από
mara
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Υλικά:
- 300 γρ. γάλα εβαπορέ αραιωμένο
- 500 γρ. περίπου αλεύρι σκληρό (μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια)
- 2 κ.γ. ξηρή μαγιά
- 4 κ.σ. (γεμάτες) ζάχαρη
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο αλλά όχι καφτό
- 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Προαιρετικά αν θέλουμε το τσουρέκι πολύ γλυκό προσθέτουμε 12 ζαχαρίτσες canderel τις οποίες τις αφήνουμε να λειώσουν στο γάλα πριν ξεκινήσουμε όλη τη διαδικασία.
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά στο ζυμωτή, ή με τα χέρια. Ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Σκεπάζουμε τη ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
Πλάθουμε 2 τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε. Χωρίς όμως να ξαναζυμώσουμε τη ζύμη για πολλή ώρα.
Με τα χέρια καλύπτουμε την επιφάνειά τους με εβαπορέ γάλα (όχι αραιωμένο).
Τα τοποθετούμε σε ταψάκι ή πυρέξ (όχι πολύ μεγάλο γιατί απλώνουν και δεν φουσκώνουν) πάνω σε μία λαδόκολλα.
Περιμένουμε να φουσκώσουν πάλι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα με τρία τέταρτα.
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά στο ζυμωτή, ή με τα χέρια. Ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Σκεπάζουμε τη ζύμη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
Πλάθουμε 2 τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε. Χωρίς όμως να ξαναζυμώσουμε τη ζύμη για πολλή ώρα.
Με τα χέρια καλύπτουμε την επιφάνειά τους με εβαπορέ γάλα (όχι αραιωμένο).
Τα τοποθετούμε σε ταψάκι ή πυρέξ (όχι πολύ μεγάλο γιατί απλώνουν και δεν φουσκώνουν) πάνω σε μία λαδόκολλα.
Περιμένουμε να φουσκώσουν πάλι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα με τρία τέταρτα.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...