ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα από τη Βραζιλία
Υλικά (για μαρινάρισμα):- 1 ολόκληρη γαλοπούλα
- 1 μπουκάλι σαμπάνια (κάποια
καλή…δεν θέλω τσιγγουνιές Χριστουγεννιάτικα)
- 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 1 κουταλάκι worcestershire sauce
(θα τη βρείτε σε καταστήματα delicatessen, διαφορετικά δημιουργείστε
μία δικής σας εκδοχή με ξίδι μπαλσάμικο
και μαύρη ζάχαρη)
- 1 κουταλάκι μουστάρδα
- μισή κούπα ξίδι (εγώ προτιμώ το balsamico, αλλά σε αυτή την
περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε λιγότερο από μία κούπα)
- 1 κούπα αγνό παρθένο ελαιόλαδο
- χυμό από ένα λεμόνι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ½ κούπα νερό
- λίγο κομμένο πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
- μισή κούπα μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
- 10 κομμάτια μπέικον (λωρίδες)
Δυσκολία
μεγάλη
Είδος
Υλικά (για γέμισμα και γαρνίρισμα):
Bom apetito, Feliz Natal!
- 1 κούπα με εντόσθια πουλερικών
- 1 κούπα ροδάκινα κονσέρβα (στραγγισμένα κατά προτίμηση)
- 3-4 κουταλάκια αλεύρι (εγώ λατρεύω το καλαμποκάλευρο)
- 4 αβγά βρασμένα καλά και κομμένα σε ροδέλες
- 1 κούπα αποξηραμένα δαμάσκηνα
κομμένα σε μικρά κομμάτια
- λίγες σταφίδες
- 1 κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες
- 2 κουταλιές μαϊντανό
- λίγο πράσο κομμένο (το λευκό μέρος)
- αλάτι, πιπέρι
- 5 κουταλιές φυτικό βούτυρο
- Τοποθετείτε τη γαλοπούλα ολόκληρη σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με
τα υλικά μαριναρίσματος. Την αφήνετε 24 ώρες να μαριναριστεί στο
ψυγείο (οι κυρίες ενδιάμεσα τρέχουν στα κομμωτήρια ). Την
ανακατεύετε κατά διαστήματα.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε ελαφρά τα υλικά για το γέμισμα
(εντόσθια, κ.λ.π.).
- Βγάζετε τη γαλοπούλα από τη μαρινάτα, την αλείφετε με βούτυρο
μέσα κι έξω και την γεμίζετε με τα υλικά της γέμισης. Κρατάτε μόνο
λίγο ροδάκινο και δαμάσκηνο για το γαρνίρισμα. Την κλείνετε καλά
για να μην ανοίξει και χυθεί η γέμιση.
- Τοποθετείτε τα κομμάτια μπέικον πάνω στη γαλοπούλα και
ραντίζετε με μία κούπα μαρινάτας.
- Τυλίγετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στο
φούρνο γύρω στους 250 βαθμούς. Κατά διαστήματα ρίχνετε και καμιά
ματιά , ανοίγετε ελαφρά το αλουμινόχαρτο και ραντίζετε με την
μαρινάτα.
- Πριν ψηθεί εντελώς η γαλοπούλα, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και
την αφήνετε στο φούρνο να ροδοψηθεί.
- Μόλις πάρει όμορφο ρόδινο χρώμα την βγάζετε από το φούρνο και την γαρνίρετε με κομματάκια ροδάκινο και ξερά δαμάσκηνα και γύρω γύρω τη γέμιση με τα εντόσθια. Συνοδεύετε με ρύζι μπασμάτι (basmati).
Γλυκό
Υλικά:- 1 ¼ κούπα ζάχαρη
- μισή κούπα χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας ρούμι (προτείνω το προτιμώ
Captain Morgan)
- 8 μέτριες μπανάνες ξεφλουδισμένες
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 300 βαθμούς.
- Σε ένα αντικολητικό σκεύος ρίχνετε τα υλικά και τα σοτάρετε για
8-10 λεπτά το πολύ.
- Κατόπιν κόβετε τις μπανάνες κατά μήκος και τις τοποθετείτε με το
κομμένο μέρος προς τα κάτω σε ένα πυρέξ. Ρίχνετε από πάνω το ζεστό
σιρόπι και τις αφήνετε στο φούρνο σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.
- Κατόπιν τις αφήνετε να κρυώσουν λίγο και μετά
απολαμβάνετε.
Bom apetito, Feliz Natal!
-
Χριστουγεννιάτικο γλυκό από την Ισπανία
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ -
Χριστουγεννιάτικο ψωμί από τη Νορβηγία
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ -
Μύδια BlackBean Sauce και ρύζι στον ατμό
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC -
Παραμονή, με παραδοσιακά κοσμοπολίτικο αέρα
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ -
Χριστουγεννιάτικο Γεύμα
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Γαλοπούλα με λαχανικά
Μερίδες: 6 Χρόνος Προετοιμασίας: 25 Χρόνος Μαγειρέματος: 1 Ώρα Συστατικά: 500 γραμ. γαλοπούλα στήθος (χωρίς κόκαλα και πέτσα) 600 γραμ. πατάτες 2 μέτρια κρεμμύδια 4 μέτρια καρότα 2 πράσα (μόνο το...
Βασιλόπιτα Σμύρνης
Υλικά 400 γραμ. ζάχαρη 300 γραμ. μαλακό βούτυρο 1 πρέζα αλάτι 6 αβγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια 750 γραμ. φαρίνα κοσκινισμένη 1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη 1 ποτηράκι κονιάκ χυμός...
Μελομακάρονα
Υλικά 2 φλυτζάνια τσαγιού λάδι 1 φλυτζάνι ζάχαρη 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι 1/2 φλυτζάνι κονιάκ 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 7 1/2 φλυτζάνια μαλακό αλεύρι 1 κουταλάκι γλυκού σόδα σε σκόνη...