από lia

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΤΣΟΥΡΕΚΙ

 

Υλικά:
  • 7 φλιτζάνια αλεύρι αμερικανικό
  • 1 2/3 φλυτζάνια βούτυρο
  • 1 2/3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ξηρή μάγια ή 150 γρ. φρέσκια μάγια
  • 5 αυγά
  • 1 1/2 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
  • ξύσμα μισού πορτοκαλιού
  • ξύσμα μισού λεμονιού
  • 1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • αμύγδαλα ολόκληρα και ξεφλουδισμένα
Εκτέλεση:

Βάζετε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό.

Σε μια λεκάνη διαλύετε τη μάγια στο γάλα, προσθέτετε 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να φουσκώσει έως ότου γίνει διπλάσιο.

Σε μια κατσαρόλα και σε πολύ χαμηλή φωτιά, βάζετε το βούτυρο να λιώσει.

Χτυπάτε καλά τα αυγά και τα προσθέτετε στο βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτετε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το αλάτι.

Χύνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη λεκάνη με τη μάγια, ανακατεύετε και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνετε.

Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ζύμη ομοιόμορφη.

Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.

Χωρίζετε τη ζύμη σε κομμάτια τα οποία τα πλάθετε σε τσουρέκια.

Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Αλείφετε τα τσουρέκια με αυγό και πασπαλίζετε με αμύγδαλα.

Ψήνετε για περίπου μια ώρα.

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ