από
papatrehas
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΛΑΔΕΡΑ
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑ
Υλικά:
- 7 μελιτζάνες μακρόστενες, κομμένες κατά μήκος, πάχους 5-6 χιλιοστών
- ½ κ. κιμά από μοσχάρι
- 2-3 πιπεριές κέρατο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες περασμένες στον τρίφτη ή ένα κουτάκι πελτέ αραιωμένο με νερό ή μια κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 1 κρασοπότηρο λάδι
- 10 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
- αλάτι
- πιπέρι
- 5 κόκκους μπαχάρι
- ελάχιστη κανέλα τριμμένη
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
Δυσκολία
μέτρια
Είδος
Κλειδιά
Εκτέλεση:
Βυθίζουμε τις κομμένες μελιτζάνες σε ένα λεκανάκι με νερό και το ξύδι για ½ ώρα.
Μετά τις στραγγίζουμε σφίγγοντας με την χούφτα μας μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά που απορρόφησαν.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.
Στο λάδι που περισσεύει ρίχνουμε το κρεμμύδι και μόλις ροδίσει τον κιμά.
Όταν καβουρδιστεί προσθέτουμε τις ντομάτες (πελτέ αραιωμένο, ή κονσέρβα) μαζί με τα μπαχάρια, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, κανέλα ελιές και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Σε μία κατσαρόλα στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες και τις πιπεριές και από πάνω τον μισό κιμά, μετά ξανά στρώνουμε με τα υπόλοιπα, τέλος αδειάζουμε το ζουμί από το τηγάνι και προσθέτομε ένα ποτήρι νερό ζεστό.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ίσα να βράζει, για 45ʼ περίπου. Δεν ανακατεύουμε για να μην λιώσουν, αλλά κουνάμε (σείουμε) την κατσαρόλα για να μην πιάσει το φαγητό και ελέγχουμε την σάλτσα.
Σερβίρετε βγάζοντας κομμάτια με προσοχή χρησιμοποιώντας σέσουλα.
Το στολίζω με κομματάκια τυρί φέτα.
Πρόκειται για ένα θαυμάσιο λαδερό φαγητό.
Καλή επιτυχία.
Βυθίζουμε τις κομμένες μελιτζάνες σε ένα λεκανάκι με νερό και το ξύδι για ½ ώρα.
Μετά τις στραγγίζουμε σφίγγοντας με την χούφτα μας μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά που απορρόφησαν.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.
Στο λάδι που περισσεύει ρίχνουμε το κρεμμύδι και μόλις ροδίσει τον κιμά.
Όταν καβουρδιστεί προσθέτουμε τις ντομάτες (πελτέ αραιωμένο, ή κονσέρβα) μαζί με τα μπαχάρια, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, κανέλα ελιές και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Σε μία κατσαρόλα στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες και τις πιπεριές και από πάνω τον μισό κιμά, μετά ξανά στρώνουμε με τα υπόλοιπα, τέλος αδειάζουμε το ζουμί από το τηγάνι και προσθέτομε ένα ποτήρι νερό ζεστό.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ίσα να βράζει, για 45ʼ περίπου. Δεν ανακατεύουμε για να μην λιώσουν, αλλά κουνάμε (σείουμε) την κατσαρόλα για να μην πιάσει το φαγητό και ελέγχουμε την σάλτσα.
Σερβίρετε βγάζοντας κομμάτια με προσοχή χρησιμοποιώντας σέσουλα.
Το στολίζω με κομματάκια τυρί φέτα.
Πρόκειται για ένα θαυμάσιο λαδερό φαγητό.
Καλή επιτυχία.
Γεμιστά λαδερά
Υλικά για 6 άτομα: 6 ντομάτες μεγάλες 6 πιπεριές μεγάλες 3 πατάτες 500 γρ. κρεμμύδια ψιλ/να 1 1/2 φλ. ρύζι 2 φλ. ελαιόλαδο 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλ/νο λίγο άνηθο ψιλ/νο αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Κόβουμε...
Αγκινάρες Προβανσιάλ
(προετοιμασία 10'. ψήσιμο 25', κρασί ροζέ ή κόκκινο) Υλικά για 4 άτομα: 8 μικρές αγκινάρες 8 μικρά κρεμμυδάκια 2 ντομάτες σε φέτες χωρίς φλούδα και σπόρους χυμό 2 λεμονιών 1 σκελ. σκόρδου 3-4 κουτ....
Κολοκυθάκια μαρινάτα
Υλικά για 4 άτομα: 600 γρ. κολοκυθάκια, σε φέτες κατά μήκος 25 γρ. αλεύρι λάδι για τηγάνι 100 γρ. ελαιόλαδο 1/2 κρεμμύδι ψιλ/νο 4 σκελ. σκόρδο ψιλ/νο 2 ποτήρια ξίδι φασκόμηλο ή δάφνη αλάτι Εκτέλεση:...