Εκτέλεση:
- Σε ένα μεσαίο ταψάκι, βάζουμε το βούτυρο και το τοποθετούμε στο φούρνο στους 175 βαθμούς να λιώσει. Όταν λιώσει το βούτυρο, σκορπίζουμε το 1 φλυτζάνι ζάχαρη ομοιόμορφα στο ταψί και αραδιάζουμε επάνω τα μήλα τα οποία έχουμε καθαρίσει, αφαιρέσει τα κουκούτσια με το ειδικό εξάρτημα και κόψει σε ροδέλες. Αφού γεμίσουμε το ταψί με μήλα, σε 2-3 στρώσεις, ραντίζουμε με κονιάκ κατά βούληση (εγώ βάζω αρκετούτσικο) και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλλα. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και το αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη
- Χτυπάμε τα 4 ασπράδια σε μαρέγκα. Έπειτα χτυπάμε καλά τους κρόκους, ρίχνουμε τη ζάχαρη, χτυπάμε καλά και προσθέτουμε τη μαρέγκα και τις βανίλιες. Προσθέτουμε και το 1 φλυτζάνι φαρίνα απ και χτυπάμε να ενσωματωθεί. Η ζύμη μας είναι έτοιμη.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και απλώνουμε επάνω από τα μήλα τη ζύμη μας. Σε αυτό το σημείο μπορείτε πριν απλώσετε τη ζύμη να προσθέσετε πάνω από τα μήλα σταφίδες και καρύδια. Τοποθετούμε ξανά στο φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα στους 175. Αν θέλετε να δείτε αν έγινε το κέικ μας, βυθίστε ένα μαχαιράκι στο ταψί και αν δεν κολλήσει ζύμη επάνω είναι έτοιμο.
- Όπως είναι ζεστό όταν το βγάζουμε από το φούρνο το αναποδογυρίζουμε με πολύ προσοχή επάνω σε μία πιατέλα ελαφρώς βαθουλή. Σας συνιστώ την πρώτη φορά να το κάνετε επάνω από το νεροχύτη γιατί η μηλόπιτα βγάζει σιρόπι και μπορεί να λερώσετε τον πάγκο σας.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...