Πώς αρχίζει όμορφα μια μέρα; Μα με ένα γερό πρωινό! Μπουγάτσα με τυρί ή κρέμα στη "Δωδώνη" ,(που λειτουργεί από το 1930) στην Εγνατία ή στην "Κοζάνη". Κουρού τυρόπιτες, και κάθε λογής πίτες, ανοίγουν την πόρτα στον παράδεισο της γεύσης, στον οποίο μόλις μπήκατε! Γιατί είναι γεγονός πώς η συμπρωτεύουσα διακρίνεται για το καλό, ποιοτικό και μερακλίδικο φαγητό της. Σε κάθε της γωνιά υπάρχει κι ένα φαγάδικο, είτε εστιατόριο πολυτελές είτε πρόχειρο είτε μπουγατσατζίδικο είτε μεζεδάδικο.

Και μετά τις πρώτες βόλτες στα μουσεία, τις αγορές, τα τόσα αξιοθέατα, ας κάνουμε διάλειμμα μ'ενα ουζάκι! Πού θα το πάρετε; Άπειρες οι επιλογές, αλλά εγώ πηγαίνω πάντα εκεί, μέσα στη σκεπαστή αγορά Μοδιάνο, με τους ήχους και τις μυρωδιές της αγοράς. Εκεί πίνανε το ουζάκι τους οι άνθρωποι της αγοράς, με φρεσκοφερμένα κρέατα και θαλασσινά και κοντά σ'αυτούς ήρθαν και διαπρεπείς, μορφωμένοι όπως ο Κωστής Μοσκώφ, ο Κώστας Ζουράρις κι άλλοι όσοι αναζητούσαν το αυθεντικό και το παλιό. Σιγά-σιγά αυτά χάνονται κι η "μπάλα" πήρε και το Μοδιάνο, όπως τόσες παραδοσιακές γωνιές που φθίνουν και εκμοντερνίζονται χάνοντας το ιδιαίτερο "χρώμα" τους, στο βωμό του τάχα μου "εξεϋρωπαισμού" που μάς διακατέχει. Ας μη χάνουμε χρόνο όμως με δυσάρεστες σκέψεις. Μέσα στην αγορά μάς περιμένουν η "Μυροβόλος Σμύρνη", "ο γιατρός της πείνας",η "κυρα-Ελλη".

Για το κύριο γεύμα, υπάρχουν πάλι πολλές επιλογές. Αν θέλετε βουνό, θα πάτε στο Πανόραμα στις εξοχικές ταβέρνες μες το πράσινο. Και σικ εστιατόρια θα βρείτε, αλλά και στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Αστέρια μπορείτε να φάτε ή στου Φιλίπειον. Αλλά πιο ρομαντικά είναι στη θάλασσα. Αρετσού, λοιπόν, στην Παραλία της Νέας Κρήνης. Ψαροταβέρνες πολλές. Διαλέγουμε το "Χαμόδρακα", (δείτε το site του Χαμόδρακα για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις)! Λειτουργεί απ' το 1926 και είναι παράδοση πια στη Θεσσαλονίκη. Κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, συντροφιά με τα γλαρόνια και κοιτώντας το φάρο του Καραμπουρνού, θα γευτείτε καταπληκτικά μύδια με πεντανόστιμη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με τυρί ή με κρασί. Γαρίδες, χταπόδι, φρέσκα ψάρια, σε λογικές-για το στύλ του μαγαζιού - τιμές.

Μέσα στην πόλη, θα βρείτε το θρυλικό πια για τα ονομαστά του σουτζουκάκια, "Ρογκότη", που λειτουργεί απ' το 1928, στην οδό Βενιζέλου 8, κοντά στο λιμάνι. Ενα σικ restaurant-και με τις ανάλογες τιμές- είναι το Tiffany's στον πεζόδρομο της οδού Ικτίνου. Το καλοκαίρι έχει κι εξω τραπέζια. Ξεχωρίζω ανάμεσα στ'άλλα, το γεμιστό του μπιφτέκι. Γνωστές προσωπικότητες το προτιμούν συχνά. Στην οδό Κομνηνών 20, στα λεγόμενα Λουλουδάδικα, λειτουργεί το ομώνυμο μαγαζί. Μυδοπίλαφο θεσπέσιο, ορεκτικά νόστιμα και πολλά ψαρικά.
Αρκετά με το φαγητό, αν και θα μπορούσα ν'αναφέρω κι άλλα! Ωρα για το καφεδάκι σας (που είναι και χωνευτικό, μετά από τέτοιο λουκούλειο γεύμα)!
Φυσικά στην παραλία, στη Λεωφόρο Νίκης, με τις καφετέριες τη μιά δίπλα στη άλλη. Οι πιο πολλές έχουν δυνατή μοντέρνα μουσική κι είναι το στέκι της νεολαίας. Είναι καλές αν θέλετε να κάνετε...ενδιαφέρουσες γνωριμίες ή απλά να "κόψετε κίνηση". Πάντως δεν θα ηρεμήσετε. Αν ζητάτε ηρεμία και να ρεμβάσετε, ξέρω τι σας ταιριάζει. Ο "Τόττης" της παραλίας (γιατί υπάρχει κι αλλος στην Πλατεία Αριστοτέλους) και μάλιστα να ανεβείτε στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου. Έχετε από κει πλήρη θέα της παραλίας, απ' το λιμάνι ως πέρα απ' το Λευκό Πύργο, μέχρι το παλιό εργοστάσιο Αλλατίνι και το Καραμπουρνάκι. Εγώ μπορώ να καθήσω εκεί ώρες, κοιτώντας το Θερμαϊκό. Ηρεμεί το μυαλό και ξελαμπικάρει τη σκέψη.
Για το γλυκάκι σας θα πάτε στην πατισερί ,""Λωξάντρα" στην πλατεία Αριαστοτέλους, αλλά θα πάρετε γλυκά και για μαζί σας οπωσδήποτε απ' του Tερκενλή. Δεν έχετε ξαναφάει πιο νόστιμα σιροπιαστά:καταϊφάκια, σαραγλάκια, γαλακτομπουρεκάκια, γιαννιώτικα, ροξάκια. Αλλά ονομαστός είναι για τα τσουρέκια του, που είναι πια συνώνυμα με τ'ονομά του. Τώρα μάλιστα βγαίνουν και γεμιστά με σοκολάτα ή κάστανο. Στ' αλήθεια χάνεται κανείς εκεί μέσα, δεν ξέρει τι να πρωτοδιαλέξει! Το ίδιο και στον Αγαπητό,ένα ζαχαροπλαστείο με παράδοση από το 1944. Α! πρέπει να αναφέρω και το "Χατζή", ένα ζαχαροπλαστείο με ανατολίτικα γλυκά, ολόφρεσκα και νόστιμα, στην οδό Βενιζέλου 50. Σεκέρ παρέ, καζάν ντιπί κι άλλα ανατολίτικα γλυκά θα σάς μαγέψουν. Συνεχίζοντας με τα γλυκά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τρίγωνα Πανοράματος με την πλούσια γλυκιά κρέμα και την αφράτη σαντιγί! Ένα απ'τα παλιά μαγαζιά στο Πανόραμα για τρίγωνα είναι κι ο "Περατεινός".

Kλείστε τη μέρα σας μ'ενα ποτό στο "Μύλο", στον όμορφο χώρο που φιλοξενείται σ'ενα παλιό εργοστάσιο σε διάφορα επίπεδα ή στην παραλία για να χαρείτε τη Θεσσαλονίκη τη νύχτα. Μιά επιλογή ακόμα είναι να πιείτε το ποτό ή τον καφέ σας μέσα σ'ενα καράβι που με εισητήριο 1000 δρχ(συμπεριλαμβανομένου ενός ποτού) κάνει το γύρο του Θερμαϊκού, ενώ εσείς ρεμβάζετε στο κατάστρωμα αγκαλιά με το ταίρι σας!!

Ας αναφέρω και τα Λαδάδικα, μια περιοχή όπου παλιότερα γινόταν το εμπόριο λαδιού και προϊόντων απ'την Αίγυπτο (μπαχαρικά κτλ). Τώρα είναι κάτι σαν την Πλάκα της Αθήνας, σε πολύ μικρότερη έκταση. Έχει τα πάντα:παμπ, ουζερί, ταβέρνες, πολυτελή εστιατόρια. Το καλοκαίρι πολλά απ'αυτά είναι κλειστά, ενώ άλλα βγάζουν τραπέζια έξω. Εγώ ξεχωρίζω το ουζερί-ταβέρνα " 1901". Γρήγορο κι ευγενικό σέρβις, μεράκι απ' την ιδιοκτήτρια με πολλές νοστιμιές, κυρίως θαλασσινές. Καταπληκτικά νόστιμη και σπιτίσια η μελιτζανοσαλάτα της! Το χειμώνα γίνεται φοβερός χαβαλές με διάφορα γλεντοκοπεία για όλα τα γούστα σε μουσική!

Πήρατε μια ελάχιστη γεύση απ' τ'όνειρο, όσο μπόρεσα να σάς τη μεταδώσω. Τολμήστε το! Eίναι σίγουρο πως θα θέλετε να πάτε ξανά και ξανά...Η Θεσσαλονίκη δένει όποιον την επισκέπτεται. Για πάντα!
Aγγέλα η Σαλονικιά.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΙ!

Barcelona

Μετά από πρόσφατη επίσκεψη στην Βαρκελώνη, έχω να προτείνω δύο εστιατόρια τα οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα. Και τα δύο είναι μη-τουριστικά, οι πελάτες είναι κυρίως ντόπιοι, οι τιμές τείνουν προς το άνω...

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΙ!

Φαγάδικα των διακοπών: Πήλιο και Μετέωρα

Στο Πήλιο, και συγκεκριμένα στις Πινακάτες που έμεινα, συνιστώ ανεπιφύλακτα την ταβέρνα-τσιπουράδικο Οινοσύφιλος (μη με ρωτάτε τι σημαίνει, κι εγώ ο ίδιος απορώ). Ο ιδιοκτήτης τοπικής καταγωγής είχε...

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΙ!

Φαγητό στο Βόλο

Η πρώτη είναι ο "Γιαννάκος", απο το όνομα του ιδιοκτήτη που αφού "σπούδαζε" επι χρόνια στην Ιταλία αποφάσισε τελικά να γίνει ταβερνιάρης! Φτιάχνει εκπληκτικές μακαρονάδες ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ, με πρώτη και...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ