από el_vol

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ

 

Υλικά (για 1 μεγάλο ταψί:
  • 250 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού σοκολάτα σε σκόνη
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • κονιάκ κάτι λιγότερο από 1 φλυτζάνι του τσαγιού
  • 2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού καυτό νερό
  • 520 γρ. αλεύρι (φαρίνα)
  • 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 1/2 κουταλάκι baking powder
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Εκτέλεση:

Βάζουμε το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ανοίγουμε το μάτι στο δυνατό και μετά από λίγο ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Μετά από λίγο ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κακάο και το κονιάκ και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός όπως είναι στην κατσαρόλα για 5 λεπτάκια περίπου, να γίνουν ένα λείο σιρόπι. Από αυτό αφαιρούμε 1 μπρίκι σιρόπι, το οποίο θα ρίξουμε πάνω από το κέικ όταν ψηθεί. Το υπόλοιπο σιρόπι που έμεινε στην κατσαρόλα, το βάζουμε στο ψυγείο αν θέλουμε για 20-30 λεπτά ώστε, τα αυγά που θα ρίξουμε αργότερα, να μην κόψουν με το ζεστό σιρόπι.

Όση ώρα περιμένουμε μπορούμε να χτυπήσουμε τα αυγά σʼ ένα μπολ με το μίξερ, ώστε να τα έχουμε έτοιμα. Έπειτα από μισή ώρα περίπου, βγάζουμε την κατσαρόλα απʼ το ψυγείο, χτυπάμε το μίγμα για 2 λεπτάκια με το μίξερ γιατί έχει κάνει κρούστα στο ψυγείο και στη συνέχεια, καθώς ανακατεύουμε ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, το οποίο αν θέλουμε, έχουμε περάσει πρώτα από κόσκινο, μαζί με το baking powder, ώστε να αφρατέψει. Από πάνω ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά (ώστε να μην κόψουν με το ζεστό σιρόπι). Τα χτυπάμε με την πιο δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει ένας αφράτος χυλός.

Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180ο C. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα και την βάζουμε λίγο στο ζεστό φούρνο να λιώσει το βούτυρο, το οποίο αλείφουμε λίγα λεπτάκια μετά με ένα πινελάκι. Έπειτα αλευρώνουμε τη φόρμα με κακάο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μόλις φτάσει ο φούρνος τη θερμοκρασία που θέλουμε, βάζουμε το κέικ μέσα για 40-50 λεπτά.

Πριν βγάλουμε το κέικ από τη φόρμα, το τρυπάμε σε διάφορες μεριές του με οδοντογλυφίδα και όσο είναι ζεστό χύνουμε πάνω του τα 3/4 του μπρικιού με το σιρόπι που είχαμε προηγουμένως αφαιρέσει. Το αφήνουμε να το απορροφήσει, έπειτα ξεφορμάρουμε σε μεγάλη πιατέλα και στη συνέχεια ρίχνουμε το υπόλοιπο σιρόπι από πάνω σαν γαρνιτούρα. (Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψί αντί για φόρμα, γιατί αυτό το κέικ έχει πολύ σιρόπι, ώστε να μην μας χύνεται έξω από την πιατέλα).

Σημείωση: Δεν ξεχνώ, όταν ψήνω ένα κέικ στο φούρνο να βάζω μέσα και ένα πολύ μικρό, στρογγυλό ταψάκι με νερό, ώστε να υπάρχει υγρασία και να γίνει αφράτο το κέικ μου.

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ