Μιλάμε σήμερα για κάτι πολύ ασυνήθιστο. Το κρασί από την ποικιλία Gewurztraminer (Γκεβούρτς τραμινέρ).Το Gewurztraminer είναι ίσως η αρωματικότερη ποικοιλία κρασιού στον κόσμο. Άρα και δύσκολο να συνδυαστεί με φαγητά. Αυτά σημαίνουν βεβαίως ότι το Gewurzt έχει φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς!

Τυπικά αρώματα και γεύσεις της ποικιλίας είναι το λίτσι (συνήθως αυτό), ανανάς, νεκταρίνι, μέλι, τριαντάφυλλο και μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο, κανέλλα. Το Gewurzt δίνει λευκά μεγάλα κρασιά τόσο γλυκά όσο και ξηρά. Σαν ξηρό κρασί, λόγω του αρωματικού δυναμικού και της πολύ φρουτώδους γεύσης, μοιάζει με ημίγλυκο.

Το Gewurztraminer καλλιεργείται κυρίως στην Αλσατία και στην Γερμανία. Τα πιο έντονα αρώματα τα συναντά κανείς στην Αλσατική έκδοση όπου πράγματι μιλάμε για πολλά μποφώρ αρώματος και γεύσης. Πολύ ωραία και αρκετά γερμανικά κρασιά του είδους.

Η ποικιλία αυτή είναι δυσκολοπροσάρμοστη. Το καλλιεργούν και στην Αυστραλία αλλά από τα λίγα δείγματα που έτυχε να δοκιμάσω δεν ενθουσιάστηκα.

Τελικά, να μην τα πολυλογούμε, χρειάστηκε ένας Παφίτης για να ανατρέψει τα ανωτέρω. Τι σου είναι δηλαδή κι αυτή η φυλή! Μιλάμε φυσικά για τον Τσέλεπο που φύτεψε στην περιοχή Μαντινείας. Το αποτέλεσμα είναι κρασί με λεπτά αρώματα, τυπικά της ποικιλίας, αλλά και αρκετή οξύτητα, τυπική της Μαντινείας. Ένα πάντρεμα άκρως δροσιστικό.

Στην Ελλάδα, απ’ ότι βλέπω μέσω Internet, εκτός από τον Τσέλεπο κυκλοφορεί Gewurzt και από τον Γρύπα - Μπουτάρη σαν Τοπικός Οίνος Φλώρινας όπως επίσης και μια ανάμειξη από τους ιδίους το ΣΑΜΑΡΟΠΕΤΡΑ. Αυτά τα δύο δεν τα βρίσκουμε εμείς στην κυπριακή αγορά και έτσι δεν τα έχω δοκιμάσει, όμως το ψυχρό κλίμα της Φλώρινας πρέπει να δίνει στους παραγωγούς πολλές δυνατότητες.

Και μόνο για την ιδιαιτερότητα του κρασιού αυτού, πιστεύω ότι αξίζει να το δοκιμάσετε.
Όσο αφορά τώρα τον συνδυασμό του κρασιού αυτού με φαγητά καταλαβαίνετε από τα αρώματα και τις γεύσεις που είπαμε πιο πάνω ότι θα συνδυάζεται κυρίως με κουζίνα Άπω Ανατολής και κάποια γενικώς εξωτική κουζίνα.

ΚΡΑΣΙΑ

Σαγκρία

Υλικά 1 lt κόκκινο κρασί 100 γραμ. ζάχαρη 100 ml μπράντι ή κονιάκ 1 κομμάτι κανέλλα 2 πρέζες μοσχοκάρυδο Εκτέλεση Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μια κανάτα. Προσθέτετε λεπτοκομμένες φέτες πορτοκαλιού,...

ΚΡΑΣΙΑ

Σαγκρία (No2)

Υλικά 1 lt κόκκινο κρασί 100 γρ. ζάχαρη 100 ml brandy ή κονιάκ 1 κομμάτι κανέλλα 2 πρέζες μοσχοκάρυδο Εκτέλεση Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κανάτα (θα βρείτε στην αγορά γυάλινες κανάτες...

ΚΡΑΣΙΑ

Μοσχάτο Σάμου

Τα ξηρά, λευκά, μοσχάτα κρασιά της Σάμου είναι μια ξεχωριστή οικογένεια κρασιών. Διακρίνονται για την απαλή και ισορροπημένη γεύση τους. Συνδυάζουν αρμονικά το γεύμα σας, αλλά πίνονται ευχάριστα και...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ