ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
Υλικά (4 μερίδες)
- 12 κολοκύθια (μετρίου μεγέθους)
- 400 γραμ. κιμά
- 4 κουτ. σούπας ρύζι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
- 3 φλυτζ. νερό
- αλατοπίπερο
Δυσκολία
Κατηγορίες
Είδος
Κλειδιά
Για το αβγολέμονο:
- 3 αβγά
- χυμό 3 λεμονιών
Εκτέλεση:
- Πλένετε καλά τα κολοκύθια και τα καθαρίζετε κόβοντας τις άκρες τους και ξύνοντάς τον εξωτερικό φλοιό τους.
- Κόβετε μια φέτα από το πάνω μέρος τους και αδειάζετε το περιεχόμενό τους με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μικρό κουτάλι (προσεκτικά χωρίς να τρυπήσετε τα κολοκύθια).
- Βάζετε σε ένα μπωλ τον κιμά, το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το κρεμμύδι και και τα ανακατεύετε πολύ καλά. Αλατοπιπερώνετε.
- Γεμίζετε τα κολοκύθια με το μείγμα αυτό, τα σκεπάζετε με τα "καπάκια" τους και τα βάζετε στον πάτο μιας κατσαρόλας στην οποία έχετε προηγουμένως λιώσει το βούτυρο.
- Προσθέτετε το νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τα κολοκύθια για 1 ώρα περίπου. (Ελέγχετε αραιά και πού το νερό, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη κατά το βράσιμο).
- Όταν βράσουν, τα στραγγίζετε και τα σερβίρετε σε μια πιατέλα περιχύνοντάς τα με το αβγολέμονο.
Πώς θα ετοιμάσετε το αβγολέμονο:
- Χτυπάτε τα αβγά με το χυμό λεμονιού και προσθέτετε το μείγμα σιγά στο ζουμί που έχει απομείνει στην κατσαρόλα από τα κολοκύθια.
- Ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία προσέχοντας να μην πάρει βράση η σάλτσα. Όταν "ενωθούν" όλα τα υλικά, έχετε έτοιμο το αβγολέμονο.

Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας
Υλικά (για 4 άτομα) 1/3 κούπας λάδι ή βούτυρο 4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί 1/2 κούπα ζωμού κότας 1/2 κούπα μουστάρδα ντιζόν 1/4 κρέμα γάλακτος 1 κουταλάκι κορν φλάουρ...

Αρνάκι γιαχνί
Εχουμε και λέμε (για 4 άτομα): Τσιγαρίζετε στην κατσαρόλα δυο μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα και 1-2 σκελίδες σκόρδο (σε ελαιόλαδο παρακαλώ, οχι σπορέλαια και μαργαρίνες!), και ρίχνετε απο πάνω μισό...

Φασολάκια Λαδερά - η μία και μοναδική ΣΩΣΤΗ μέθοδος
Τσιγαρίζετε σε ελαιόλαδο *πρώτα* τα φασολάκια (κομμένα-καθαρισμένα-κτλ) και *μετά* το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε ψιλοκομμένες ντομάτες και κατεβάζετε τη φωτιά. Αλάτι, πιπέρι, ένα μπαστούνι...