ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΜΗΛΟ-ΡΔΟΥ

 

Υλικά (για την τάρτα μπισκότου):
  • 200 γραμ. αλεύρι
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 1 αβγό
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2-3 κουτ. σούπας κρύο νερό
Υλικά (για τη γέμιση):
  • 4 μεγάλα μήλα μπανανέ
  • 150 γραμ. ζάχαρη
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • χυμός λεμονιού
  • ½ φλυτζ. χυμό πορτοκαλιού
  • 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 2-3 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ (ή μαστίχα κλπ)
  • (προαιρετικά) 1 πολύ ώριμη μπανάνα, 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο καρύδι, 1/3 φλυτζ. σταφίδα μαύρη
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο κρύο και ψιλοκομμένο σε κυβάκια, τη ζάχαρη, το αλάτι, το νερό.
  • Βουτυρώνουμε τα χέρια και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις, ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα.
  • Τη συμμαζεύουμε σε μια μπάλα και σε πλαστική σακκούλα τη βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο χαρτιά ζαχαροπλαστικής ή χρησιμοποιώντας λίγο κορν-φλάουρ, με τον πλάστη, σε ένα φύλλο.
  • Την τοποθετούμε σε φόρμα τάρτας και την απλώνουμε ώστε να καλύπτει άνετα και τα πλαϊνά τοιχώματα.
  • Την τρυπούμε με ένα πιρουνάκι σ' όλη την επιφάνειά της και την ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180’ C. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Εντωμεταξύ, καθαρίζουμε τα μήλα. Δύο από αυτά τα αλείφουμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν, και τα κόβουμε τελευταία στιγμή φετάκια μισοφέγγαρα. Τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  • Σε ένα βαθύ σκεύος, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το φρούτο, τη ζάχαρη, το χυμό, και προαιρετικά ραντίζουμε με ποτό της αρεσκείας μας.
  • Σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσουν για 1 τέταρτο. Με ξύλινο κουτάλι ανακατεύουμε πολτοποιώντας κατά βούληση το μήλο και προσθέτουμε το κορν - φλάουρ.
  • Όταν ετοιμαστεί, προσθέτουμε τη σταφίδα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Απλώνουμε το χλιαρό πολτό στην τάρτα και με την ανάποδη του κουταλιού τον στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Πασπαλίζουμε με το καρύδι, αν θέλουμε. Στολίζουμε με τα μήλα σε μισοφέγγαρα κατά την ίδια φορά. Τα γλασσάρουμε με τη μαρμελάδα διαλυμένη στο ποτό και λίγο νεράκι.
  • Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμ. Κελσίου για 25-30 λεπτά.

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ