από
nicky
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΙΦΙ
Υλικά:
- 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι αλεύρι μαλακό
- 2 1/2 φλυτζάνια γάλα
- 2 βανίλιες
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
- 150 γρ. κανταΐφι
- 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη για το σιρόπι
- 1/2 φλιτζάνι νερό για το σιρόπι
- φλούδα από λεμόνι
- 3 γαρύφαλλα
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 2 1/2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλιά ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάζετε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτετε το αλεύρι και λίγο - λίγο το γάλα. Τοποθετείτε στη φωτιά την κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση.
Όταν πήξει αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτετε την βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε το κανταΐφι, ψήνετε στους 180οC μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Εν τω μεταξύ βράζετε σε μία άλλη κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη με τα μυρωδικά να φτιάξετε το σιρόπι. Αφαιρείτε τα μυρωδικά και σιροπιάζετε το κανταΐφι.
Στρώνετε την κρέμα από πάνω από το κανταΐφι. Βάζετε το ταψί στο ψυγείο να κρυώσει. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη να γίνει σαντιγί. Απλώνετε την σαντιγί πάνω από την παγωμένη κρέμα και σερβίρετε.
Βάζετε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη και τα αυγά. Προσθέτετε το αλεύρι και λίγο - λίγο το γάλα. Τοποθετείτε στη φωτιά την κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση.
Όταν πήξει αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτετε την βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε το κανταΐφι, ψήνετε στους 180οC μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Εν τω μεταξύ βράζετε σε μία άλλη κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη με τα μυρωδικά να φτιάξετε το σιρόπι. Αφαιρείτε τα μυρωδικά και σιροπιάζετε το κανταΐφι.
Στρώνετε την κρέμα από πάνω από το κανταΐφι. Βάζετε το ταψί στο ψυγείο να κρυώσει. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη να γίνει σαντιγί. Απλώνετε την σαντιγί πάνω από την παγωμένη κρέμα και σερβίρετε.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...