ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΠΕΣΤΟ
Υλικά
- 1 μεγάλο μάτσο φύλλα φρέσκου βασιλικού (εγώ χρησιμοποιώ πλατύφυλλο για ευκολία)
- 2-3 σκελίδες σκόρδου
- 1 φλυτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και λίγο ρομάνο
- 1 φακελάκι κουκουναρόσπορο
- 1/2 κούπα αγνό ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο κουκουνάρι και παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Δυσκολία
μικρή
Κατηγορίες
Είδος
Κλειδιά
Εκτέλεση
Ιδανικά διαμορφώνουμε τη δοσολογία ανάλογα με τα γούστα μας, όπως, περισσότερο ή λιγότερο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, τυρί, πιο πηχτή η σάλτσα πέστο ή αραιότερη. Στην αυθεντική Γενοβέζικη συνταγή, προσθέτουν στο πέστο μαζί με το νερό ζυμαρικών και 1 κουταλιά βούτυρο και επίσης σερβίρουν μαζί με το πέστο, πατατούλες και φασολάκια πράσινα βραστά και όχι καβουρδισμένο κουκουνάρι.
- Πλένουμε τα φύλλα βασιλικού και αφαιρούμε τα κοτσάνια
- Ζεματίζουμε τα φύλλα του βασιλικού σε καυτό νερό για ένα μόνο λεπτό και στραγγίζουμε καλά. Το ζεμάτισμα βοηθάει στο να διατηρήσει ο βασιλικός το έντονο πράσινο χρώμα του και να μη μαυρίσει.
- Στο μπλεντεράκι τοποθετούμε τις σκελίδες σκόρδου, το 1 φακελάκι κουκουνάρι, το βασιλικό, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και δουλεύουμε για λίγο μέχρι να γίνει μία ενιαία πάστα. Προσθέτουμε σταδιακά το λάδι και την παρμεζάνα με το ρομάνο και δουλεύουμε μέχρι να γίνει μία παχύρευστη σάλτσα. Δοκιμάστε το για το αλάτι.
- Στο μεταξύ, βράζουμε το σπαγγέτι μας (ή όποιο άλλο είδος ζυμαρικού προτιμάμε). Όταν τα ζυμαρικά μας είναι έτοιμα και πριν τα στραγγίξουμε κρατάμε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά (περίπου 10 κουταλιές της σούπας). Τις μισές τις προσθέτουμε στη σάλτσα πέστο και δουλεύουμε στο μπλεντεράκι να αφομοιωθεί από το μίγμα. Με αυτό επιτυγχάνουμε μία πιο κρεμώδη υφή της σάλτσας μας και την επιτυχή προσκόλλησή της στα ζυμαρικά μας.
- Αφού στραγγίξουμε τα ζυμαρικά μας, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα που έβραζαν, προσθέτουμε τις υπόλοιπες 5 κουταλιές νερού που κρατήσαμε από το βράσιμο των ζυμαρικών και ανακατεύουμε καλά
- Έπειτα, προσθέτουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά. Θα παρατηρήσετε ότι η σάλτσα κολλάει πολύ όμορφα στα ζυμαρικά μας.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι σωτάρουμε χωρίς λάδι το υπόλοιπο κουκουνάρι μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε το σπαγγέτι μας σε πιάτα που έχουμε ζεστάνει για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων, πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη παρμεζάνα και καβουρδισμένο κουκουνάρι
Ιδανικά διαμορφώνουμε τη δοσολογία ανάλογα με τα γούστα μας, όπως, περισσότερο ή λιγότερο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, τυρί, πιο πηχτή η σάλτσα πέστο ή αραιότερη. Στην αυθεντική Γενοβέζικη συνταγή, προσθέτουν στο πέστο μαζί με το νερό ζυμαρικών και 1 κουταλιά βούτυρο και επίσης σερβίρουν μαζί με το πέστο, πατατούλες και φασολάκια πράσινα βραστά και όχι καβουρδισμένο κουκουνάρι.
Μπεσαμέλ
Μπεσαμέλ ΥΛΙΚΑ (μεγάλο ταψί) 1 lt. Γάλα 9 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο αλάτι 4 αυγά 1 φλιτζάνι λάδι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε κρύο γάλα ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια σε...
Ντιπ φέτας με ούζο
Υλικά 400 γρ. φέτα σκληρή, βαρελίσια 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ούζο λίγο τριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Βάζετε τη φέτα σε παγωμένο νερό και αφήστε τη στο ψυγείο για κανά μισάωρο. Οταν περάσει...
Σάλτσα Βινεγκρέτ
Πρώτα από όλα, η βινεγκρέτ στη μετεξέλιξή της μπορεί να περιέχει και κρεμμύδι, κάπαρη, μουστάρδα, αντσούγιες, κρόκο αυγού. Η βασική διαφορά όμως είναι πως η βινεγκρέτ αντίθετα με το λαδόξιδο...