ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΟΥΖΙΝΙΚΑ
ΦΟΝΤΥ

 

Τι είναι το φοντύ;
Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς, ακόμα κι αν δεν έχετε δοκιμάσει κάπου αυτό το φαγητό, το έχετε ακουστά ή έχετε δει το ειδικό σκεύος σε κάποιο μαγαζί ή μπορεί ακόμα και να το έχετε σπίτι σας επειδή κάποιος φίλος σας το έφερε δώρο (είναι πολύ συνηθισμένο δώρο γάμου) και αναρωτιέστε πώς το χρησιμοποιεί κανείς, πώς φτιάχνεται αυτό το φαγητό κλπ.
Καταρχήν, το φοντύ είναι παραδοσιακό ελβετικό φαγητό. Δύο είναι τα κύρια είδη του, με τυρί ή με κρέας. Η πρωτοτυπία αυτού του φαγητού έγκειται στο ότι ψήνεται αργά-αργά από τους ίδιους τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι βουτούν τις μπουκιές κρέατος ή ψωμιού μέσα στο ίδιο σκεύος και έτσι δημιουργείται μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα στο τραπέζι.

Είναι εύκολο και γρήγορο στην ετοιμασία, το μόνο που ετοιμάζετε είναι το φοντύ, δηλαδή το ζουμί μέσα στο οποίο θα ψήνετε μπουκιά μπουκιά το κρέας ή το ψωμί.
Το δύσκολο είναι το καθάρισμα του σκεύους, όσο και τεμπέληδες να είστε μην αφήσετε να πλύνετε το σκεύος άλλη μέρα γιατί θα παιδευτείτε πάρα πολύ για να το καθαρίσετε. Μόλις τελιώσετε το φαγητό και το αποσύρετε από τη φωτιά, καθαρίστε το σκεύος σκουπίζοντάς το με ένα χαρτί κουζίνας ή με λίγο ψωμί. Αν έχουν μείνει υπολείματα, ξεπλύντε το με υγρό για τα πιάτα μόλις κρυώσει λίγο.

Σκεύη φοντύ
Στα μαγαζιά κυκλοφορεί το ειδικό σκεύος για φοντύ, σαν κι αυτό που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά:

  • 1 κατσαρολάκι μικρό με μακρύ χέρι (πήλινο για φοντύ με τυρί, μεταλλικό για φοντύ με κρέας ή εμαγιέ για κάθε είδου φοντύ)
  • 1 καμινέτο με ρυθμιζόμενη φλόγα, πάνω στο οποίο κάθεται το κατσαρολάκι σε μια ειδική βάση.
  • 1 σετ λεπτά πηρούνια με μακρύ ξύλινο χέρι τα οποία στερεώνονται σε ειδική θέση γύρω από το κατσαρολάκι.

Σκεύος φοντύ
Σκεύος για φοντύ από το μαγαζί cookshop

Θα το βρείτε σε διάφορα χρώματα, σχέδια, design κλπ. οπότε αλλάζει ανάλογα και η τιμή του. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως έχουμε βρει σκεύος για φοντύ από 15000 (το πιο απλό) ως 40000 (μαζί με σετ μικρών πιάτων με ειδικές θέσεις-διαχωριστικά για τις διάφορες σάλτσες). Το πουλάνε παντού, σε όλα τα καταστήματα με είδη μαγειρικής, δώρων κουζίνας κλπ (π.χ. Cookshop, Omnishop κ.α).

Ετοιμασία του ζωμού-φοντύ
Το καμινέτο χρησιμοποιείται για να κρατάει απλά ζεστό το ζωμό του φοντύ όσο τρώτε με την παρέα σας. Η προετοιμασία του ζωμού, όμως, γίνεται στο μάτι της κουζίνας σας. Όταν ο ζωμός είναι έτοιμος, τότε μεταφέρετε το κατσαρολάκι πάνω στο καμινέτο, του οποίου διατηρείτε τη φωτιά αναμμένη σε σταθερή, χαμηλή θερμοκρασία όλη την ώρα του φαγητού.
Το φοντύ για τυρί παρασκευάζεται σε μέτρια θερμοκρασία, αν σας πήξει προσθέτετε λίγο κρασί ή αν σας βγει πολύ αραιό, προσθέτετε λίγο τριμμένο τυρί ακόμα και δυναμώνετε τη φωτιά για λίγο.

Το φοντύ που αποτελείται από ζωμό ή κρασί ή λάδι (σπορέλαιο, αποφύγετε το ελαιόλαδο), θέλει πιο δυνατή φωτιά.

Σερβίρισμα
Στο τραπέζι, Θα έχετε έτοιμο κομμένο ψωμί σε μικρούς κύβους- μπουκίτσες, αν πρόκειται για φοντύ τυριού. Αν μιλάμε για φοντύ κρέατος, θα έχετε κόψει το κρέας σε πολύ μικρές μπουκίτσες. Στο κέντρο του τραπεζιού, θα βρίσκεται το σκεύος με αναμένο συνέχεια το καμινέτο (σε πολύ χαμηλή ένταση) ώστε να κρατάει ζεστό το φοντύ.
Για ποτό, θα έχετε ένα καλό ξηρό κρασί (κατά προτίμηση αυτό που χρησιμοποιήσατε στη συνταγή φοντύ), μια μπύρα, κιρς ή τσάι.
Μπορείτε να ετοιμάσετε και 2-3 διαφορετικές σάλτσες για το φοντύ κρέατος. Οι καλεσμένοι πιάνουν με το πηρούνι τους από ένα κομμάτι κρέας, το βουτούν στο σκεύος να ψηθεί όσο θέλουν και έπειτα το γαρνίρουν με μια από τις σάλτσες που έχετε ετοιμάσει.
Επίσης, ταιριάζει να έχετε φτιάξει κάποια δροσερή σαλάτα.

Προσφέρετε ακόμη ξερό ψωμί ή φρέσκο (ανάλογα με τη συνταγή) το οποίο έχετε ραντίσει με λίγο κιρς, ή το έχετε αλείψει με βούτυρο και λίγο σκόρδο.

ΚΟΥΖΙΝΙΚΑ

Ο Μπαλτάς

Νόμιζα ότι δεν θα χρειαστώ μπαλτά, μέχρι που μπήκα στα προχωρημένα. Ειδικά τους τελευταίους μήνες που έγινα χωρικός μερικής απασχόλησης (part-time villager), και προμηθευτηκα ένα ολόκληρο αρνί από...

ΚΟΥΖΙΝΙΚΑ

Βαφλομηχανή (βαφλιέρα) Severin

Βαφλομηχανή (βαφλιέρα) Severin Αυτή που αγοράσαμε εμείς είναι μια βαφλομηχανή χωρητικότητας μιας βάφλας, που δεν προορίζεται για επαγγελματική χρήση, της εταιρείας Severin. Προσοχή: άλλο η...

ΚΟΥΖΙΝΙΚΑ

Σκεύος μαγειρικής Wok

Το wok είναι η καρδιά της κινέζικης κουζίνας. Αρχικά ξεκίνησε σαν ένα απλό σιδερένιο τηγάνι, για χρήση σε φωτιά και αργότερα εξοπλίστηκε με την καμπυλωτή βάση σαν θόλο. Το wok χρησιμοποιείται για...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ