Το wok είναι η καρδιά της κινέζικης κουζίνας. Αρχικά ξεκίνησε σαν ένα απλό σιδερένιο τηγάνι, για χρήση σε φωτιά και αργότερα εξοπλίστηκε με την καμπυλωτή βάση σαν θόλο.

Το wok χρησιμοποιείται για γρήγορο τηγάνισμα, τσιγάρισμα και μαγείρεμα στον ατμό. Είναι ιδανικό για μαγείρεμα πιάτων "στο λεπτό" και γενικότερα για κινέζικες σπεσιαλιτέ. Χρησιμοποιείται για πολύ γρήγορο και υψηλής θερμοκρασίας μαγείρεμα, το οποίο είναι πολύ νόστιμο και υγιεινό γιατί τα κρέατα και τα ψάρια κρατούν τους χυμούς τους, τα λαχανικά το χρώμα τους, τη γεύση αλλά και τις βιταμίνες τους.

Για τους Ευρωπαίους, αυτή η μέθοδος είναι τυπικά κινέζικη: Ζεσταίνετε στο wok μια πολύ μικρή ποσότητα λαδιού και προσθέτετε τα διάφορα υλικά το ένα μετά το άλλο. Ξεκινήστε με τα υλικά που χρειάζονται περισσότερη ώρα μαγείρεμα και μετά προσθέστε αυτά που θέλουν λιγότερη. Συνήθως τα φαγητά αυτά είναι συνδυασμοί από λαχανικά, αβγά, ψάρι, κρέας, μερικές φορές μαριναρισμένα, άλλες φορές ανακατεμένα με βότανα, μπαχαρικά και σάλτσες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Το μαγείρεμα διαρκεί γύρω στο 1-5 λεπτά. Τα υλικά θα πρέπει να είναι πάντα φρέσκα και καλής ποιότητας.

To wok της φωτογραφίας (GEIST Wok) το βρήκαμε στα καταστήματα Kosta Boda και είναι της εταιρείας GEIST. Τα GEIST Woks είναι φτιαγμένα από χυτοσίδηρο ή από ειδικό ατσάλι. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους τύπους εστιών ακόμα και σε κεραμικές.

Προσοχή: Επειδή τα GEIST Woks και γενικότερα τα καλής ποιότητας woks, έχουν την ικανότητα να θερμαίνονται ταχύτατα και πολύ καλά, αρκεί μια μικρή φλόγα γκαζιού ή μια πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας σας. Επίσης, μην αφήνετε υγρά να καίγονται στο κάτω μέρος του wok.

ΚΟΥΖΙΝΙΚΑ

Ο Μπαλτάς

Νόμιζα ότι δεν θα χρειαστώ μπαλτά, μέχρι που μπήκα στα προχωρημένα. Ειδικά τους τελευταίους μήνες που έγινα χωρικός μερικής απασχόλησης (part-time villager), και προμηθευτηκα ένα ολόκληρο αρνί από...

ΚΟΥΖΙΝΙΚΑ

Βαφλομηχανή (βαφλιέρα) Severin

Βαφλομηχανή (βαφλιέρα) Severin Αυτή που αγοράσαμε εμείς είναι μια βαφλομηχανή χωρητικότητας μιας βάφλας, που δεν προορίζεται για επαγγελματική χρήση, της εταιρείας Severin. Προσοχή: άλλο η...

ΚΟΥΖΙΝΙΚΑ

Σκεύος μαγειρικής Wok

Το wok είναι η καρδιά της κινέζικης κουζίνας. Αρχικά ξεκίνησε σαν ένα απλό σιδερένιο τηγάνι, για χρήση σε φωτιά και αργότερα εξοπλίστηκε με την καμπυλωτή βάση σαν θόλο. Το wok χρησιμοποιείται για...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ