Η φορμαέλλα είναι παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγματα αυτών, στην περιοχή της Αράχωβας Παρνασσού.
Είναι σκληρό τυρί, με πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί μετά από ωρίμανση τουλάχιστον 3 μηνών, ή φρέσκο σαν «σαγανάκι» (τηγανισμένο τυρί).
Η μέση σύσταση της Φορμαέλλας Παρνασσού είναι υγρασία 34,6%, λίπος 32,9%, πρωτεΐνη 27,7% και αλάτι 2,1%.
Τις πληροφορίες για τη φορμαέλλα τις πήραμε από μια παρουσίαση των ελληνικών τυριών από το Εργαστήριο Πολυμέσων των ΤΕΙ Αθήνας.
Πατήστε εδώ αν θέλετε να δείτε πληροφορίες και για άλλα ελληνικά παραδοσιακά τυριά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΕ).
Πόσο καιρό διατηρείται ένα τυρί
Τα μαλακά τυριά πρέπει να τρώγονται σχεδόν αμέσως μετά την αγορά τους. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο σκληρό είναι ένα τυρί, τόσο περισσότερο διατηρείται φρέσκο. Αλλά να θυμάστε πως το τυρί...
Φορμαέλλα Παρνασσού
Η φορμαέλλα είναι παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μείγματα αυτών, στην περιοχή της Αράχωβας Παρνασσού. Είναι σκληρό τυρί, με πικάντικη γεύση και πλούσιο...
Κατίκι
Μοιάζει λίγο με φέτα λιωμένη. Είναι λευκό, παχύρευστο, αρκετά αλμυρό, πολύ νόστιμο και κυκλοφορεί στο Καρπενήσι και τα πέριξ αυτού χωριά. Καθώς μου άρεσε, το προμηθεύτηκα από εκεί. Εδώ ακόμα δεν το...