ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΚΙΟΥΝΕΦΕ (Η ΚΟΥΝΕΦΕ Η ΚΝΕΦΕ)
Υλικά (για 6 άτομα):
Για το σιρόπι:
- 2 ½ φλυτζ. (ή 450 γραμ.) ζάχαρη
- 1 ½ φλυτζ. (ή 350 γραμ.) νερό
- 2 κουτ. τσαγιού (ή 10 γραμ.) λεμόνι
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Για το κιουνεφέ:
Οι Ανατολίτες συστήνουν να σερβίρονται με τον καφέ σας. Το σιρόπι όπως γίνεται κλασσικά. Κάπου έχω ακούσει ότι το αυθεντικό σιρόπι τους είναι με μέλι. Όσο για το τυρί, συστήνουν (οι Ανατολίτες) κατσικίσιο ανάλατο (μάλλον σαν την παρακάτω φέτα, αλλά από κατσικίσιο γάλα) ή λορ (μη με ρωτάτε δεν το βρήκα, δεν το ξέρω) ή φέτα φρέσκια ανάλατη (καταπληκτικό τυρί για πολλούς αλλά δεν το βρίσκεις παρά μόνο στον τσοπάνη). Πιθανώς να ταιριάζει το ανθότυρο (δεν το δοκίμασα).
Πρόθυμος για διευκρινήσεις.
Σίγουρος ότι θα τους απολαύσετε, καλή επιτυχία.
- 500 γραμ. κανταΐφι
- 1 φλυτζ. (ή 200 γραμ.) βούτυρο ή μαργαρίνη
- (Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα) ανάλατο τυρί «λορ» ή φρέσκια ανάλατη φέτα 375 γραμ. Αυτό που μου ταίριαξε καλύτερα σε αντικατάσταση των παραπάνω είναι η μοτσαρέλα
- Λιώνω το ζωικό ή φυτικό βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι και με τα χέρια ανοίγω τις ίνες του κανταϊφιού ανακατεύοντας, ώστε να ποτίσουν.
- Βγάζω το μείγμα από τη φωτιά. Παίρνω μικρή ποσότητα από το μείγμα και το πατάω, ώστε να γίνει ένας δίσκος λεπτός διαμέτρου περίπου 12 εκατοστών.
- Ρίχνω από πάνω λίγο τριμμένο ή μικρά λεπτά κομμάτια τυρί. Από πάνω βάζω πάλι κανταΐφι και το πατάω με δύναμη. Έτσι σχηματίζω μερικούς δίσκους και τους ψήνω 30 με 40 λεπτά ώστε το πάνω μέρος να πάρει χρώμα. Εναλλακτικά, μπορώ να τους τηγανίσω και από τις δύο πλευρές χωρίς επί πλέον βούτυρο.
- Σοροπιάζονται ζεστοί (δύο λεπτά μόλις βγουν από τη φωτιά με χλιαρό σιρόπι) και καταναλώνονται αμέσως (ζεστοί). (Αν σας βγουν πολλοί, βάλτε τους στην κατάψυξη άψητους).
Οι Ανατολίτες συστήνουν να σερβίρονται με τον καφέ σας. Το σιρόπι όπως γίνεται κλασσικά. Κάπου έχω ακούσει ότι το αυθεντικό σιρόπι τους είναι με μέλι. Όσο για το τυρί, συστήνουν (οι Ανατολίτες) κατσικίσιο ανάλατο (μάλλον σαν την παρακάτω φέτα, αλλά από κατσικίσιο γάλα) ή λορ (μη με ρωτάτε δεν το βρήκα, δεν το ξέρω) ή φέτα φρέσκια ανάλατη (καταπληκτικό τυρί για πολλούς αλλά δεν το βρίσκεις παρά μόνο στον τσοπάνη). Πιθανώς να ταιριάζει το ανθότυρο (δεν το δοκίμασα).
Πρόθυμος για διευκρινήσεις.
Σίγουρος ότι θα τους απολαύσετε, καλή επιτυχία.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...