ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
Υλικά:
- 2 λίτρα γάλα (αγελαδινό ή κατσικίσιο)
- 1½-2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 6 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 κουταλιές σούπας κορν φλάουερ
- λίγο αλάτι
- 2 βανίλιες
- 3-6 αβγά
Δυσκολία
μικρή
Κατηγορίες
Είδος
Κλειδιά
Εκτέλεση:
- Βράζουμε τα 1,5 λίτρα γάλα. Στο μεταξύ σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κορν φλάουερ και το αλάτι. Κάνουμε στη μέση μια λακουβίτσα και βάζουμε τα αβγά.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και στο τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο μισό λίτρο (κρύο) γάλα.
- Αφού το μίγμα γίνει ομοιογενές αρχίζουμε και προσθέτουμε το ζεστό γάλα λίγο λίγο με μια κουτάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Όταν (ξανα)γίνει ένα ομοιογενές μίγμα το ρίχνουμε στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια πάνω στη φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
- Το αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε στο φούρνο στους 200ο C για μια ώρα περίπου, ή μέχρι να αρχίσει να κάνει μια ελαφριά καφέ κρούστα. Προσοχή μη σας καεί.
- Αφού βγάλουμε τη γαλατόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε 2-3 ώρες να κρυώσει και τότε την κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια και τα βάζουμε στο ψυγείο.
- Τα αφήνουμε 5-6 ώρες να κρυώσουν πολύ καλά.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...