από
Ermioni
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ
Υλικά:
- 400 - 600 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο
- 1/2 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 1/2 φλιτ. τσαγ. ζάχαρη
- 1 φλιτ. τσαγ. χλιαρό νερό
- 1 κουτ. γλυκ. σόδα
- χυμό από ένα μικρό λεμόνι
- 2 αυγά για το άλειμμα
- 200 γραμμ. σουσάμι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο (ίσα να λιώσουν) και το αφήνετε να κρυώσει λίγο, προσθέτετε τη ζάχαρη και τη χτυπάτε να διαλυθεί.
Στη συνέχεια προσθέτετε το ζεστό νερό, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού και τέλος το αλεύρι, όσο σηκώσει, ώσπου να γίνει απαλή η ζύμη.
Την πλάθετε μπαστουνάκια μεγέθους περίπου 7 - 8 εκ. χοντρά στη μέση και λεπτά στις άκρες, τα βουτάτε σε χτυπημένο αυγό και τα τυλίγετε στο σουσάμι.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
Ζεσταίνετε το βούτυρο με το ελαιόλαδο (ίσα να λιώσουν) και το αφήνετε να κρυώσει λίγο, προσθέτετε τη ζάχαρη και τη χτυπάτε να διαλυθεί.
Στη συνέχεια προσθέτετε το ζεστό νερό, τη σόδα διαλυμένη στο χυμό λεμονιού και τέλος το αλεύρι, όσο σηκώσει, ώσπου να γίνει απαλή η ζύμη.
Την πλάθετε μπαστουνάκια μεγέθους περίπου 7 - 8 εκ. χοντρά στη μέση και λεπτά στις άκρες, τα βουτάτε σε χτυπημένο αυγό και τα τυλίγετε στο σουσάμι.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...