ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΜΕΝΟΥ)
ΜΕΝΟΥ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ
Στην Ελλάδα ελάχιστες ποικιλίες καλλιεργημένων μανιταριών φθάνουν στην αγορά, αν και τα άγρια ελληνικά μανιτάρια δεν έχουν να ζηλέψουν σε νοστιμιά και φινέτσα από τα γαλλικά, δεν φθάνουν ποτέ στα καλάθια μας...
Το μενού αυτό είναι αφιερωμένο στους αγαπημένους φίλους και φιλενάδες μου που ζουν και εργάζονται στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο σε ανάμνηση εκείνων των αξέχαστων δείπνων γευσιγνωσίας στο σπίτι της Μαρίας, στη rue deux Eglises!
Μενού:
- Μανιτάρια τυλιγμένα σε
αμπελόφυλλα
- Τσεπούλες μοσχαριού με μανιτάρια πορτσίνι («Porcini»)
Συνοδεύονται με ποικιλία μανιταριών σοτέ
- Φρούτα του δάσους au
gratin
- Καφές
Δυσκολία
μεγάλη
Κατηγορίες
Μανιτάρια τυλιγμένα σε αμπελόφυλλα
Υλικά (για 4 άτομα):- 12 μέτρια μανιτάρια
- 12 τρυφερά αμπελόφυλλα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και
κονσέρβα)
- 60 γραμμάρια φρέσκο προσιούτο
κομμένο σε μικρούς κύβους
- δυο σκελίδες σκόρδο
- φρέσκο θυμάρι
- μαϊντανός
- παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 C.
- Καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι τα μανιτάρια, κόβουμε και
πετάμε τα κοτσάνια.
- Πλένουμε και στεγνώνουμε τα αμπελόφυλλα.
- Ψιλοκόβουμε το προσιούτο και το σκόρδο.
- Πάνω στον πάγκο της κουζίνας απλώνουμε ένα αμπελόφυλλο,
βάζουμε μέσα ένα μανιτάρι, ραντίζουμε με λάδι. Γεμίζουμε το κάθε μανιτάρι με: σκόρδο, θυμάρι, μαϊντανό, πιπέρι, και προσιούτο.
Κλείνουμε το μανιτάρι μέσα στο αμπελόφυλλο και το δένουμε με σπάγκο κουζίνας.
- Λαδώνουμε το ταψάκι του φούρνου , τοποθετούμε επάνω τα γεμιστά αμπελόφυλλα και τα ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου.
- Όταν ψηθούν τα μανιτάρια, τα μεταφέρουμε σε μια ζεστή πιατέλα, αφαιρούμε το σπάγκο, ανοίγουμε ελαφρά τα φύλλα, ρίχνουμε αλάτι και φρέσκο θυμάρι.
Τσεπούλες μοσχαριού με μανιτάρια
Υλικά (για 4 άτομα):- 4 φέτες μοσχαράκι πολύ καλά
κτυπημένες για να ανοίξουν
- 4 μεγάλα μανιτάρια
- μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
- λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- λευκό ξηρό κρασί πολύ καλής
ποιότητας
- λίγο βούτυρο
- αλάτι, λευκό πιπέρι
- Καθαρίζουμε πολύ καλά τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα
κουζίνας, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σοτάρουμε τα μανιτάρια μας για
να πάρουν όμορφο χρώμα με πολύ λίγο λαδάκι.
- Στον πάγκο της κουζίνας απλώνουμε τις φέτες το κρέας, τις
πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι. Βάζουμε επάνω και
τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Διπλώνουμε στα δυο τη κάθε φέτα κρέατος
και τη πιάνουμε στην άκρη με μια μεγάλη οδοντογλυφίδα.
- Σε ένα αντικολητικό τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο, μόλις κάψει
ρίχνουμε προσεκτικά το κρέας, το ψήνουμε προσεκτικά γυρίζοντας το
από τις δυο πλευρές για να πάρει ωραίο χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί.
Αλάτι, πιπέρι. Αφήνουμε το κρέας να ψηθεί για 15 λεπτα περίπου , αν
χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι. Θέλουμε να πάρουμε στο
τέλος και μια όμορφη σάλτσα.
Συνοδεύουμε το κρέας με:
Ανάμικτα μανιτάρια σοτέ
Υλικά (για 4 άτομα):- 600 γραμ. διάφορα μανιτάρια ανάμικτα
- λίγο λαδάκι
- δυο σκελίδες σκόρδο
- ένα ξερό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- ένα ματσάκι μαίντανός ψιλοκομμένος
- ένα ματσάκι φρέσκο εστραγκόν
ψιλοκομμένο
- χυμό από ένα λεμόνι
- φλούδα ενός λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, κόβουμε στη μέση τα πιο μεγάλα.
- Παίρνουμε τη φλούδα του λεμονιού με το ειδικό εργαλείο ώστε να
έχουμε λεπτές λωρίδες.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο λαδάκι, το σκόρδο , το
κρεμμύδι και πριν καούν ρίχνουμε και τα μανιτάρια. Τα ανακατεύουμε
προσεκτικά. Όταν απορροφηθούν τα υγρά των μανιταριών σβήνουμε
με τον χυμό λεμονιού και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του μαϊντανού
και του εστραγκόν, αλατίζουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά. Όταν τα
μανιτάρια πάρουν όμορφο χρώμα, τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα
βάζουμε σε μια όμορφη ζεστή πιατέλα.
Φρούτα του δάσους au gratin
Υλικά (για 4 άτομα):- 600 γραμ, πράσινα μήλα
- 40 γραμ. ζάχαρη άχνη
- βούτυρο
- ένα ποτηράκι λικέρ με γεύση
φρούτων
- 150 γραμ. μπριός κομμένα σε φέτες
- 30 γραμ. φαρίνα
- 2 αβγά
- 2 dl γάλα
- από ένα καλαθάκι διάφορα φρέσκα φρούτα του δάσους
- λίγη καστανή ζάχαρη
- Πλένουμε τα μήλα, τα σκουπίζουμε, τα κόβουμε σε μέτριου πάχους
φέτες και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά με λίγο βούτυρο και 20 γραμ. άχνη. Σβήνουμε με το λικέρ, σοτάρουμε μέχρι να απορροφηθεί
εντελώς το αλκοόλ.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα δυο αβγά με 20 γραμ. άχνη, το αλεύρι και
το γάλα, μέχρι να έχουμε ένα όμορφο ομογενοποιημένο χυλό.
- Βουτυρώνουμε ένα μικρό πυρίμαχο ταψάκι (χωρητικότητας ενός
λίτρου) τοποθετούμε τις φετούλες του μπριος. Τις αλείφουμε με
βούτυρο και πάνω τοποθετούμε τα μήλα. Περιχύνουμε με το μείγμα
των αβγών και στη συνέχεια βάζουμε επάνω τη μισή ποσότητα από τα
φρούτα του δάσους.
- Ψήνουμε το γλυκό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C
για 3ο λεπτά, το βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε επάνω τα
υπόλοιπα φρούτα του δάσους. Πασπαλίζουμε με 2-3 κουτάλια σκούρα
ζάχαρη και βάζουμε το γλυκό μας κάτω από το γκριλ για μερικά λεπτά,
μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.
Μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή αυτού του τυπικά γαλλικού (σπιτικού) γλυκού, είναι να μην το καραμελώσουμε αλλά να το καλύψουμε με μαρέγκα , να το βάλουμε στο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μαρέγκα.
Καφές
Τελειώνουμε το γεύμα μας ένα δυνατό, αρωματικό καφέ πασπαλισμένο με λίγη κανέλαΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΜΕΝΟΥ)
Ολοκληρωμένη πρόταση για την καθαρή Δευτέρα
Τα κύρια υλικά που θα ψωνίσετε είναι: χταπόδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο), καλαμαράκια κονσέρβας, ταραμάς, πατάτες, μελιτζάνες, φάβα, κολοκύθια και φυσικά μην ξεχάσετε λεμόνια. Το μενού είναι το εξής:...
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΜΕΝΟΥ)
Ψαρονέφρι, Λαχανικά και Ντιπ Γιαουρτιού (Φαγοπότι Γενεθλίων στα γρήγορα)
Υλικά (για 6 ατομα) 1 κιλό ψαρονέφρι (2 κομμάτια) 2 πιπερíτσες τσίλι 3 σκελίδες σκόρδου (κομμένες σε φέτες) Λίγο σουσάμι 1 ποτήρι Visanto 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 1 κουταλιά της σούπας...
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΜΕΝΟΥ)
Καλοκαιρινό γεύμα με φίλους στη βεράντα
Το μενού Λαχανικά ψητά Συναγρίδα σουβλάκι Για επιδόρπιο διαλέξτε μια τούρτα με εξωτικά φρούτα. Λαχανικά ψητά Υλικά (Είδη λαχανικών ιδανικά για ψήσιμο): Φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα στα δύο κατά μήκος,...