Υλικά
  • 1 κοτόπουλο
  • 1 1/2 φλυτζάνι ρύζι (parboiled για να παραμέινει σπυρωτό)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1/2 λεμόνι
  • 2 μεγάλες κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 λίτρο ζεστό νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμένο πιπέρι

    Σάλτσα
    • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας άνθος αραβοσίτου ή αλεύρι
    • 2 1/2 κουταλιές σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
    • 1 κούπα γάλα
    • 1/2 κούπα τριμένο τυρί γκούντα (ή παρμεζάνα για πιο πικάντικη γεύση)
    • 1/2 κουταλάκι μουστάρδα Dijon
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • 1 κουταλιά γλυκού σχοινόπρασσο (ή κατά άλλους σκορδόπρασσο) (giboulette)

      Εκτέλεση

      Πλένουμε το κοτόπουλο, το στεγνώνουμε και πασπαλίζουμε το εσωτερικό του με μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Το βάζουμε όπως είναι, χωρίς καθόλου νερό, σε βαθύ πυρίμαχο αντικολλητικό σκεύος με καπάκι (γάστρα κατα προτίμηση). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

      Στο μεταξύ τσιγαρίζουμε ελαφρά (2 - 3 λεπτά) στη 1 κουταλιά βουτύρου το κρεμμύδι πρώτα και στο τέλος προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο επίσης.

      Βγάζουμε το κοτόπουλο απο το φούρνο, ξύνουμε ελαφρά τις καραμέλες απο τον πάτο του σκεύους, ρίχνουμε το ζεστό νερό, το ρύζι, το υπόλοιπο βούτυρο και το κρεμμύδι, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά με πηρούνι, σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.

      Στο μεταξύ, μέχρι να ψηθεί, ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε αντικολλητικό τηγανάκι ρίχνουμε το αλεύρι με το βούτυρο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να καβουρντιστεί πάνω απο μέτρια φωτιά μέχρι το μίγμα να ενωθεί καλά (2 - 3 λεπτά) προσέχοντας να μην γινει σκούρο. Τραβάμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς προσέχοντας να μη σβολιάσει. Οταν το μίγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το τυρί και τη μουστάρδα και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη στη φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα μας. Κατεβάζουμε και προσθέτουμε το σχοινόπρασσο, αλάτι και πιπέρι.

      Όταν βγάλουμε το κοτόπουλο απο το φούρνο, περιχύνουμε με το χυμό μισού λεμονιού και ανακατεύουμε το ρύζι με πηρούνι.

      Σερβίρουμε το φαγητό περιχύνοντας το κοτόπουλο σε κάθε πιάτο με τη σάλτσα και μπόλικο φρεσκοτριμένο πιπέρι.

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Kοτόπουλο γεμιστό βρασμένο σε μπύρα

Yλικά: 2 στήθη κοτόπουλο 1 πακέτο σπανάκι βρασμένο 2 σκελίδες σκόρδο 2 κρεμμύδια 10-15 μανιτάρια φρέσκα 10 φέτες μπέικον τριμμένη παρμεζάνα 2-3 κουτάκια μπύρας Εκτέλεση: Πλένουμε τα φιλέτα και τα...

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Κοτόπουλο με μπύρα

Υλικά: κοτόπουλο σε μερίδες 3/4 του μπουκαλιού της μπύρας αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνετε καλά το κοτόπουλο, περιχύνετε...

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Κοτόπουλο φούρνου με λαχανικά (ολίγον κινέζικο)

Υλικά: 1 κοτόπουλο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 πράσινες πιπεριές, 250 γρ μανιτάρια, 2 κούπες ζωμό από κοτόπουλο, 2 κουτ. σούπας νισεστέ (βλ. γλωσσάρι νισεστές), μισό λεμόνι, 250 γρ γκούντα Ολλανδίας....

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ