ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ (DEATH BY CHOCOLATE)
Υλικά:
- 2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 ¼ φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλυτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ φλιτζάνι κακάο σκόνη
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- ½ σακουλάκι μπέικιν
πάουντερ
- 4 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
- 1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 φακελάκι βανίλια
- 300 γραμ. βιτάμ, λιωμένο
- 300 γραμ. κουβερτούρα,
ψιλοκομμένη
- άσπρη σοκολάτα για γαρνίρισμα
Υλικά (για το γλάσο):
Στολίστε το με κομματάκια άσπρης σοκολάτας, καραμελωμένα αμύγδαλα ή ότι άλλο σας αρέσει. Ή απλά... απολαύστε το με μια μπάλα παγωτό βανίλια (ή όποια γεύση προτιμάτε).
Καλή επιτυχία!
- 200 γραμ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 1/3 του φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 150C. Αλείψτε μια στρογγυλή
φόρμα (23 εκ. διάμετρο) με βούτυρο ή λάδι. Στρώστε στη βάση και στα
πλάγια λαδόκολλα.
- Βάλτε τη ζάχαρη σ' ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τα κοσκινισμένα
αλεύρια, το κακάο, το baking powder και τη σόδα και ανακατέψτε τα.
Φτιάξτε μια γουβίτσα (άντε πάλι με τις γουβίτσες...) στο κέντρο. Ρίξτε τα
αβγά, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά
με το μίξερ χειρός.
- Προσθέστε το βούτυρο και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και
ανακατέψτε. Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει και
λειάνετε την επιφάνεια. Ψήστε για 2-2,5 ώρες ή ώσπου ένα πιρούνι
καρφωμένο στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.
- Αφήστε το κέηκ στη φόρμα για να
κρυώσει και ύστερα βγάλτε το (μην φοβηθείτε αν το κέικ έχει σπάσει
στην κορυφή, έτσι γίνεται συνήθως).
- Με ένα πριονωτό μαχαίρι, χαράξτε το ελαφρά στο πάνω μέρος
οριζόντια. Γυρίστε το κέικ ανάποδα και αφήστε το σε ένα δίσκο
στρωμένο με απορροφητικό χαρτί (με αυτόν τον τρόπο, ότι λάδι έχει
να βγάλει, θα το απορροφήσει το χαρτί και θα μπορέσετε να το
γλασάρετε χωρίς να λερώσετε την πιατέλα σερβιρίσματος).
- Για να φτιάξετε το γλάσο: Ανακατέψτε τη σοκολάτα και
την κρέμα σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήστε τα σε χαμηλή φωτιά ώσπου
να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει λείο το μείγμα. Βγάλτε την
κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήστε το γλάσο να κρυώσει ελαφρά.
- Ρίξτε το γλάσο πάνω στο κέικ, αλείφοντας και τα πλάγια με μια
σπάτουλα.
Στολίστε το με κομματάκια άσπρης σοκολάτας, καραμελωμένα αμύγδαλα ή ότι άλλο σας αρέσει. Ή απλά... απολαύστε το με μια μπάλα παγωτό βανίλια (ή όποια γεύση προτιμάτε).
Καλή επιτυχία!
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...