από dimitris_m

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΨΑΡΙΚΑ
ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΘΥΜΙΑΤΙΣΜΕΝΟ

 

Υλικά:
  • 2 φέτες μαγιάτικο (όχι πολύ λεπτές, περίπου 2-3 cm η κάθε μία)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • δεντρολίβανο ξερό για το "θυμιάτισμα"
Δυσκολία
μικρή
Κατηγορίες
Είδος
Εκτέλεση:

Ανάβουμε τα κάρβουνα και μόλις πυρώσουν λαδώνουμε πολύ καλά τη σχάρα και την αφήνουμε πάνω τους για να καεί.

Λαδώνουμε πολύ καλά και αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα.

Μόλις η φωτιά "καθήσει", μόλις δηλαδή αρχίσει να σχηματίζεται στάχτη πάνω στα κάρβουνα, ακουμπάμε τις φέτες του ψαριού πάνω στη σχάρα.

Όση ώρα ψήνονται, σηκώνουμε τη σχάρα και ανά διαστήματα ρίχνουμε πάνω στα κάρβουνα, ακριβώς κάτω από τις φέτες, αρκετό ξερό δεντρολίβανο, έτσι ώστε η σάρκα του ψαριού να απορροφήσει μόνο το άρωμά του και να μη πικρίσει.

Δεν γυρίζουμε τα φιλέτα συνεχώς γιατί θα διαλυθούν.

Ελέγχουμε με ένα μικρό μαχαίρι αν ψήθηκαν στο εσωτερικό τους και πριν χάσουν τα υγρά τους τα βγάζουμε προσεκτικά από τη φωτιά.

Σερβίρουμε με φρέσκο λευκό κρασί δεξαμενής (μη παλαιωμένο σε βαρέλι). Συνηθίζουμε να συνοδεύουμε τα ψάρια με λευκά κρασιά, μη τανικά, γιατί οι τανίνες που περιέχουν τα κόκκινα δημιουργούν μια άσχημη, "ψαρίσια" επίγευση. Το συγκεκριμένο όμως ψάρι συνοδεύεται πολύ όμορφα και από μη τανικά ροζέ.

ΨΑΡΙΚΑ

Μπακαλιάρος με κόκκινη σκορδαλιά

Υλικά: 1 κιλό παστό μπακαλιάρο 4-5 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο) 4 σκελίδες σκόρδο 200 γραμμάρια λάδι 2-3 κουταλιές ξίδι 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλατοπίπερο...

ΨΑΡΙΚΑ

Αγγινάρες με σουπιές και πατάτες

Υλικά 200 γρ. ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια 100 γρ. ελαιόλαδο 1 κιλό σουπιές ή καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες 200 γρ. άσπρο ξηρό κρασί 200 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό 600 γρ....

ΨΑΡΙΚΑ

Μπαρμπούνια με σάλτσα ντομάτας

Υλικά 8 μεγάλα μπαρμπούνια 6 κουταλιές ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές αλεύρι 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκελίδες σκόρδο (κοπανισμένες) 400 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ