ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΙ!
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ
Για να δούμε λοιπόν πού και τι γευτήκαμε αυτή τη φορά:
Aleka's, Τσαγκαράδα
Όταν ρωτήσαμε μια γιαγιά που φρόντιζε τα λουλούδια της, πού να φάμε στο χωριό, μας είπε κοφτά «Η Αλέκα μαγειρεύει καλά». Δεν μας άφησε κανένα περιθώριο. Όπως διαπιστώσαμε, η Αλέκα για εκείνη τη μέρα είχε ετοιμάσει:
Σοφρίτο, κοκκινιστό ζυγούρι με πιλάφι, μοσχάρι με κάστανα, μοσχάρι κοκκινιστό (σβησμένο με κονιάκ) και καυτερό σπετζοφάι. Ωραίο και το γαλοτύρι.
Εντάξει, μπορεί να μην εμπίπτουν όλα στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα αλλά, όντως, η κυρία Αλέκα μαγειρεύει καλά (η δε κόρη της που παίρνει τις παραγγελίες μας αποκάλυψε και μερικά μυστικά).
Στα μείον η πολύ μικρή λίστα κρασιών.
Στην Τσαγκαράδα, πάλι, σπιτικά γλυκά κουταλιού δοκιμάσαμε στον Πλάτανο, στην πλατεία.
Παλιός σταθμός, Μηλιές
Ολ τάιμ κλάσικ.
Για να κατεβείτε μέχρι τον παλιό σταθμό κατηφορίστε το λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινάει από την πλατεία του χωριού. Παρ' όλη τη βροχή, μας πήρε μόνο 15' άρα υπό φυσιολογικές συνθήκες θα θέλει λιγότερο χρόνο. Όσο για την (ανηφορική) επιστροφή, είναι πιο εύκολη απ' όσο φαίνεται. Στο προκείμενο, τώρα, δοκιμάσαμε και προτείνουμε:
Στριφτή τυρόπιτα με δύο τυριά και χορτόπιτα με άγρια χόρτα
Ρεβυθοσαλάτα
Σπετζοφάι
Ορφανό (κοκορέτσι χωρίς έντερα, στην μπόλια)
Μελιτζάνα γεμιστή με κομμάτια μοσχάρι και από πάνω κρούστα τυριού
Χασάπα, δηλαδή ρολό μοσχάρι ψημένο στη λαδόκολα
Γκιούλμπασι (χοιρινό, μοσχάρι και κατσικάκι στο πήλινο)
Αγριογούρουνο στιφάδο
Ωραίο και το κόκκινο βαρελίσιο κρασί
Πάντως αν σκοπεύετε να κατεβείτε με τα πόδια κάντε ένα τηλέφωνο στον κο Στάθη να σας πει αν έχει τραπέζι...0423086425. (το χειμώνα είναι πιο δύσκολα γιατί τα τραπέζια είναι λίγα).
Άννα, να ένα μήλο, Μηλιές
Πήγαμε και ξαναπήγαμε και ξαναπήγαμε. Η Άννα τριγυρνάει για παραγγελίες και δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο. Ό,τι φάγαμε και ό,τι ήπιαμε άξιζε συγχαρητηρίων: Οι πίτες (τυρόπιτα, πρασοτυρόπιτα, πιπερόπιτα) με τραγανό σπιτικό φύλο. Η λεμονόπιτα. Το κέικ σοκολάτας σερβιρισμένο με κρέμα γάλακτος, παγωτό και σιρόπι σοκολάτας. Η τάρτα αμυγδάλου. Τα γλυκά κουταλιού. Όλες οι παρασκευές χειροποίητες και φρεσκότατες. Ο ελληνικός καφές ψήνεται στη χόβολη ενώ αξίζει και το αφέψημα από μίγμα βοτάνων του βουνού. Η κουζίνα είναι μπροστά σας και μπορείτε να παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα.
Να πάρετε μαζί σας:
- Γλυκά κουταλιού (με προσοχή, γιατί τελικά τα «παραδοσιακά γλυκά Πηλίου» είναι δυσεύρετα και αυτά που ευρέως κυκλοφορούν, συνήθως δεν είναι ούτε παραδοσιακά ούτε Πηλίου...)
- Τσιτσίραβλα τουρσί (βλασταράκια). Φοβερός τσιπουρο-ουζο-μεζές
Στου Ψυρρή On-line
Ξερει κανεις που ειναι του Ψυρρή (ο Ψυρρής; η πλατεια του Ψυρρη; ουτε να το πω δεν ξερω). Του Ψυρρη; Διαβαστε ... Ειδα με φρικη πως υπαρχει site που εξηγει στον ψαγμενο Αθηναιο που ξερει να τρωει και...
Barcelona
Μετά από πρόσφατη επίσκεψη στην Βαρκελώνη, έχω να προτείνω δύο εστιατόρια τα οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα. Και τα δύο είναι μη-τουριστικά, οι πελάτες είναι κυρίως ντόπιοι, οι τιμές τείνουν προς το άνω...
Προτάσεις Κεφαλλονίτικες
Αν βρεθείτε λοιπόν στο Αργοστόλι να πάτε για νόστιμους μεζέδες και ουζάκι μεσημεριανό στην Ευτυχία (περιοχή Βινάριες) με το κύμα να σας βρέχει τα πόδια. Μεσημεριανό σίγουρα στον Χρύσανθο Πατσούρα που...