ΤΥΡΙΑ

ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ

 

Χρώμα: κίτρινο

Προέλευση: Μέτσοβο

Γεύση: ελαφρά αλμυρή και πικάντικη, με άρωμα καπνού

Γάλα: αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού με μικρές ποσότητες πρόβειου ή κατσικίσιου

Σύσταση: υγρασία 41,8%, λίπος 25,9%, πρωτεΐνη 26,8%, αλάτι 2,8%, pH 5,5

Επίσης: Τυρί τύπου «πάστα φιλάτα» και ιταλικο προβολόνε. Μετά το πήξιμο και το κόψιμο γίνεται η «πρόβα», το πλάσιμο και η προετοιμασία του τυριού για να μπει σε καλούπι. Κερώνεται, δένεται με σπάγγο, ωριμάζει για 3 μήνες και καπνίζεται σε κληματόβεργες και αρωματικά φυτά.

Τύπος
σκληρό καπνιστό τυρί
Χρήση
επιτραπέζιο. Σκέτο ή ψημένο στη σχάρα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Καπνιστή σαλάτα με τορτελίνια

Υλικά: 2 πακέτα τορτελίνια με τυρί και κρέας (1 και 1) 1 τέταρτο καπνιστή μπριζόλα 1 τέταρτο καπνιστό τυρί μετσοβόνε 3 πιπεριές (κόκκινη, πορτοκαλί, κιτρίνη) 1 ματσάκι μέτρια κομμένο βασιλικό Υλικά...

ΣΟΥΠΕΣ

Καυτερή Τοματόσουπα

Υλικά (2-3 μερίδες): 3 ντομάτες (μεσαίες στο μέγεθος και ώριμες) 2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο (και το κοτσανάκι, όχι μόνο τα φύλλα) 1 κουταλιά τοματοπελτέ 1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη 1 μικρό κρεμμύδι...

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Κοτόπιτα με μπεσαμέλ

Υλικά: 1 στήθος κοτόπουλο βρασμένο, ξεψαχνισμένο, σε λεπτές λωρίδες 2 φύλλα κρούστας κομμένα στη μέση (προκύπτουν 4 μικρότερα) λίγο ελαιόλαδο για τα φύλλα 2 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα για την...

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Μακαρόνια Καπνιστά

Υλικά: σπαγγέτι Barilla No 3 300 γραμ. τυρί τριμμένο Μετσοβόνε (καπνιστό) 1 κούπα κρέμα γάλακτος 5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες πιπέρι φρεσκοτριμμένο μινερβίνη Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε τα μακαρονάκια μας...

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Ντρέσινγκ, Σάλτσες, Ντίπς για Σαλάτες και Κρύα Γεύματα

Ανακατεύετε όλα τα υλικά με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για να μην χάσει πολύ από την ουσία και το άρωμα έτσι ώστε να διατηρήσει κάθε υλικό το πρωτότυπο άρωμα του. Φυσικά προσθέτετε, αφαιρείτε ότι...

ΜΕΖΕΔΕΣ, ΟΡΕΚΤΙΚΑ

Πικάντικα Σφολιατίνια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας (προτείνω Κανάκη) ½ κιλό σύγλινο ½ κιλό κατσικίσιο τυρί ½ κιλό καπνιστό τυρί ( προτείνω Μετσοβόνε) 4-5 ντομάτες (σφιχτές) Ρίγανη Ελαιόλαδο...

ΜΕΖΕΔΕΣ, ΟΡΕΚΤΙΚΑ

Σαγανάκι φούρνου με πορτοκάλι

Υλικά: τυρί καπνιστό Μετσοβόνε (δύο μέτριες φέτες) χυμός από ένα πορτοκάλι λίγο ελαιόλαδο τριμμένο καρύδι(προαιρετικά) Εκτέλεση: Τοποθετούμε το τυρί σε ένα μικρό γυάλινο πυρέξ. Ρίχνουμε το χυμό από...

ΚΙΜΑΔΕΣ

Στρούντελ Λαχμαντσούν

Υλικά (Για το λαχμαντσούν): 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο 500 γραμ. κιμά χοιρινό 1,5 κονσέρβας κονκασέ ή ακόμα καλύτερα ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα (για όσους έχουν την ευτυχία να μαγειρεύουν στην...

ΚΡΕΑΤΙΚΑ

Χοιρινό φιλέτο μενταγιόν με προσούτο Πάρμας και σαφράν

Υλικά: 40 γρ. ελαιόλαδο 500 γρ. ψαρονέφρι αλεύρι για αλεύρωμα 70 γρ. φρέσκα μανιτάρια 40 γρ. πιπεριά πράσινη 40 γρ. κρεμμύδι ξερό 30 γρ. προσούτο Πάρμας 30 γρ. τυρί καπνιστό (Μετσοβόνε) 10 γρ. πάστα...