ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ TADJINE

 

Υλικά:
  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια από τον χασάπη σας (αποφύγετε να βάλετε το λαιμό στο φαγητό)
  • κάμποσα φύλλα βασιλικού
  • 2 σκόρδα
  • ελαφρύ κάρυ για κοτόπουλο
  • 1 λεμόνι
  • 1 σκεύος tadjine (εάν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε ένα πήλινο ταψί για το φούρνο)
Εκτέλεση:
  • Πλύντε τα κομμάτια κοτόπουλο και πασπαλίστε τα με το κάρυ, το αλάτι και το βασιλικό. Βάλτε τα στο ταψί και περιχύστε τα με ελαιόλαδο και λίγο νεράκι.
  • Κόψτε το λεμόνι σε λεπτές λωρίδες (αφαιρέστε τις 2 άκρες του λεμονιού γιατί είναι ξινές και δεν προσφέρουν τίποτα το ιδιαίτερο), χωρίς να το καθαρίσετε και μοιράστε τις λωρίδες στο ταψί.
  • Βάλτε το φούρνο στο πολύ δυνατό γκριλ. Όταν ο φούρνος δυναμώσει στο τέρμα, βάλτε το ταψί ανοιχτό μέσα. Αφήστε το κοτόπουλο πέντε λεπτά από τη μια μεριά να ψηθεί στη δυνατή φωτιά.
  • Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και γυρίστε το κοτόπουλο. Παράλληλα χαμηλώστε τη φωτιά στους 200C και αφήστε το μισή ώρα να ψηθεί (όχι πια σε γκριλ).
  • Γυρίστε ξανά μια φορά το κοτόπουλο και αφήστε το πάλι πέντε λεπτά.
  • Βγάλτε το κοτόπουλο από το ταψί και τοποθετήστε το στο πιάτο. Βάλτε στο ταψί που περιέχει τις λωρίδες λεμόνι τα μπαχαρικά, ψιλοκομένα καρότα, μαϊντανό, πατάτες σε σχήμα κύβου και αν θέλετε, πράσινα φασόλια και λίγα ρεβύθια ή και αραβόσιτο.
  • Ρίχνετε λίγο νερό στο ταψί και τα αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά στους 150C, στη μεσαία θέση του φούρνου. Σιγουρευτείτε ότι το ταψί έχει αρκετό ελαιόλαδο και ζουμί από το κοτόπουλο.
  • Πάνω στο τέταρτο βγάλτε το ταψί και προσθέστε το κοτόπουλο. Χαμηλώστε στους 100C και αφήστε το όλο να ψηθεί για ένα τέταρτο ακόμα.
  • Σβήστε τη φωτιά, αφήστε το στο φούρνο με ανοιχτή την πόρτα να κρυώσει λίγο για περίπου 15 λεπτά.
Σερβίρετέ το με σαλάτα λάχανο (μείγμα κόκκινο και άσπρο), με λεμόνι και ελαιόλαδο και στην καλύτερη περίπτωση κύμινο. Αφήστε το κοτόπουλο 10 λεπτά στο τραπέζι να κρυώσει λίγο ακόμα και σερβίρετέ το.
Χρησιμοποιήστε για το γεύμα λευκό ξηρό κρασί, κατά προτίμηση γύρω στους 10C. Επίσης, μια εξαιρετική λύση είναι να το σερβίρετε με ρετσίνα.

Hint:Το μυστικό της επιτυχίας είναι μεν στο ψήσιμο, αλλά κατά μεγάλο βαθμό οφείλεται στο κάρυ που θα χρησιμοποιήσετε. Μια διεύθυνση για να βρείτε καλό κάρυ είναι η αγορά του Marrakech στο Μαρόκο, αλλά τότε η τιμή του φαγητού ανεβαίνει απελπιστικά :-)
Καλή επιτυχία!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

Μοσχάρι chow mein

Υλικά (για 4 άτομα): ½ κιλό μοσχαράκι κομμένο σε λεπτές λωρίδες 10 αποξηραμένα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες 1 κλωναράκι σέλερι 1 σκελίδα σκόρδο 3 πιπεριές...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

Lecso (Ουγγρικό)

Υλικά 1 κ. πιπεριές κομμένες σε ροδέλες 1 κ. ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κ.σ. λάδι 1 φλ. ρύζι αλάτι 1 χωριάτικο λουκάνικο ανά άτομο Εκτέλεση Σωτάρετε το κρεμμύδι με...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ETHNIC

ISICIA OMENTATA (μπιφτέκια)

(Απίκιος 2, 1, 7) Συστατικά: 500g κιμά 1 μπαγκέτα βουτηγμένη σε άσπρο κρασί 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι 50ml Liquamen (μπορεί να αντικατασταθεί με 1/2 κλ αλάτι + λίγο λευκό κρασί)...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ