ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΜΕΝΟΥ)
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Το μενού
- Λαχανικά ψητά
- Συναγρίδα σουβλάκι
- Για επιδόρπιο διαλέξτε μια τούρτα με εξωτικά φρούτα.
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Κλειδιά
Λαχανικά ψητά
Υλικά (Είδη λαχανικών ιδανικά για ψήσιμο):- Φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα στα δύο κατά μήκος, χρειάζονται 2 λεπτά ψήσιμο.
- Τομάτες όχι πολύ ώριμες κομμένες σε χοντρούτσικες ροδέλες, τις τοποθετούμε όμως σε σουρωτήρι ώστε να φύγουν σχεδόν όλα τα υγρά τους. Χρειάζονται 5-6 λεπτά ψήσιμο
- Μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
- Κολοκυθάκια κομμένα σε λωρίδες κατά μήκος, χρειάζονται 7-8 λεπτά ψήσιμο
- Κρεμμύδια ξερά. Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος, τα αφήνουμε σε κρύο νερό 15-20 λεπτά. Χρειάζονται 6-7 λεπτά ψήσιμο.
- Πιπεριές. Αν τις ψήσουμε σε φέτες χρειάζονται 4-5 λεπτά. Ολόκληρες χρειάζονται πάνω από 15 λεπτά ψήσιμο.
- Κόκκινο ραντίτσιο. Tο κόβουμε με το χέρι στη μέση κατά μήκος ,το ψήνουμε ραντίζοντας το συχνά με ελαιόλαδο.
- Μανιτάρια τύπου Παρισιού (διαλέγουμε μεγάλα), τα κόβουμε στη μέση και τα ψήνουμε 3-4 λεπτά.
- Βάζουμε τα λαχανικά μας σε μαρινάτα τουλάχιστον για μια ώρα.
- Μαρινάτα : παρθένο ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι.
- Τα ψήνουμε σε απόσταση 10 cm από τα κάρβουνα
- Αρχίζουμε να ψήνουμε από τα πιο «σκληρά λαχανικά»
- Βάζουμε τα ψητά λαχανικά σε μια όμορφη πήλινη μεγάλη σαλατιέρα και τα περιχύνουμε με ένα ντρέσιγκ από : παρθένο ελαιόλαδο, ξύδι βαλσάμικο, ξύσμα από ένα λεμόνι και άφθονα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ολόκληρα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσεκτικά όλα τα υλικά.
Ψάρι σουβλάκι
Ζητάμε από τον ιχθυοπώλη να μας δώσει φιλέτο ψαριού κατάλληλο για σουβλάκι και να μας το κόψει κατάλληλα (σας προτείνω συναγρίδα και αν βρείτε την παρεξηγημένη στην Ελλάδα πεσκανδρίτσα μην διστάσετε να την δοκιμάσετε.)
Υλικά:
- Ψάρι κομμένο σε κύβους
- Φέτες από κολοκυθάκι λεπτοκομμένες με το ειδικό εργαλείο κατά μήκος
- Βέργες δενδρολίβανου (Καθαρίζετε τη κάθε βέργα του δενδρολίβανου αφήνωντας μια τουφίτσα στην άκρη. Με το μαχαίρι καθαρίζετε καλά και από τον φλοιό ώστε να ελευθερωθεί το άρωμα. Κόβετε τη βέργα στο κάτω μέρος μυτερή ώστε να τρυπάει εύκολα το ψάρι.
- Αφήνουμε το ψάρι τουλάχιστον μια ώρα πριν το ψήσιμο σε μια μαρινάτα από παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, θυμάρι.
- Όταν είμαστε έτοιμοι για το ψήσιμο, στραγγίζουμε το ψάρι από τη μαρινάτα και το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας.
- Παίρνουμε μια βέργα δενδρολίβανου και περνάμε μια φέτα κολοκυθάκι τρυπώντας την στο κάτω μέρος, στην άκρη. Περνάμε ένα κύβο ψάρι, στη συνέχεια την ίδια φέτα του κολοκυθιού τη τρυπάμε λίγο πιο πάνω, συνεχίζουμε με ψάρι και κολοκυθάκι. Αν τελειώσει η πρώτη φέτα κολοκυθιού συνεχίζουμε με μια άλλη. Ετσι δημιουργούμε ένα σουβλακι οπου το κολοκυθάκι θα ειναι ανάμεσα στους κύβους του ψαριού.
- Ψήνουμε τα σουβλάκια μας για 6-7 λεπτά.
- Εναλλακτική 1: Μαγιονέζα με ψιλοκομμένη κάπαρη, αγγουράκια και ψιλοκομμένο μαϊντανό, αρωματίζουμε με λίγη σάλτσα αντσούγιας και μια κουταλιά εξαιρετικής ποιότητας μουστάρδα.
- Εναλλακτική 2: Μια απλή σάλτσα λαδολέμονο ενισχυμένη με τριμμένη φλούδα λεμονιού.
Σερβίρισμα
- Στρώνουμε στη βεράντα μας ένα όμορφο τραπεζομάντιλο, βάζουμε την σαλατιέρα με τα ψητά λαχανικά και σε μια άλλη όμορφη πιατέλα τα σουβλάκια με τα μπολάκια της σάλτσας δίπλα.
- Τοποθετούμε στο τραπέζι και το όμορφο σερβίτσιο μας (πιάτο, ποτήρια νερού και κρασιού, πιρούνι) ώστε να σερβίρονται μόνοι τους οι φίλοι μας.
- Κρασί: Σε μια κανάτα κρασιού ρίχνουμε μια πολύ δροσερή Κεφαλονίτικη ρομπόλα ενισχυμένη με μια φλούδα πορτοκαλιού (πλυμένη πολύ καλά και σκουπισμένη πριν την ρίξουμε στη καράφα ) προσθέτουμε άφθονα παγάκια, ανακατεύουμε καλά.
Γλυκό
Δεν φτιάχνω γλυκά, γι αυτό σας προτεινω την έτοιμη λυση μιας τούρτας εξαιρετικής ποιότητας βέβαια από επιλεγμένο ζαχαροπλαστείο.Καλή διασκέδαση!
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΜΕΝΟΥ)
Ολοκληρωμένη πρόταση για την καθαρή Δευτέρα
Τα κύρια υλικά που θα ψωνίσετε είναι: χταπόδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο), καλαμαράκια κονσέρβας, ταραμάς, πατάτες, μελιτζάνες, φάβα, κολοκύθια και φυσικά μην ξεχάσετε λεμόνια. Το μενού είναι το εξής:...
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΜΕΝΟΥ)
Ψαρονέφρι, Λαχανικά και Ντιπ Γιαουρτιού (Φαγοπότι Γενεθλίων στα γρήγορα)
Υλικά (για 6 ατομα) 1 κιλό ψαρονέφρι (2 κομμάτια) 2 πιπερíτσες τσίλι 3 σκελίδες σκόρδου (κομμένες σε φέτες) Λίγο σουσάμι 1 ποτήρι Visanto 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 1 κουταλιά της σούπας...
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΜΕΝΟΥ)
Καλοκαιρινό γεύμα με φίλους στη βεράντα
Το μενού Λαχανικά ψητά Συναγρίδα σουβλάκι Για επιδόρπιο διαλέξτε μια τούρτα με εξωτικά φρούτα. Λαχανικά ψητά Υλικά (Είδη λαχανικών ιδανικά για ψήσιμο): Φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα στα δύο κατά μήκος,...