από
Doritsa
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΣΟΥ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ
Υλικά:
- 110 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 75 γρ.βούτυρο
- 1 φλυτζάνι νερό
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 3 αυγά μεγάλα ή 4 κανονικά
- 1/2 κιλό παγωτό (κρέμα κατά προτίμηση)
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 1 μικρό κουτί κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για τα σου:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο και το αλάτι να πάρουν βράση μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Κατόπιν ρίχνουμε όλο το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να γίνει μια λεία μάζα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και όπως είναι ζεστή η ζύμη προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα με την κουτάλα.
(Στο σημείο αυτό θα σημειώσω ότι άλλη ξύλινη κουτάλα πρέπει να χρησιμοποιούμε για τη μαγειρική και άλλη κουτάλα πρέπει να χρησιμοποιούμε για τη ζαχαροπλαστική. Ο λόγος είναι ότι το ξύλο κρατάει συνήθως τις γεύσεις ή οσμές).
Φροντίζουμε η ζύμη μας να μην είναι ούτε νερουλή ούτε πολύ σφικτή. Θέλουμε να είναι μαλακή και ομοιόμορφη. (Εάν είναι πολύ νερουλή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και δουλεύουμε με την κουτάλα).
Με το εργαλείο του παγωτού παίρνουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, στρογγυλά όσο μπορούμε και όχι πολύ μεγάλα. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο γιατί θα φουσκώσουν!
Αλείφουμε με το πινελάκι μας τα σου με αυγό στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο νεράκι και ανακατέψει καλά με ένα πιρουνάκι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου σε αερόθερμο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα.
Εν τω μεταξύ σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και στη συνέχεια διαλύουμε μέσα την κρέμα γάλακτος.
Αφού ψηθούν και κρυώσουν τα σου, τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με 1 κ.γ. παγωτό. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας.
Σημείωση: Όταν έχουμε μπουφέ μπορούμε μέσα σε αυτά τα σου να βάλουμε γέμιση από γαρίδες κομμένες κομματάκια και ανακατεμμένες μέσα σε μαγιονέζα και να κάνουμε ένα αλμυρό ορεκτικό.
Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη για τα σου:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο και το αλάτι να πάρουν βράση μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Κατόπιν ρίχνουμε όλο το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να γίνει μια λεία μάζα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και όπως είναι ζεστή η ζύμη προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα με την κουτάλα.
(Στο σημείο αυτό θα σημειώσω ότι άλλη ξύλινη κουτάλα πρέπει να χρησιμοποιούμε για τη μαγειρική και άλλη κουτάλα πρέπει να χρησιμοποιούμε για τη ζαχαροπλαστική. Ο λόγος είναι ότι το ξύλο κρατάει συνήθως τις γεύσεις ή οσμές).
Φροντίζουμε η ζύμη μας να μην είναι ούτε νερουλή ούτε πολύ σφικτή. Θέλουμε να είναι μαλακή και ομοιόμορφη. (Εάν είναι πολύ νερουλή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και δουλεύουμε με την κουτάλα).
Με το εργαλείο του παγωτού παίρνουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη, στρογγυλά όσο μπορούμε και όχι πολύ μεγάλα. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο γιατί θα φουσκώσουν!
Αλείφουμε με το πινελάκι μας τα σου με αυγό στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο νεράκι και ανακατέψει καλά με ένα πιρουνάκι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου σε αερόθερμο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα.
Εν τω μεταξύ σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και στη συνέχεια διαλύουμε μέσα την κρέμα γάλακτος.
Αφού ψηθούν και κρυώσουν τα σου, τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε με 1 κ.γ. παγωτό. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας.
Σημείωση: Όταν έχουμε μπουφέ μπορούμε μέσα σε αυτά τα σου να βάλουμε γέμιση από γαρίδες κομμένες κομματάκια και ανακατεμμένες μέσα σε μαγιονέζα και να κάνουμε ένα αλμυρό ορεκτικό.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...