ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΡΟΞΑΚΙΑ

 

Υλικά:
Για τη ζύμη:
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
  • 1/2 φλυτζάνι καρύδια τριμμένα σκόνη
  • 3 αβγά
  • μαγιά νωπή (απ' το φούρνο της γειτονιάς) στο μέγεθος καρυδιού
  • 2 κουτ. γλυκού μπέηκιν πάουντερ
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή/και λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
  • λίγο αλάτι
  • αλεύρι όσο πάρει (εγώ το βάζω σιγά-σιγά, ώστε η ζύμη να γίνει ελαστική να πλάθεται)
Για το σιρόπι:
  • 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • κανέλα σε ξυλάκι
  • μισό φλυτζανάκι του καφέ χυμό λεμόνι
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το κακάο και τα καρύδια σκόνη. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ώστε να έχουμε μια ωραία, ελαστική ζύμη.
  • Την κάνουμε μπάλα και τη χωρίζουμε στα δύο. Στο ένα μισό, προσθέτουμε το κακάο και τα καρύδια, ώστε να πάρει καφέ χρώμα και ζυμώνουμε να ανακατευτούν.
  • Ανοιγουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια τη λευκή ζύμη σε ορθογώνιο πάχους 1/2 εκ. περίπου και πλαθουμε την καφέ σε μπαστούνι κυλινδρικού σχήματος. Το μήκος του μπαστουνιού να είναι ίσο με τη μακριά πλευρά του ορθογωνίου!
  • Βάζουμε το μπαστούνι της καφέ ζύμης στην άκρη του ορθογωνίου και τυλίγουμε σε ρολό, σφιχτά.
  • Κόβουμε το ρολό σε φετάκια, πάχους 1/2 εκατ. περίπου.
  • Ψήνουμε για μισή ώρα στους 200 βαθμούς κελσίου.
  • Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του, μέχρι να αρχίσει να "δένει".
  • Περιχύνουμε τα ροξάκια ζεστά και τα καπακώνουμε ώστε να ποτιστούν καλύτερα με το σιρόπι και να μαλακώσουν. Σερβίρουμε όταν κρυώσουν!
Καλή επιτυχία!
Αγγέλα η Σαλονικιά.

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ