ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ
Υλικά:
- 1 πακέτο φασόλια γίγαντες
- 5-6 κρεμμυδάκι φρέσκα
- 1 ματσάκι σέλινο
- 300 γραμ. λάπαθα
- 300 γραμ. σέσκουλα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 3 καρότα
- 1 κούπα τοματάκι κονκασέ
- μισή κούπα χυμό τομάτας
- 2 κουτ. σούπας ούζο
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση:
Καλή Σαρακοστή!
- Μουσκεύουμε σε μια λεκάνη με νερό τους γίγαντες από την προηγούμενη μέρα ώστε να μαλακώσο
υν.
- Τους βάζουμε σε βαθειά καταρόλα και αφού βράσουν για 10 λεπτά τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε με χλιαρό νερό κα
ι τους ξαναβάζουμε να βράσουν με καινούργιο νερό επίσης χλιαρό.
- Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε και πλένουμε καλά όλα τα χορταρικά. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το σέλινο και τα καρότα σε λε
πτές ροδέλες, τα δε υπόλοιπα τα κόβουμε πιό χοντρά.
- Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλυφθεί ο πάτος και μόλις "κάψει" το λάδι ρίχνουμε πρώτα τα καρότα, το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια, τα σοτάρουμε για 5-10 λεπτά και μετά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά τα οποία αφήνουμε να σοταριστούν για άλλο τόσο ανακατεύοντας πού και πού. Μόλις δούμε ότι το μείγμα των χορταρικών έχει "πιεί" όλα τα υγρά του, σβήνουμε με το ούζο και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Όταν οι γίγαντες μαλακώσουν αρκετά στο βράσιμο, προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το χυμό τομάτας, το τοματάκι και τη ζάχαρη (κόβει την ξυνίλα της σάλτσας) και τέλος τα χορταρικά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε τους γίγαντες για 15 περίπου λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσουν και τα χόρτα και να "χυλώσει" το ζουμί τους.
Καλή Σαρακοστή!
Γεμιστά με ρύζι
Υλικά για 4 άτομα 4 ντομάτες μεγάλες, σφιχτές και ώριμες 4 κολοκύθια 4 πιπεριές φλάσκες (ή 4 μελιτζάνες φλάσκες) 1 ματσάκι μαϊντανό 8 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα (υπολογίστε 1 φλυτζανάκι ρύζι...
Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας
Υλικά (για 4 άτομα) 1/3 κούπας λάδι ή βούτυρο 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί 1/2 κούπα ζωμού κότας 1/2 κούπα μουστάρδα ντιζόν 1/4 κρέμα γάλακτος 1 κουταλάκι κορν φλάουρ...
Αρνάκι γιαχνί
Εχουμε και λέμε (για 4 άτομα): Τσιγαρίζετε στην κατσαρόλα δυο μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 1-2 σκελίδες σκόρδο (σε ελαιόλαδο παρακαλώ, οχι σπορέλαια και μαργαρίνες!), και ρίχνετε απο πάνω μισό...