τη σοκολάτα πάνω του. Αφήνετε να κρυώσει και τα αφαιρείτε από το ρολό.
Επίσης, μπορείτε να σχηματίσετε σχεδιάκια πάνω στη τούρτα ή με τη σοκολάτα ή με σαντιγύ με το κορνέ. Μπορείτε μάλιστα να φτιάξετε και τα διακοσμητικά αλλά και να κάνετε σχεδιάκια με σαντιγύ. Στη διακόσμηση αφήνουμε τη φαντασία μας να δουλέψει.
Tips:
*Αν θέλετε να μοιάζει περισσότερο με κέικ, χρησιμοποιείτε τις παραπάνω αναλογίες γέμισης, ενώ αν θέλετε να μοιάζει περισσότερο με τούρτα μπορείτε ή να διπλασιάσετε τις αναλογίες ή αντί να κόψετε το κέικ σε 3 μέρη να το κόψετε σε 2.
**Προσοχή όταν κρυώνετε τα μίγματα σοκολάτας. Αν κρυώσουν πολύ η σοκολάτα θα αρχίσει να γίνεται στερεή και δεν θα απλώνεται!
***Αν χρησιμοποιήσετε νες καφέ, το μίγμα χρειάζετε καλύτερο ανακάτεμα για να μη μείνουν υπολείμματα!
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...