ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΑΣΙΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΡΑΣΙΩΝ
Κατηγορίες κρασιών
Τα κρασιά, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρο χωρίζονται σε:- ξηρά χωρίς σάκχαρο (μπρούσκα) και
- γλυκά με σάκχαρο. Τα γλυκά κρασιά προέρχονται από τον μούστο πολλών ώριμων σταφυλιών, που είναι πλούσια σε σταφυλοσάκχαρο, το οποίο δε ζυμώνεται όλο (ένα μέρος του παραμένει αζύμωτο).
Στην Ελλάδα παρασκευάζεται και ο ρητινίτης οίνος (ρετσίνα). Αυτός προέρχεται από την ζύμωση του χυμού των σταφυλιών με προσθήκη στο μούστο 4-6% ρητίνης των πεύκων.
Άλλη κατηγορία κρασιών, είναι τα αφρώδη, που περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα διαλυμένο υπό πίεση. Αυτά με τη σειρά τους, διακρίνονται σε:
- φυσικά αφρώδη, στα οποία το διοξείδιο του άνθρακα παράγεται μέσα στις φιάλες, μετά την πωμάτωση, από την ζύμωση του σακχάρου και σε
- τεχνητά, στα οποία το διοξείδιο του άνθρακα διαβιβάζεται από έξω.
Ο μηλίτης, που προέρχεται από τη ζύμωση του χυμού των μήλων και η περιεκτικότητα του σε αλκοόλη κυμαίνεται από 3-4,5%.
Τέλος, ανάλογα με το χρώμα τους, τα κρασιά διακρίνονται σε:
- λευκά
- κόκκινα και
- μαύρα
Σαγκρία (No2)
Υλικά 1 lt κόκκινο κρασί 100 γρ. ζάχαρη 100 ml brandy ή κονιάκ 1 κομμάτι κανέλλα 2 πρέζες μοσχοκάρυδο Εκτέλεση Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κανάτα (θα βρείτε στην αγορά γυάλινες κανάτες...
Κρασιά Ζίτσα
Στα 700 μέτρα υψόμετρο βρίσκεται ο αμπελώνας της Ζίτσας, ένας από τους ορεινότερους και απόμακρους αμπελώνες της Ελλάδας. Το χωριό Ζίτσα βρίσκεται κοντά στα Γιάννενα (απέχει περίπου 30 χλμ). Τα...