ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥΡΑ
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΠΟΥΡΟΥ

 

Πούρα Αβάνας
Πούρα από διάφορες χώρες, σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, χρώματα, χειροποίητα, μηχανοποίητα, Long Filler, Short Filler, υγρά, ξερά, αρωματισμένα και μή... Είναι λοιπόν αδύνατο γιά κάποιον σχετικά άπειρο καπνιστή πούρων να διαλέξει το πούρο που θα του προσφέρει την αναμενόμενη (ακριβή) απόλαυση; Η απάντηση είναι όχι, αλλά με επιφύλάξη. Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή. Παρότι το θέμα όμως είναι πάρα πολύ ευρύ και η εμπειρία αδύνατον να αντικατασταθεί, θέλουμε να προσφέρουμε μία μικρή βοήθεια όσον αφορά τους κανόνες αυτούς:
  • Μακρύ η κοντό: κατά κανόνα το άρωμα ενός πούρου ξεδιπλώνεται πλήρως στο δεύτερο τέταρτο ή και τρίτο του. Γιά να απολαύσουμε πλήρως ένα πούρο, το μέγεθός του πρέπει να διαλεχτεί με βάση το πόσο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας για να το καπνίσουμε. Γιά ένα σύντομο μεσημεριανό διάλειμα είναι πιό κατάλληλα τα κοντά πούρα, π.χ. πανατέλα ή μικρή κορόνα. Γιά ένα δύο ποτά μετά τη δουλειά, μία κορόνα, κορόνα γκράντε ή ρομπούστο είναι απολύτως αρκετά. Μία διπλή κορόνα, ένα τσώρτσιλ ή ένα κουβανέζικο τορπέντο χρειάζονται ένα μακρύ βράδυ στο εστιατόριο ή στο μπαρ γιά να δείξουν τον χαρακτήρα τους.
  • Χοντρό ή λεπτό: τα παραπάνω ισχύουν και γιά το πάχος του πούρου, δηλ. όσο πιό παχύ το πούρο τόσο πιό αργά καίγεται και χρειαζόμαστε τον ανάλογο χρόνο γιά να το απολαύσουμε. Η διαφορά είναι ότι χοντρά πούρα είναι συνήθως πιό ‘γεμάτα’ στη γεύση (προσοχή: όχι απαραίτητα πιό βαριά). Το αν θα καπνίσουμε πριν ή μετά το φαγητό, πίνοντας μπύρα ή ένα δυνατό στη γεύση ποτό, κόκκινο ή άσπρο κρασί είναι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στην επιλογή του πούρου μας όσον αφορά το πάχος του.
  • Δυνατό ή ελαφρύ: ένα κριτήριο που αναφέρεται τόσο στη γεύση όσο και στη νικοτίνη. Καλό είναι να το λάβουμε υπόψη μας όσον αφορά το αν θα καπνίσουμε πρωί ή βράδυ, με γεμάτο ή άδειο στομάχι κλπ Το κριτήριο αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν πρόκειται να καπνίσουμε περισσότερα από ένα πούρα την ίδια ημέρα/βράδυ. Ο κανόνας είναι να ξεκινάμε από το ελαφρύ και να πηγαίνουμε προς το βαρύτερο. Στην αντίθετη περίπτωση το βαρύ πούρο θα επισκιάσει τη γεύση των ελαφριών, που ανεξαιρέτως ποιότητας δεν θα μας προσφέρουν την αναμενόμενη απόλαυση.
  • Σκούρο ή ανοιχτόχρωμο: το εξωτερικό φύλλο δίνει περίπου το 10-15% του αρώματος σε ένα πούρο. Ο κανόνας είναι ότι όσο πιό σκούρο είναι το εξωτερικό φύλλο, τόσο πιό ‘γλυκό’ είναι το άρωμα και η γεύση, π.χ πούρα από καπνό Βραζιλίας (σχεδόν μαύρος). Γεγονός πάντως είναι ότι, το άρωμα και τη γεύση αποφασίζει τελικά το μίγμα του καπνού που είναι μέσα στο πούρο και όχι το εξωτερικό φύλλο. Επειδή όμως επικρατεί η αντίληψη ότι σκούρο φύλλο = ‘γλυκό’ πούρο, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τα σκούρα εξωτερικά φύλλα σε πούρα που έχουν το μίγμα αυτό γιά να δώσουν ένα σινιάλο στον καπνιστή όσον αφορά τη γεύση τους.
Δυσκολία
Κατηγορίες
Είδος
Εκτός από τα παραπάνω κριτήρια, που αφορύν την κατασκευή των πούρων, ο σημαντικότερος παράγοντας γιά σωστές αγορές πούρων είναι η επιλογή του καπνοπώλη σας.
Το περίπτερο, παρότι είναι η μεγαλύτερη Ελληνική εφεύρεση, δεν είναι το κατάλληλο μέρος γιά τις αγορές πούρων. Οχι μόνο γιατί το κλίμα της Ελλάδας θέτει υψηλές απαιτήσεις στον τρόπο αποθήκευσής τους.
Ακόμα σημαντικότερο, ο σωστός πωλητής πούρων πρέπει να είναι καλός και έμπειρος γνώστης του αντικειμένου και να μπορεί (και να ενδιαφέρεται ) να σας δώσει την βοήθεια που απαιτείται γιά να κάνετε την σωστή επιλογή.

Το άρθρο αυτό είναι μία προσφορά της HELLAS CIGARS
Γιά σχόλια και ερωτήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο gcppm-papaki-hellas-cigars.com ή με τη ΦΟΡΜΑ ΕΠΑΦΗΣ

©2002 HELLAS CIGARS

ΠΟΥΡΑ

Πούρο - HOWTO

Η όλη διαδικασία ξεκινάει από την επιλογή του πούρου. Η απλή λύση είναι τα μικρά πούρα που κυκλοφορούν στα περίπτερα σε πακέτα των πέντε συνήθως ή τα πουράκια (cigarillos) που συνήθως τα βρίσκουμε σε...

ΜΠΥΡΑ

Η μπύρα στην διατροφή

Η μπύρα στη διατροφή Μπύρα και έδεσμα Οι Ale σερβίρονται σε θερμοκρασίες 10-15oC και συνδυάζονται πολύ καλά με σκληρά τυριά, φιστίκια, καπνιστό κρέας και διάφορα σνακ. Οι Golden σερβίρονται στους...

ΠΟΥΡΑ

Η επιλογή ενός πούρου

Πούρα από διάφορες χώρες, σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, χρώματα, χειροποίητα, μηχανοποίητα, Long Filler, Short Filler, υγρά, ξερά, αρωματισμένα και μή... Είναι λοιπόν αδύνατο γιά κάποιον σχετικά άπειρο...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ