ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΚΡΕΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΡΕΜΑΣ

 

Η ερώτηση σου είναι πιο πολύπλοκη απο ότι φαίνεται γιατί αυτές οι έννοιες έχουν πολλά κοινά σημεία και η ορολογία αλλάζει απο χώρα σε χώρα.

Εδώ στην Αυστρία, η creme fraiche είναι παχύρευστη. Τους Γάλλους που ρώτησα λένε ότι στη Γαλλία (από όπου προέρχεται η κρέμα) είναι υγρή, σαν κρέμα γάλακτος.

Αφού προσπάθησα να κάνω τις αντιστοιχίες έχω καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:
  • Η creme fraiche ποικίλει, από σχεδόν στερεή κρέμα (σαν ελληνικό γιαούρτι) έως υγρή κρέμα, ανάλογα με τη χώρα. Υπάρχει παστεριωμένη και μη παστεριωμένη (αυτό νομίζω μόνο στην Γαλλία) αλλά η γεύση της δεν είναι ξινή σαν της sοur cream ή sauerrahm, όπως τη λέμε εμείς (τουλάχιστον για τη δική μου γεύση). Θα την αντιστοίχιζα με την κρέμα γάλακτος μαγειρικής.
  • Η creme fleurette είναι η κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής, με αυτή φτιάχνουμε σαντιγί.
  • Η sοur cream έχει στερεά μορφή γιαουρτιού, μπορείς να τη φτιάξεις χτυπώντας γιαούρτι και κρέμα γάλακτος με χυμό λεμονιού και αφήνοντας για 24 ώρες έξω απο το ψυγείο.
Σε όλα αυτά που λέω κρατώ μια επιφύλαξη, δεν έχω υπ' όψην μου με τι είδους μύκητες έχει γίνει η καλλιέργεια σε κάθε είδος κρέμας, μπορεί εκεί να έγγειται η κύρια διαφορά.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Πόσο καιρό διατηρείται ένα τυρί

Τα μαλακά τυριά πρέπει να τρώγονται σχεδόν αμέσως μετά την αγορά τους. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο σκληρό είναι ένα τυρί, τόσο περισσότερο διατηρείται φρέσκο. Αλλά να θυμάστε πως το τυρί...

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Φορμαέλλα Παρνασσού

Η φορμαέλλα είναι παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγματα αυτών, στην περιοχή της Αράχωβας Παρνασσού. Είναι σκληρό τυρί, με πικάντικη γεύση και πλούσιο...

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Κατίκι

Μοιάζει λίγο με φέτα λιωμένη. Είναι λευκό, παχύρευστο, αρκετά αλμυρό, πολύ νόστιμο και κυκλοφορεί στο Καρπενήσι και τα πέριξ αυτού χωριά. Καθώς μου άρεσε, το προμηθεύτηκα από εκεί. Εδώ ακόμα δεν το...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ