ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΡΟΞΑΚΙΑ
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
- 1/2 φλυτζάνι καρύδια τριμμένα σκόνη
- 3 αβγά
- μαγιά νωπή (απ' το φούρνο της γειτονιάς) στο μέγεθος καρυδιού
- 2 κουτ. γλυκού μπέηκιν πάουντερ
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή/και λεμόνι
- 2 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
- λίγο αλάτι
- αλεύρι όσο πάρει (εγώ το βάζω σιγά-σιγά, ώστε η ζύμη να γίνει ελαστική να πλάθεται)
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Κλειδιά
Για το σιρόπι:
Αγγέλα η Σαλονικιά.
- 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- κανέλα σε ξυλάκι
- μισό φλυτζανάκι του καφέ χυμό λεμόνι
- Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το κακάο και τα καρύδια σκόνη. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ώστε να έχουμε μια ωραία, ελαστική ζύμη.
- Την κάνουμε μπάλα και τη χωρίζουμε στα δύο. Στο ένα μισό, προσθέτουμε το κακάο και τα καρύδια, ώστε να πάρει καφέ χρώμα και ζυμώνουμε να ανακατευτούν.
- Ανοιγουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια τη λευκή ζύμη σε ορθογώνιο πάχους 1/2 εκ. περίπου και πλαθουμε την καφέ σε μπαστούνι κυλινδρικού σχήματος. Το μήκος του μπαστουνιού να είναι ίσο με τη μακριά πλευρά του ορθογωνίου!
- Βάζουμε το μπαστούνι της καφέ ζύμης στην άκρη του ορθογωνίου και τυλίγουμε σε ρολό, σφιχτά.
- Κόβουμε το ρολό σε φετάκια, πάχους 1/2 εκατ. περίπου.
- Ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς κελσίου.
- Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του, μέχρι να αρχίσει να "δένει".
- Περιχύνουμε τα ροξάκια ζεστά και τα καπακώνουμε ώστε να ποτιστούν καλύτερα με το σιρόπι και να μαλακώσουν. Σερβίρουμε όταν κρυώσουν!
Αγγέλα η Σαλονικιά.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...