ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΡΑΣΙΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΡΑΣΙΩΝ

 

Κατηγορίες κρασιών

Τα κρασιά, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρο χωρίζονται σε:
  • ξηρά χωρίς σάκχαρο (μπρούσκα) και
  • γλυκά με σάκχαρο. Τα γλυκά κρασιά προέρχονται από τον μούστο πολλών ώριμων σταφυλιών, που είναι πλούσια σε σταφυλοσάκχαρο, το οποίο δε ζυμώνεται όλο (ένα μέρος του παραμένει αζύμωτο).
Η περιεκτικότητα των ξηρών και των γλυκών κρασιών σε αλκοόλη κυμαίνεται μεταξύ 6-20%.

Στην Ελλάδα παρασκευάζεται και ο ρητινίτης οίνος (ρετσίνα). Αυτός προέρχεται από την ζύμωση του χυμού των σταφυλιών με προσθήκη στο μούστο 4-6% ρητίνης των πεύκων.

Άλλη κατηγορία κρασιών, είναι τα αφρώδη, που περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα διαλυμένο υπό πίεση. Αυτά με τη σειρά τους, διακρίνονται σε:

  • φυσικά αφρώδη, στα οποία το διοξείδιο του άνθρακα παράγεται μέσα στις φιάλες, μετά την πωμάτωση, από την ζύμωση του σακχάρου και σε
  • τεχνητά, στα οποία το διοξείδιο του άνθρακα διαβιβάζεται από έξω.
Στα φυσικά αφρώδη κρασιά, ανήκει ο καμπανίτης (σαμπάνια) που παρασκευάζεται στην Καμπανία της Γαλλίας.
Ο μηλίτης, που προέρχεται από τη ζύμωση του χυμού των μήλων και η περιεκτικότητα του σε αλκοόλη κυμαίνεται από 3-4,5%.

Τέλος, ανάλογα με το χρώμα τους, τα κρασιά διακρίνονται σε:

  • λευκά
  • κόκκινα και
  • μαύρα
Τα μαύρα κρασιά παρασκευάζονται από ζύμωση των σταφυλιών μαζί με τους φλοιούς τους, περίπου μιας εβδομάδας. Έπειτα οι φλοιοί απομακρύνονται.

ΚΡΑΣΙΑ

Σαγκρία

Υλικά 1 lt κόκκινο κρασί 100 γραμ. ζάχαρη 100 ml μπράντι ή κονιάκ 1 κομμάτι κανέλλα 2 πρέζες μοσχοκάρυδο Εκτέλεση Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μια κανάτα. Προσθέτετε λεπτοκομμένες φέτες πορτοκαλιού,...

ΚΡΑΣΙΑ

Σαγκρία (No2)

Υλικά 1 lt κόκκινο κρασί 100 γρ. ζάχαρη 100 ml brandy ή κονιάκ 1 κομμάτι κανέλλα 2 πρέζες μοσχοκάρυδο Εκτέλεση Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κανάτα (θα βρείτε στην αγορά γυάλινες κανάτες...

ΚΡΑΣΙΑ

Κρασιά Ζίτσα

Στα 700 μέτρα υψόμετρο βρίσκεται ο αμπελώνας της Ζίτσας, ένας από τους ορεινότερους και απόμακρους αμπελώνες της Ελλάδας. Το χωριό Ζίτσα βρίσκεται κοντά στα Γιάννενα (απέχει περίπου 30 χλμ). Τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ