ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΜΑΝΤΟΛΑΤΟ (NOUGAT DE MONTELIMAR)

 

Υλικά:
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 150 γραμ. μέλι
  • 125 γραμ. νερό
  • 30 γραμ. γλυκόζη
  • 1 πρέζα βανίλια
  • το ασπράδι δύο αυγών
  • 300 γραμ. αμύγδαλο λευκό καβουρδισμένο
  • 125 γραμ. φυστίκι Αιγίνης ανάλατο
  • ζάχαρη άχνη
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Εκτέλεση:
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη.
  • Αφήνουμε να βράσει καλά, και με ένα θερμόμετρο καραμέλας, όταν φτάσει στους 138 βαθμούς ρίχνουμε το μέλι.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο και συγχρόνως χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα.
  • Μόλις το θερμόμετρο δείξει 145 βαθμούς και έχει ασπρίσει η μαρέγκα, ρίχνουμε την καραμέλα σιγά σιγά και σταθερά μέσα στη μαρέγκα χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα.
  • Συνεχίζουμε για 15 λεπτά ρίχνοντας και τη βανίλια.
  • Σταματάμε το χτύπημα, κατεβάζουμε απο το μίξερ και ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και σε μια επίπεδη επιφάνεια ρίχνουμε αρκετή ζάχαρη άχνη.
  • Τοποθετούμε ένα τετράγωνο στεφάνι 16Χ16 και βάζουμε μέσα το μίγμα του nougat, αφού προηγουμένως έχουμε βρέξει τα χέρια μας με νερό.
  • Το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια πιέζοντας προς τα κάτω.
  • Ρίχνουμε την άχνη σε όλη την επιφάνεια και το αφήνουμε να κρυώσει για 24 ώρες.
  • Αφαιρούμε το στεφάνι με τη βοήθεια ενός βρεγμένου μαχαιριού και κόβουμε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι.
Αυτό ήταν. Καλή επιτυχία.

ΓΛΥΚΑ

Στρούντελ με καρύδια

Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...

ΓΛΥΚΑ

Χαλβάς με σιμιγδάλι

Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...

ΓΛΥΚΑ

Μπαμπάς

Υλικά: 5 αυγά 1 ποτήρι ζάχαρη ½ ποτήρι νερού αλεύρι 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 1 σαντιγί γκαρνί (προαιρετικά για γαρνίρισμα) Για το σιρόπι:3 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό Εκτέλεση: Χτυπάμε τα...

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ