από
emmaminiepink
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Υλικά (για 40-50 κομμάτια):
- 1200 γρ. αλεύρι μαλακό
- 500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 350 γρ. ζάχαρη άχνη
- 380 γρ. ηλιέλαιο
- 500 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 30 γρ. σόδα φαγητού
- 130 γρ. μέλι
- 1-2 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
- καρύδι ψιλοκομμένο
Σιρόπι:
Διαλύετε την αμμωνία και τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού. Βάζετε σε μια λεκάνη το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το μέλι. Τα ανακατεύετε απαλά με ένα σύρμα. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμειγνύετε με το σιμιγδάλι. Ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι με το σιμιγδάλι στη λεκάνη με τα υγρά υλικά και ανακατεύετε απαλά με τα χέρια. Ρίχνετε όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη (μαλακή) που να πλάθεται εύκολα. Μη ζυμώσετε πολύ τη ζύμη!
Με τα χέρια σας παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη και πλάθετε μελομακάρονα στο σχήμα που θέλετε. Τοποθετείτε τα μεκομακάρονα μέσα σε βουτυρωμένο ταψάκι. Με ένα πιρούνι ή ειδικό εργαλείο μπορείτε να κάνετε διακοσμητικές γραμμούλες στην επιφάνειά τους. Βάλτε το ταψί στο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα. Μπορείτε να περιχύσετε το σιρόπι ακόμα κι αν είναι κρύο, αλλά πρέπει ή τα μελομακάρονα ή το σιρόπι να είναι κρύο.
Αφού περιχύσετε το σιρόπι πασπαλίστε με το ψιλοκομμένο καρύδι. Τα μελομακάρονα είναι έτοιμα!
- 1-2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 1/2 κιλό ζάχαρη
- 700 γρ. νερό
- 100 γρ. γλυκόζη
Διαλύετε την αμμωνία και τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού. Βάζετε σε μια λεκάνη το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το μέλι. Τα ανακατεύετε απαλά με ένα σύρμα. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμειγνύετε με το σιμιγδάλι. Ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι με το σιμιγδάλι στη λεκάνη με τα υγρά υλικά και ανακατεύετε απαλά με τα χέρια. Ρίχνετε όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη (μαλακή) που να πλάθεται εύκολα. Μη ζυμώσετε πολύ τη ζύμη!
Με τα χέρια σας παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη και πλάθετε μελομακάρονα στο σχήμα που θέλετε. Τοποθετείτε τα μεκομακάρονα μέσα σε βουτυρωμένο ταψάκι. Με ένα πιρούνι ή ειδικό εργαλείο μπορείτε να κάνετε διακοσμητικές γραμμούλες στην επιφάνειά τους. Βάλτε το ταψί στο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα. Μπορείτε να περιχύσετε το σιρόπι ακόμα κι αν είναι κρύο, αλλά πρέπει ή τα μελομακάρονα ή το σιρόπι να είναι κρύο.
Αφού περιχύσετε το σιρόπι πασπαλίστε με το ψιλοκομμένο καρύδι. Τα μελομακάρονα είναι έτοιμα!
Γαλοπούλα με λαχανικά
Μερίδες: 6 Χρόνος Προετοιμασίας: 25 Χρόνος Μαγειρέματος: 1 Ώρα Συστατικά: 500 γραμ. γαλοπούλα στήθος (χωρίς κόκαλα και πέτσα) 600 γραμ. πατάτες 2 μέτρια κρεμμύδια 4 μέτρια καρότα 2 πράσα (μόνο το...
Βασιλόπιτα Σμύρνης
Υλικά 400 γραμ. ζάχαρη 300 γραμ. μαλακό βούτυρο 1 πρέζα αλάτι 6 αβγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια 750 γραμ. φαρίνα κοσκινισμένη 1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη 1 ποτηράκι κονιάκ χυμός...
Δίπλες νηστήσιμες
Υλικά 1 ποτήρι του κρασιού λάδι 1 ποτήρι του κρασιού ούζο 2 ποτήρια του κρασιού χλιαρό νερό 1 κιλό αλεύρι Νο 1 Για το σιρόπι 1 κιλό μέλι 3 ποτήρια του νερού νερό Εκτέλεση Ζυμώνουμε το αλεύρι...