από liap

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS
VINAIGRETTE (ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ)

 

Υλικά (για μια σαλατιέρα των 2 ατόμων):
  • 1 κουταλιά γλυκού μουστάρδα (Dijon κατά προτίμηση ή με κόκκους)
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
Δυσκολία
μικρή
Είδος
Εκτέλεση:

Παραδοσιακή εκτέλεση: Σε ένα μπωλ βάζετε τη μουστάρδα και το αλάτι. Προσθέστε το ξύδι και χτυπήστε με το κουτάλι της σούπας για να διαλυθεί η μουστάρδα. Προσθέστε, τέλος, το λάδι και χτυπήστε με το κουτάλι μέχρι να δέσει.

Γρήγορη εκτέλεση (την κάνουν οι φίλοι μου στη Γαλλία): Βάλτε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπήστε δυνατά! Voila!

Παραλλαγές (είναι άπειρες και ανάλογες του γούστου σας): Αντί για ελαιόλαδο, βάλτε φουντουκέλαιο ή άλλο αρωματικό λάδι. Αντί για ξύδι κρασιού, βάλτε μηλόξιδο κ.λπ.

Στις γαλλικές σαλάτες μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο και κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένα (αλλά τότε δεν πάει στο ψυγείο).

Η vinaigrette διατηρείται μια χαρά στο ψυγείο για 2-3 μέρες (δεν έχει κανένα συστατικό που να χαλάει και στη Γαλλία πωλείται σε μπουκάλια όπως η ketchup), απλά δεν είναι νόστιμη κρύα, γι'αυτό πρέπει να τη βγάλετε από το ψυγείο πριν τη χρησιμοποιήσετε, σε θερμοκρασία δωματίου.

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Μπεσαμέλ

Μπεσαμέλ ΥΛΙΚΑ (μεγάλο ταψί) 1 lt. Γάλα 9 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο αλάτι 4 αυγά 1 φλιτζάνι λάδι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε κρύο γάλα ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια σε...

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Ντιπ φέτας με ούζο

Υλικά 400 γρ. φέτα σκληρή, βαρελίσια 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ούζο λίγο τριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Βάζετε τη φέτα σε παγωμένο νερό και αφήστε τη στο ψυγείο για κανά μισάωρο. Οταν περάσει...

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Σάλτσα Βινεγκρέτ

Πρώτα από όλα, η βινεγκρέτ στη μετεξέλιξή της μπορεί να περιέχει και κρεμμύδι, κάπαρη, μουστάρδα, αντσούγιες, κρόκο αυγού. Η βασική διαφορά όμως είναι πως η βινεγκρέτ αντίθετα με το λαδόξιδο...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ