ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΑΣΙΑ
Ο ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΟΙΝΟΣ

 

Ο Αρχέγονος Οίνος

«Άνθρωπος ην οικοδεσπότης όστις εφύτευσεν αμπελώνα και φραγμόν
αυτώ περιέθηκεν και ώρυξεν εν αυτώ ληνόν και ωκοδόμησεν πύργον…»
(Κατά Ματθαίον Κεφ. 21.33)

Με εμφανή τα σημάδια όλων των πολιτισμών, από το Βορρά και το Νότο, μέχρι την Ανατολή, η μεγαλόνησος Κρήτη, αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο σταυροδρόμι της αμπελοοινικής μας Ελλάδας. Ήταν δηλαδή αλλά και παραμένει η γέφυρα από την οποία πέρασε το αμπέλι και το κρασί από την Αίγυπτο στην υπόλοιπη Ελλάδα και από εκεί σε όλη την Ευρώπη.
Στους Βυζαντινούς χρόνους καθώς και στα χρόνια της Ενετοκρατίας, η παράδοση συνεχίστηκε με το περίφημο γλυκό κρασί που ονομαζόταν Μαλβαζία. Δυστυχώς σήμερα, η Μαλβαζία είναι άγνωστη στην Κρήτη, ενώ στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία παράγονται κρασιά με το όνομα Malvoisie και Malmsey και συχνά από την ποικιλία που λέγεται Malvasia di Candia. Αυτό το γεγονός φανερώνει ξεκάθαρα τον τόπο προέλευσης του περίφημου αυτού αρωματικού σταφυλιού.

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου το αμπέλι και το κρασί είναι συνυφασμένα με την Ιστορία και την Παράδοση. Από το θαύμα του εν Κανά γάμου στην Καινή Διαθήκη, μέχρι τον Όμηρο, τον Οδυσσέα και τον Πλάτωνα και την κατάκτηση των «μεγάλων ιδεών» με πνευματικό εφαλτήριο τον οίνο.
Δικαίως ο νομπελίστας Ελύτης είχε πει πως «αν αποσυνδέσεις την Ελλάδα στο τέλος, θα δεις να σου απομένουν ένα αμπέλι, μια ελιά και ένα καράβι…»

Πολλές φορές έχουμε έναν μικρό θησαυρό στο ποτήρι μας, αλλά δυστυχώς αγνοώντας ορισμένους βασικούς κανόνες αποτυγχάνουμε να λάβουμε όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που τόσο απλόχερα μάς προσφέρει ο οίνος. Μα είναι δυνατόν; Να καταφέρουμε να βγάλουμε ετυμηγορία για ένα κρασί πριν πιούμε έστω και μια γουλιά;
Είναι όντως εντυπωσιακό να καταλαβαίνει κανείς το επίπεδο του κρασιού, με το που το βλέπει στο ποτήρι και το μυρίζει. Πρόκειται για έναν έξυπνο συνδυασμό εμφανών ενδείξεων, οι οποίες αν συνδυαστούν με την εμπειρία, μπορούν να οδηγήσουν σε σίγουρες προβλέψεις.

Η Διαύγεια του κρασιού θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ποιότητάς του. Σε κανένα δεν αρέσει η θολούρα. Όταν λοιπόν στο ποτήρι μας κολυμπούν διάφορα αδιευκρίνιστα κομμάτια πλην του φελλού, που μπορεί να οφείλονται σε κακό άνοιγμα της φιάλης, ή συννεφάκια που «παιχνιδίζουν» μέσα στο κρασί, σίγουρα δεν είναι ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όταν αυτά το κομματάκια σχηματίζουν μια «μεγάλη παρέα» τότε δημιουργούν ίζημα, που κάθεται στον πάτο της φιάλης. Η ύπαρξη ιζήματος σε ένα κόκκινο κρασί υποδηλώνει, ίσως ευπρόσδεκτη παλαίωση, ενώ σε ένα λευκό κρασί δείχνει ημιτελή κατεργασία που θα μπορούσε να το απαλλάξει από τα ανεπιθύμητα ιζήματα.

Το Χρώμα του κρασιού, εξαρτάται από τις φυσικές χρωστικές ουσίες, με τις οποίες είναι εφοδιασμένη κάθε ποικιλία κρασιού, την ωρίμανσή του, την τεχνική οινοποίησης και τον τρόπο συντήρησης. Ζωηρές χροιές είναι σημάδι γευστικής φρεσκάδας και υψηλής οξύτητας, ενώ άτονες χροιές μάς δημιουργούν υποψίες για πιθανή γευστική πλαδαρότητα. Επίσης το χρώμα του κρασιού μάς καθοδηγεί στο να προσδιορίσουμε την ηλικία του. Ένα νεογέννητο κόκκινο κρασί έχει έντονα κόκκινες έως και κυανές χροιές. Όταν συνυπάρχουν και καστανές ή κεραμιδί χροιές και όσο πιο έντονες είναι, το κρασί βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης. Τα λευκά στη βρεφική τους ηλικία αφήνουν να ξεφύγουν από το σώμα τους πρασινωπές ανταύγειες, οι οποίες μαρτυρούν γευστική φρεσκάδα και οξύτητα, δείχνοντας ότι έχουν αποφύγει επιμελώς κάθε ίχνος οξείδωσης. Χρυσαφί ή έντονα κίτρινο χρώμα δημιουργεί υποψίες οξείδωσης. Υποψίες διότι εξαίρεση αποτελούν τα γλυκά λευκά κρασιά, το οποία λόγω οινοποίησης έχουν κίτρινο χρώμα.

Τέλος, ο τρίτος παράγοντας που χαρακτηρίζει ένα κρασί –πριν να το γευτούμε- είναι το Άρωμα. Τα αρώματα που βρίσκουμε στα κρασιά δεν είναι επιπρόσθετα, αλλά χαρακτηριστικά της ποικιλίας του σταφυλιού, ή δημιουργούνται κατά την διάρκεια της ζύμωσης ή της ωρίμανσης. Έτσι σε ένα κρασί μπορούμε να μυρίσουμε λουλούδια, φρούτα, ξηρά φρούτα και καρπούς μπαχαρικά, βαλσαμικά, καφέ, καπνό, ξύλο και βανίλια. Αυτά είναι τα καλά της «μύτης» ενός κρασιού. Τα «κακά παιδιά» είναι το υδρόθειο (χαλασμένο αυγό), ο «φελλός» (μούχλα) καθώς και δυσάρεστες οσμές, σε κρασιά που έχουν προσβληθεί από βακτήρια.

Ο συνδυασμός φαγητού και κατάλληλου κρασιού μπορεί να οδηγήσει στην υπέρτατη απόλαυση και των δυο, ενώ ένας κακός συνδυασμός τους στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Ποια φαγητά όμως δένουν με ποια κρασιά;

  • Θαλασσινά: με τα θαλασσινά ταιριάζουν περισσότερο λευκά κρασιά με μεγάλη οξύτητα. Το κρασί θα πρέπει επίσης να είναι φρουτώδες, αρωματικό ώστε να αντισταθμίζονται οι έντονες οσμές που περιέχουν τα θαλασσινά.
  • Οστρακόδερμα: λευκά κρασιά με σώμα όχι υπερβολικά ξηρά για να δένουν με την γλυκύτητα της σάρκας ενός καλά προετοιμασμένου πχ αστακού.
  • Ψάρια: ένα καλό ψάρι δένει πολύ καλά με ένα λευκό κρασί χωρίς πολύ μεγάλη οξύτητα, μαλακό και αρωματικό. Ένα λιπαρό ψάρι συνδυάζεται ακόμα και με ένα πολύ ελαφρύ κόκκινο και φρουτώδες μη τανικό κρασί.
  • Αλλαντικά: τα ιδιαίτερα λιπαρά αλλαντικά δένουν καλύτερα με λευκά κρασιά μεγάλης οξύτητας που αντιστέκονται επιτυχώς στο λιπαρό χαρακτήρα του εδέσματος. Ιδανικό πάντρεμα είναι με ένα ροζέ ή με ένα ελαφρό και νευρώδες κόκκινο.
  • Ζυμαρικά: τα ζυμαρικά παρ'όλα όσα πιστεύουν μερικοί, δεν παντρεύονται πάντα ιδανικά με ένα κόκκινο κρασί. Συχνά ένα λευκό με έντονη οξύτητα αποτελεί την καλύτερη λύση. Αν η σάλτσα του ζυμαρικού επιβάλει κόκκινο κρασί, τότε πρέπει αυτό να είναι φρέσκο, ζωηρό και νευρώδες.
  • Λευκά κρέατα: τα λευκά κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, κλπ) συνοδεύονται συνήθως από λευκά κρασιά ή από ελαφρά κόκκινα ανάλογα και με το είδος της σάλτσας με την οποία είναι μαγειρεμένα.
  • Κόκκινα κρέατα και κυνήγι: ο κανόνας εδώ είναι τα δυνατά κόκκινα κρασιά με έντονο σώμα και παρουσία τανινών.
Ένας γενικός κανόνας είναι ότι η κάθε τοπική κουζίνα δένει αρμονικότερα με τα κρασιά που παράγονται στην περιοχή αυτή.

Πιάτα Εχθροί του Κρασιού

  • Οι σούπες: χώρια από την διαφορά των γεύσεων, είναι και τα δύο υγρά.
  • Πιάτα με έντονη παρουσία ξυδιού: η έντονη παρουσία του οξικού οξέος σε μία σαλάτα με λαδόξιδο ή με τουρσί κάνει τα πιάτα αυτά ακατάλληλα για οποιοδήποτε κρασί.
  • Η σοκολάτα: η έντονη συνύπαρξη ζάχαρης και κακάο κάνει την σοκολάτα έναν πολύ κακό σύντροφο για κάθε κρασί.

Συνδυασμός Tυριού και Kρασιού
Το τυρί και το κρασί έχουν πολλά κοινά σημεία. Είναι προϊόντα ζυμώσεων, ωριμάζουν και έχουν άρωμα που οφείλεται στην πρώτη ύλη, στην ζύμωση και στην ωρίμανση. Οι πρωτεΐνες του τυριού ενώνονται στο στόμα με τις τανίνες των ερυθρών κρασιών μειώνοντας την στυφή αίσθηση και κυρίως την πικρή γεύση.
Αυτό το γεγονός δεν αποτελεί κανόνα ότι δηλαδή πάντα ένα κόκκινο κρασί μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε τυρί. Ένα απαλό κρασί δεν ταιριάζει γευστικά με ένα πολύ δυνατό τυρί, όπως ένα λευκό σε γεύση τυρί δεν ταιριάζει με ένα έντονο γευστικά κρασί. Γι'αυτούς τους λόγους ένα καπνιστό τυρί δύσκολα συνδυάζεται με ένα λευκό αρωματικό κρασί ή με ένα κόκκινο παλαιωμένο.
Τα γλυκά τυριά, όπως το γκούντα και οι γλυκές γραβιέρες με πολλά λιπαρά και έλλειψη οξύτητας ταιριάζουν με ερυθρά κρασιά ελαφρά χωρίς πολλές τανίνες ή με λευκά αρωματικά κρασιά.
Τα μαλακά τυριά όπως το μπρί, το καμαμπέρ κα, ταιριάζουν καλύτερα με ένα κόκκινο δυνατό και ζεστό κρασί.
Τα τυριά τύπου ροκφόρ δεν δένουν εύκολα με ένα κόκκινο κρασί και εξαφανίζουν τελείως τους αρωματικούς και γευστικούς χαρακτήρες ενός κρασιού. Ο καταλληλότερος σύντροφος είναι ένα γλυκό, αρωματικό, λευκό κρασί που στην ιδανική περίπτωση θα μπορούσε να είναι ένα Σωτέρν αλλά που μπορεί να είναι και ένα φυσικό γλυκό κρασί της Σάμου.
Τα τυριά από κατσικίσιο γάλα με έντονα συχνά αρώματα ειδικά όταν έχουν υποστεί της ωρίμανσης, ταιριάζουν περισσότερο με λευκά έντονα αρωματικά κρασιά.

Συνηθίζεται να σερβίρεται το λευκό κρασί ελαφρώς παγωμένο και το κόκκινο σε θερμοκρασία δωματίου. Ποτέ όμως δεν ερευνήσαμε το γιατί. Γι'αυτό το λόγο κάντε ένα πείραμα αντιστρέφοντας τον κανόνα:
Πάρτε δυο λευκά και δυο κόκκινα επιτραπέζια κρασιά και βάλτε τα στο ψυγείο, το κόκκινο και το λευκό και τα άλλα δυο αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου.
Όταν σερβίρετε τα δυο κρασιά θα συνειδητοποιήσετε ότι πράγματι αυτός ο κανόνας βασίζεται στην πραγματικότητα. Το ελαφρώς παγωμένο λευκό κρασί είναι αναζωογονητικό και γευστικό. Το λευκό που είχατε αφήσει εκτός ψυγείου έχει ένα ώριμο, άρωμα σαν μέλι γλυκό, που το κάνει χορταστικό. Το παγωμένο λευκό απλώς είναι πιο εύγεστο, το ψύχος τού έδωσε ένα στοιχείο γεύσης και το έκανε να πλεονεκτεί απέναντι στο άλλο. Το παγωμένο κόκκινο αντιθέτως δεν έδωσε κανένα άρωμα και είχε μια αταίριαστη και υγρή γεύση ενώ το άλλο είχε μια φρουτώδη και ώριμη γεύση. Παρόλα αυτά ένα πολύ ελαφρό πάγωμα στο κόκκινο έδωσε την καλύτερη γεύση και από τα δυο.

Η συμβουλή μας είναι να ακολουθούμε τους κανόνες αλλά όχι τυφλά. Το λευκό κρασί δίνει όλο του το άρωμα όταν είναι παγωμένο αλλά όχι και τόσο διότι είναι σαν να χτυπάει άσχημα τα γευστικά αισθητήρια όργανα της γλώσσας. Από την άλλη μεριά μπορούμε να παγώσουμε ένα κόκκινο κρασί ειδικά μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Παγώστε το πολύ ελαφριά μέχρι να φτάσει την θερμοκρασία που βρίσκονταν στο κελάρι που ωρίμασε.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Ένα κρασί δεν ξεγελά απλώς τη δίψα, αλλά δροσίζει πραγματικά τον οργανισμό, επειδή καταναλώνεται δροσερό και ταυτόχρονα είναι ξηρό στη γεύση. Έτσι αποφεύγεται και η γλυκιά σάκχαρη, που δείχνει να είναι και ο πραγματικός εχθρός του καλοκαιριού. Εξάλλου οποιοδήποτε άλλο αναψυκτικό περιέχει πάντα κάποιο πρόσθετο ανθρακούχο αέριο για φρεσκάδα και μεγαλύτερες ποσότητες σάκχαρης.

«Ένα καλοκαίρι χωρίς… λευκό κρασί, μοιάζει μ’ ένα καλοκαίρι δίχως ήλιο»

Βιβλιογραφία

  • 1. «Στα Μονοπάτια του Διονύσου» Δημήτρης Χατζηνικολάου
  • 2. «Ο Οίνος και τα Μυστικά του» CD ROM Κ. Μπουτάρη
  • 3. www.hatzimichalis.gr

Το Όραμα
Το όραμα αναγεννάται και θάλλει γουλιά-γουλιά. Το κρασί γίνεται έρωτας και σαν μια αγαπημένη μιλά σε κάθε αίσθηση και κυριαρχεί απόλυτα, νιώθοντας στο χέρι το σώμα και τη θερμοκρασία της, θωπεύοντας με το βλέμμα τη διαύγεια και τις ανταύγειες της, ενδίδοντας ολότελα στη γεύση της, στην ανάλωση του σώματος αλλά και του πνεύματός της.
Και καθώς περνούν τα χρόνια, κατασταλάζουν οι μνήμες στις κάβες των ονείρων μας, προσφέροντας ανιδιοτελώς πλούσιο σώμα και άρωμα μέσα στους κύκλους της ζωής.

ΚΡΑΣΙΑ

Σαγκρία

Υλικά 1 lt κόκκινο κρασί 100 γραμ. ζάχαρη 100 ml μπράντι ή κονιάκ 1 κομμάτι κανέλλα 2 πρέζες μοσχοκάρυδο Εκτέλεση Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μια κανάτα. Προσθέτετε λεπτοκομμένες φέτες πορτοκαλιού,...

ΚΡΑΣΙΑ

Σαγκρία (No2)

Υλικά 1 lt κόκκινο κρασί 100 γρ. ζάχαρη 100 ml brandy ή κονιάκ 1 κομμάτι κανέλλα 2 πρέζες μοσχοκάρυδο Εκτέλεση Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κανάτα (θα βρείτε στην αγορά γυάλινες κανάτες...

ΚΡΑΣΙΑ

Κρασιά Ζίτσα

Στα 700 μέτρα υψόμετρο βρίσκεται ο αμπελώνας της Ζίτσας, ένας από τους ορεινότερους και απόμακρους αμπελώνες της Ελλάδας. Το χωριό Ζίτσα βρίσκεται κοντά στα Γιάννενα (απέχει περίπου 30 χλμ). Τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ