ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΠΑΡΑΜΟΝΗ, ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΕΡΑ

 

Οι ξακουστοί ανατολίτες παραμυθάδες, έφτιαξαν ένα θαυμάσιο μύθο! Αξεπέραστο!

Φάτνη και χιόνια στη καρδιά της Παλαιστίνης Αύγουστο μήνα! Φτωχοί βοσκοί προσκυνητές και στρατιές αγγέλων ψάλλουν «Ωσαννά»... Δεν ξέρω πως αλλά αυτή η μαγική εικόνα μου μοιάζει να αναβιώνει στην Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων...



Ας πάρει λοιπόν το Χριστουγεννιάτικο μπουφέ μας κοσμοπολίτικο χρώμα και πολυτέλεια. Γιορτές είναι, οι εκκεντρικότητες επιτρέπονται!

Στήνουμε ένα μεγάλο τραπέζι για τον μπουφέ, το στολίζουμε με ένα ωραίο τραπεζομάντιλο, αφήνοντας την φαντασία μας ελεύθερη να δημιουργήσει, απλώνουμε επάνω μεγάλες κόκκινες, χρυσές εκτυφλωτικές χριστουγεννιάτικες μπάλες, φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπουκέτο για το κέντρο του τραπεζιού με ότι μας δίνει η φύση αυτόν το καιρό : κουμαριές, μυρσίνες, άγριο κισσό...

To menu της παραμονής

  • Σπαράγγια με προσιούτο
  • Τάρτα με γλυκοκολόκυθο
  • Γαρίδες με πορτοκάλι
  • Συκώτι με κονιάκ

  • Σαλάτα με σπανάκι , αχλάδια και ρόδια
  • Καπνιστόςσολομός με ρόκα
  • Σαλάτα ανανά με χαβιάρι

  • Αρνίσια μπουτάκια
  • Μοσχάρι ψητό με φουά γκρά

  • Πένες ριγάτες με πέστο ρόκας
  • Πατατούλες φούρνου με αρωματικά βότανα
  • Λαχανάκια Βρυξελλών με σουσάμι

  • Ποικιλία φρούτων και τυριών

  • Φρουτοσαλάτα με φρέσκα φρούτα
  • Χριστουγεννιάτικη τούρτα
  • Τρούφες σοκολάτας
Οι συνταγές μας είναι για 10-12 άτομα
Οι συνταγές για γλυκά δεν δίνονται


Σαλάτα ανανά με χαβιάρι

Υλικά:
  • 2 μεγάλοι φρέσκοι ανανάδες ώριμοι
  • ένα βαζάκι χαβιάρι
  • παρθένο ελαιόλαδο
  • πιπέρι, αλατάκι

Εκτέλεση:
  • Καθαρίζουμε τον ανανά και τον κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Τις απλώνουμε σε μια πιατέλα με όμορφο τρόπο και από πάνω πασπαλίζουμε με χαβιάρι, ραντίζουμε ελαφρά με ένα ντρέσινγκ από ελαιόλαδο, πιπέρι και ελάχιστο αλατάκι.

Γαρίδες με πορτοκάλι

Υλικά:
  • 20 γαρίδες μέτριες
  • λίγο λικέρ κουαντρώ
  • 5 μεγάλα πορτοκάλια
  • 80 γραμ. βούτυρο
  • 100 γραμ. κρέμα γάλακτος φυτική
  • αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
  • Σε νερό που βράζει βάζουμε τις γαρίδες για δυο λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις κρατάμε κατά μέρος.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες, σβήνουμε με μισό ποτηράκι λικέρ. Αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Αλάτι, πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν για 10 περίπου λεπτά.
Εκτέλεση (σάλτσα):
  • Καθαρίζουμε τα τρία πορτοκάλια αφαιρώντας τη φλούδα και μετά βγάζοντας την μεμβράνη από τις φέτες τις κόβουμε σε κύβους.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και μόλις κάψει ρίχνουμε τις φέτες του πορτοκαλιού, σβήνουμε με μισό ποτήρι λικέρ , προσθέτουμε λίγη νοστιμιά σε σκόνη.
  • Προσθέτουμε το χυμό από ένα πορτοκάλι, λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια.
  • Καθαρίζουμε και το άλλο πορτοκάλι με τον ίδιο τρόπο, σε μια πιατέλα απλώνουμε τις φέτες του πορτοκαλιού, βάζουμε επάνω τις γαρίδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα πορτοκαλιού.

Συκώτι με κονιάκ

Υλικά:
  • 750 γραμ. συκώτι από μοσχάρι
  • 500 γραμμάρια ξερά λευκά κρεμμύδια
  • παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγο βούτυρο
  • φρέσκο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο
  • ένα ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • μισό ματσάκι ματζουράνα ψιλοκομμένη
  • μισό ματσάκι φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
  • δυο φρέσκα φυλλαράκια δάφνης
  • νοστιμιά
  • πιπέρι, αλατάκι
  • ένα ξυλάκι κανέλας
  • κονιάκ

Εκτέλεση:
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
  • Πλένουμε πολύ καλά το συκώτι και το καθαρίζουμε από τις ίνες. Με το ψαλίδι της κουζίνας το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και λίγο λάδι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το δενδρολίβανο και τα σοτάρουμε, σβήνουμε με λίγο ζωμό με νοστιμιά, αφήνουμε να βράσουν περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά και σκεπασμένα, αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο ζωμό πάντα ζεστό.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι και το συκώτι, ανακατεύουμε , ρίχνουμε και όλα τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με κονιάκ και αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε όλα τα αρωματικά βότανα ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε καλά.

Σπαράγγια με προσιούτο

Υλικά:
  • Δώδεκα πράσινα σπαράγγια φρέσκα
  • 150 γραμ. προσιούτο
  • παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
  • Καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τα βράζουμε στον ατμό.
  • Τα τοποθετούμε προσεκτικά σε ένα πιάτο και τα ραντίζουμε με λάδι, αλάτι , πιπέρι. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν και να κρυώσουν καλά.
  • Κόβουμε τη κάθε φέτα του προσιούτο και την τυλίγουμε γύρω.
    από το σπαράγγι, αφήνοντας ελεύθερη τη τρυφερή κορυφή του.
  • Τοποθετούμε όμορφα σε μια πιατέλα τα τυλιχτά σπαράγγια. Είναι έτοιμα για τον μπουφέ!

Σολομός καπνιστός με ρόκα

Υλικά:
  • 300 γραμ. ρόκα εξαιρετικά φρέσκα
  • 400 γραμ. σολομός καπνιστός
  • 2 τρυφερές σαλάτες (βελγικό μαρούλι)
  • δυο φινόκιο ψιλοκομμένο σε ζυλιέν
  • άνηθο, μάραθο
  • λαδάκι, λεμόνι
  • αλατι, πιπεράκι
  • τρία είδη χοντροκομμένου ή και ολόκληρου πιπεριών : πράσινο, κόκκινο, μαύρο

Εκτέλεση:
  • Κόβουμε σε λωρίδες τον σολομό, τον βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε μπόλικο λεμόνι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και το μάραθο, το πιπέρι και ελάχιστο λαδάκι. Ανακατεύουμε με το χέρι για να αναμειχθούν τα υλικά. Το αφήνουμε να μαριναριστεί για μια νύχτα στο ψυγείο.
  • Πλένουμε πολύ προσεκτικά και στεγνώνουμε στο ειδικό εργαλείο τη σαλάτα.
  • Βάζουμε στο γουδί τους κόκκους από τα πιπέρια και τους σπάμε ελαφρά για να βγει το άρωμά τους.
  • Σε μια μεγάλη σαλατιέρα κόβουμε με τα χέρια τη σαλάτα σε μεγάλα κομμάτια, το ίδιο κάνουμε και με τη ρόκα, το φινόκιο σε ροδέλες, ρίχνουμε επάνω τις λωρίδες του σολομού και πασπαλίζουμε με άφθονο άνηθο και μάραθο.
  • Ραντίζουμε την ώρα του σερβιρίσματος με ένα ντρέσιγκ από : λεμόνι, αλάτι, λίγο χυμό πορτοκάλι, τριμμένη φλούδα από ένα λεμόνι, ελάχιστο λάδι. Κτυπάμε καλά.

Λαχανάκια Βρυξελλών με σουσάμι

Υλικά:
  • 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 100 γραμμάρια σουσάμι καβουρδισμένο
  • παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
  • Εάν είναι φρέσκα τα λαχανάκια τα καθαρίζουμε από τα χαλασμένα φύλλα. Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα λαχανάκια και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι πολύ.
  • Τα σουρώνουμε.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα λαχανάκια, πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καβουρδιστεί το σουσάμι και να πάρουν όμορφο χρώμα τα λαχανάκια.
  • Αλάτι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τάρτα με γλυκοκολόκυθο

Υλικά:
  • 250 γραμμάρια φύλλο σφολιάτας
  • 1 κιλό γλυκοκολόκυθο
  • 100 γραμ. ξερά κρεμμύδια
  • 100 γραμμάρια μανιτάρια
  • λίγα κουκουνάρια
  • 2 φρέσκα αβγά
  • λευκό κρασί
  • τριμμένη παρμεζάνα
  • 80 γραμ. βούτυρο
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο.
  • Κόβουμε το γλυκοκολόκυθο σε λεπτές φέτες, τις βάζουμε σε αλουμνόχαρτο και τις ψήνουμε στο φούρνο για μια ώρα.
  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες .
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα σοτάρουμε σε βούτυρο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, σοτάρουμε και σε λίγο σβήνουμε με το κρασί, συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά.
  • Στο μιξεράκι της κουζίνας βάζουμε τις ψητές φέτες της κολοκύθας, το μείγμα με τα μανιτάρια, τα αβγά, τυρί τριμμένο, πιπέρι και ανακατεύουμε με δύναμη μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν κρέμα.
  • Προσθέτουμε και μπόλικο μοσχοκάρυδο.
  • Στο ταψάκι της τάρτας απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας, το τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι, τοποθετούμε μια λαδόκολλα και το γεμίζουμε με ξερά ρεβίθια και το ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  • Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο, πετάμε τα ρεβίθια και τη λαδόκολλα και γεμίζουμε με τπ μείγμα της κολοκύθας. Με μια σπάτουλα το απλώνουμε όμορφα. Ρίχνουμε επάνω και τα κουκουνάρια.
  • Ψήνουμε τη τάρτα μέχρι 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα και να δέσει η σάλτσα.

Πατατούλες φούρνου με αρωματικά βότανα

Υλικά:
  • 2 κιλά πατάτες μικρές στρογγυλές
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • λίγη νοστιμιά
  • χυμός ενός λεμονιού
  • χυμός ενός πορτοκαλιού
  • φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • δυο φυλλαράκια φασκόμηλο
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
  • ½ κουτ. γλυκού σπόροι κύμινου (βλ. κύμινο)
  • ½ κουτ. γλυκού σπόροι σιναπιού (βλ. σινάπι)
  • 1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιναδρου (βλ. κόλιανδρο)
  • πιπέρι σε κόκκους
  • 1 ποτηράκι ούζο

Εκτέλεση:
  • Στο γουδί βάζουμε όλους τους σπόρους και τους κτυπάμε ελαφρά, να ανοίξουν και να βγάλουν το άρωμά τους. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ , προσθέτουμε τη νοστιμιά σε σκόνη, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε το μείγμα των μπαχαρικών.
  • Πλένουμε τις πατατούλες, τις καθαρίζουμε και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  • Σε ένα ταψάκι βάζουμε τις πατάτες, περιχύνουμε με το χυμό των φρούτων, λίγο ούζο προσθέτουμε τις δυο σκελίδες σκόρδου όπως είναι με το πουκάμισό τους. Πασπαλίζουμε τις πατάτες με το μείγμα των μπαχαρικών. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
  • Ψήνουμε τις πατάτες μας στο γκριλ μέχρι να γίνουν τραγανές. Προσοχή: δεν χρησιμοποιούμε λάδι. Έτσι οι πατάτες μας θα γίνουν πολύ τραγανές και θα διατηρηθούν για πολύ ώρα.

Σαλάτα με σπανάκι , αχλάδια και ρόδια

Υλικά:
  • 1 κιλό φρέσκο τρυφερό σπανάκι
  • 2 μεγάλα κίτρινα αχλάδια όχι πολύ ώριμα
  • ένα ρόδι
  • 100 γραμμάρια κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • σταφίδες Κορίνθου
  • λευκό ξηρό κρασί
  • 80 γραμ. φυτικό βούτυρο
  • αλάτι, φρεσκοτιμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
  • Πλένουμε το σπανάκι και το στεγνώνουμε.
  • Βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό για 20 λεπτά.
  • Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε κατά μήκος σε πολύ λεπτές φετούλες και τις σοτάρουμε ελαφρά με λίγο βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν. Βάζουμε τις φετούλες κατά μέρος.
  • Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε και τις σταφίδες (αφού τις στραγγίσουμε) και τις σοτάρουμε για λίγο. Ρίχνουμε και τα κουκουνάρια και σοτάρουμε. Σβήνουμε με λίγο κρασί. Όταν απορροφηθεί το κρασί βγάζουμε τα κουκουνάρια και τις σταφίδες σε ένα μπολ.
  • Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο ακόμα και ρίχνουμε το σπανάκι, σοτάρουμε πολύ γρήγορα και για πολύ λίγο μέχρι να μαραθούν ελαφρά τα φύλλα. Αλάτι. Ρίχνουμε στο σπανάκι τα κουκουνάρια και τις σταφίδες.
Σερβίρισμα:
  • Χρειαζόμαστε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα, όχι σαλατιέρα.
  • Βάζουμε στο κέντρο το σπανάκι, στολίζουμε γύρω – γύρω με τις φέτες των αχλαδιών.
  • Γαρνίρουμε τη πιατέλα μας με άφθονους σπόρους ροδιού.
    Τελευταία στιγμή ραντίζουμε τη σαλάτα με ελάχιστο λαδάκι, λίγες σταγόνες βαλσάμικο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αρνίσια μπουτάκια με μπαχαρικά

Υλικά:
  • 3 μπουτάκια αρνίσια 3 κιλά περίπου συνολικά
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • κόκκους μπαχάρι
  • φύλλο δάφνης
  • μερικά κλαδάκια φρέσκα ρίγανη
  • μερικά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 αβγό
  • μια – δυο κουταλιές μουστάρδας
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • τριμμένη ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
  • Για το σερβίρισμα : η καρδιά από μια σαλάτα (μαρούλι).

Εκτέλεση:
  • Από το πρωί βάζουμε το κρέας σε μαρινάτα από : μια μπύρα, κόκκους πιπεριού, ένα ξυλάκι κανέλας, φύλλα δάφνης, τη φλούδα από ένα πορτοκάλι.
  • Πριν να ψήσουμε το κρέας το στραγγίζουμε από τη μαρινάτα και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
  • Στο πάγκο της κουζίνας απλώνουμε αλουμινόχαρτο διπλό, ένα για κάθε μπούτι. Στο κέντρο βάζουμε το κρέας και το χαράσσουμε στο χοντρότερο σημείο. Πασπαλίζουμε με αλάτι, κόκκους πιπέρι, μπαχάρι, δάφνη και λίγα φυλλαράκια από τα αρωματικά βότανα. Τυλίγουμε το κάθε μπουτάκι πάρα πολύ καλά στο αλουμινόχαρτο.
  • Βάζουμε τα μπουτάκια όπως είναι σε ταψάκι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά. Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο.
  • Σε ένα μπολ κτυπάμε το αβγό, τη μουστάρδα και τη ζάχαρη και κάνουμε ένα μείγμα. Με αυτό το μείγμα αλείφουμε τα μπουτάκια, τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο ψωμί και τα βάζουμε σε δυνατό φούρνο -χωρίς να τα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο- για να γκρατιναριστούν για 10-15 λεπτά
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σερβίρισμα:
  • Απλώνουμε τις φέτες του κρέατος σε μια στρογγυλή πιατέλα.
  • Γαρνίρουμε βάζοντας στο κέντρο της πιατέλας τη καρδιά από μια σαλάτα (τρυφερό μαρούλι).

Μοσχαράκι ψητό με φουά γκρα και αρωματικά βότανα

Υλικά:
  • 2 κιλά καρέ μοσχαριού χωρίς κόκαλο
  • 120 γραμ. πατσέτα σε ένα μόνο κομμάτι
  • 4 κορφούλες από μυρσίνη
  • 4 κορφούλες φρέσκο δενδρολίβανο
  • 12 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 2-3 φυλλαράκια από φασκόμηλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 80 γραμ. φουά γκρα
  • ένα ποτηράκι cherry
  • ζωμό κρέατος (νοστιμιά)
  • λευκό κρασί
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια.
  • Δένουμε το κρέας με σπάγκο κουζίνας αφού περάσουμε κάτω από το σπάγκο τη μυρσίνη.
  • Κόβουμε σε κύβους το μπέικον και το σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα οβάλ στην οποία θα βάλουμε το κρέας μετά. Προσθέτουμε και το κρέας και το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το φασκόμηλο, το δενδρολίβανο και το σκόρδο. Σοτάρουμε για μια ώρα.
  • Μετά σβήνουμε με το κρασί σιγά –σιγά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. 45 λεπτά μετά το σβήσιμο του κρασιού προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά. Όταν ψηθεί το κρέας , το βγάζουμε από τη κατσαρόλα και το βάζουμε να κρυώσει στο ξύλο της κουζίνας. Όταν κυρώσει το κόβουμε σε φέτες.
  • Κρατάμε στη κατσαρόλα το ζωμό, δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το cherry και ένα ποτήρι ζεστό ζωμό νοστιμιάς. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε πιπέρι και το φουα γκρα σε κύβους. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά.
Βάζουμε το κρέας σε μια μεγάλη πιατέλα, το περιχύνουμε ελαφρά με τη σάλτσα του φουα γκρα. Σε μια σαλτσιέρα βάζουμε όση σάλτσα έχει περισσέψει.

Πένες ριγκάτες με πέστο ρόκας

Υλικά:
  • 600 γραμμάρια πένες
  • 100 γραμμάρια τόνος καπνιστός
  • ένα ματσάκι βασιλικό
  • ένα ματσάκι μαϊντανός
  • 100 γραμμάρια κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • 2 ματσάκια ρόκας
  • παρμεζάνα τριμμένη
  • ένα κρεμμυδάκι ξερό
  • ένα ποτήρι ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση (πένες):
  • Βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μέσα στο νερό που βράζει ρίχνουμε μερικές φέτες φινόκιο.
Εκτέλεση (πέστο):
  • Βάζουμε στο μιξεράκι 50 γραμ. κουκουνάρια, το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, το βασιλικό, το μαϊντανό, το ένα ματσάκι της ρόκας, λάδι. Κτυπάμε με δύναμη. Ελέγχουμε το μείγμα και προσθέτουμε λίγη παρμεζάνα και πιπέρι. Κτυπάμε πάλι μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λαδάκι.
Σημείωση: Αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να αντικαταστήσετε το πέστο της ρόκας με έτοιμο πέστο Γενοβέζε, που βρίσκεται σε όλα τα super market (ακόμα και στο Αργοστόλι). Σε αυτή την περίπτωση παραλείπετε όλες τις διαδικασίες για τη σάλτσα.

Εκτέλεση:
  • Κόβουμε το τόνο σε κομματάκια.
  • Σουρώνουμε τις πένες, πετάμε το φινόκιο και τις βάζουμε κάτω από κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός αμέσως.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα μακαρόνια, προσθέτουμε το πέστο, ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ρόκα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, τα υπόλοιπα κουκουνάρια και τον τόνο. Ανακατεύουμε . Πασπαλίζουμε με άφθονο μαϊντανό και φρέσκο βασιλικό.

Ποικιλία φρούτων και τυριών

Υλικά:
  • 1 κομμάτι ροκφόρ
  • 1 καμαμπέρ ή μπρι (brie)
  • 1 κομμάτι κρητική γραβιέρα
  • 1 κατσικίσιο τυρί (chevre)
  • 1 κομμάτι ρεγκάτο
  • 1 τυρί με αρωματικά χόρτα

  • Φρούτα : σταφύλια, ανανάς, μήλα, μανταρίνια, πορτοκάλια, σύκα, ακτινίδια, σύκα)

Σερβίρισμα:
  • Σε μια φρουτιέρα με πόδι, βάζουμε όμορφα όλα τα φρούτα (αφού τα πλύνουμε) και δίπλα, σε μια χαμηλή πιατέλα βάζουμε όλα τα τυριά όμορφα τοποθετημένα.
  • Γαρνίρουμε τα τυριά με λίγα καρύδια, ξερά βερίκοκα και δαμάσκηνα.
  • Δίπλα στη πιατέλα με τα τυριά βάζουμε το ειδικό για τα τυριά μαχαίρι έτσι ο κάθε καλεσμένος θα πάρει όσο του αρέσει.

Περισσότερα γιορταστικά μενού θα βρείτε στην ιστοσελίδα μου που φιλοξενείται στο www.kefalonia.net.gr [Το τραπέζι της γιορτής]

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαλοπούλα με λαχανικά

Μερίδες: 6 Χρόνος Προετοιμασίας: 25 Χρόνος Μαγειρέματος: 1 Ώρα Συστατικά: 500 γραμ. γαλοπούλα στήθος (χωρίς κόκαλα και πέτσα) 600 γραμ. πατάτες 2 μέτρια κρεμμύδια 4 μέτρια καρότα 2 πράσα (μόνο το...

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βασιλόπιτα Σμύρνης

Υλικά 400 γραμ. ζάχαρη 300 γραμ. μαλακό βούτυρο 1 πρέζα αλάτι 6 αβγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια 750 γραμ. φαρίνα κοσκινισμένη 1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη 1 ποτηράκι κονιάκ χυμός...

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελομακάρονα

Υλικά 2 φλυτζάνια τσαγιού λάδι 1 φλυτζάνι ζάχαρη 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι 1/2 φλυτζάνι κονιάκ 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 7 1/2 φλυτζάνια μαλακό αλεύρι 1 κουταλάκι γλυκού σόδα σε σκόνη...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ