από
liap
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS
VINAIGRETTE (ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ)
Υλικά (για μια σαλατιέρα των 2 ατόμων):
- 1 κουταλιά γλυκού μουστάρδα (Dijon κατά προτίμηση ή με κόκκους)
- 1 κουταλιά σούπας ξύδι
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
Εκτέλεση:
Παραδοσιακή εκτέλεση: Σε ένα μπωλ βάζετε τη μουστάρδα και το αλάτι. Προσθέστε το ξύδι και χτυπήστε με το κουτάλι της σούπας για να διαλυθεί η μουστάρδα. Προσθέστε, τέλος, το λάδι και χτυπήστε με το κουτάλι μέχρι να δέσει.
Γρήγορη εκτέλεση (την κάνουν οι φίλοι μου στη Γαλλία): Βάλτε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπήστε δυνατά! Voila!
Παραλλαγές (είναι άπειρες και ανάλογες του γούστου σας): Αντί για ελαιόλαδο, βάλτε φουντουκέλαιο ή άλλο αρωματικό λάδι. Αντί για ξύδι κρασιού, βάλτε μηλόξιδο κ.λπ.
Στις γαλλικές σαλάτες μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο και κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένα (αλλά τότε δεν πάει στο ψυγείο).
Η vinaigrette διατηρείται μια χαρά στο ψυγείο για 2-3 μέρες (δεν έχει κανένα συστατικό που να χαλάει και στη Γαλλία πωλείται σε μπουκάλια όπως η ketchup), απλά δεν είναι νόστιμη κρύα, γι'αυτό πρέπει να τη βγάλετε από το ψυγείο πριν τη χρησιμοποιήσετε, σε θερμοκρασία δωματίου.
Παραδοσιακή εκτέλεση: Σε ένα μπωλ βάζετε τη μουστάρδα και το αλάτι. Προσθέστε το ξύδι και χτυπήστε με το κουτάλι της σούπας για να διαλυθεί η μουστάρδα. Προσθέστε, τέλος, το λάδι και χτυπήστε με το κουτάλι μέχρι να δέσει.
Γρήγορη εκτέλεση (την κάνουν οι φίλοι μου στη Γαλλία): Βάλτε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπήστε δυνατά! Voila!
Παραλλαγές (είναι άπειρες και ανάλογες του γούστου σας): Αντί για ελαιόλαδο, βάλτε φουντουκέλαιο ή άλλο αρωματικό λάδι. Αντί για ξύδι κρασιού, βάλτε μηλόξιδο κ.λπ.
Στις γαλλικές σαλάτες μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο και κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένα (αλλά τότε δεν πάει στο ψυγείο).
Η vinaigrette διατηρείται μια χαρά στο ψυγείο για 2-3 μέρες (δεν έχει κανένα συστατικό που να χαλάει και στη Γαλλία πωλείται σε μπουκάλια όπως η ketchup), απλά δεν είναι νόστιμη κρύα, γι'αυτό πρέπει να τη βγάλετε από το ψυγείο πριν τη χρησιμοποιήσετε, σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπεσαμέλ
Μπεσαμέλ ΥΛΙΚΑ (μεγάλο ταψί) 1 lt. Γάλα 9 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις λίγο αλάτι 4 αυγά 1 φλιτζάνι λάδι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε κρύο γάλα ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια σε...
Ντιπ φέτας με ούζο
Υλικά 400 γρ. φέτα σκληρή, βαρελίσια 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 κουτ. σούπας ούζο λίγο τριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Βάζετε τη φέτα σε παγωμένο νερό και αφήστε τη στο ψυγείο για κανά μισάωρο. Οταν περάσει...
Σάλτσα Βινεγκρέτ
Πρώτα από όλα, η βινεγκρέτ στη μετεξέλιξή της μπορεί να περιέχει και κρεμμύδι, κάπαρη, μουστάρδα, αντσούγιες, κρόκο αυγού. Η βασική διαφορά όμως είναι πως η βινεγκρέτ αντίθετα με το λαδόξιδο...