Υλικά (για τη γέμιση):
- 4 μεγάλα μήλα μπανανέ
- 150 γραμ. ζάχαρη
- 50 γραμ. βούτυρο
- χυμός λεμονιού
- ½ φλυτζ. χυμό πορτοκαλιού
- 3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 2-3 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ (ή μαστίχα κλπ)
- (προαιρετικά) 1 πολύ ώριμη μπανάνα, 3 κουτ. σούπας
ψιλοκομμένο καρύδι, 1/3 φλυτζ.
σταφίδα μαύρη
- Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε μια λακκούβα στο
κέντρο.
- Ρίχνουμε το βούτυρο κρύο και ψιλοκομμένο σε κυβάκια, τη
ζάχαρη, το αλάτι, το νερό.
- Βουτυρώνουμε τα χέρια και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις,
ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα.
- Τη συμμαζεύουμε σε μια μπάλα και σε πλαστική σακκούλα τη
βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
- Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο χαρτιά ζαχαροπλαστικής ή
χρησιμοποιώντας λίγο κορν-φλάουρ, με τον πλάστη, σε ένα
φύλλο.
- Την τοποθετούμε σε φόρμα τάρτας και την απλώνουμε ώστε να
καλύπτει άνετα και τα πλαϊνά τοιχώματα.
- Την τρυπούμε με ένα πιρουνάκι σ' όλη την επιφάνειά της και την
ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180’
C. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Εντωμεταξύ, καθαρίζουμε τα μήλα. Δύο από αυτά τα αλείφουμε με
χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν, και τα κόβουμε τελευταία στιγμή
φετάκια μισοφέγγαρα. Τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε μικρά
κυβάκια.
- Σε ένα βαθύ σκεύος, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το
φρούτο, τη ζάχαρη, το χυμό, και προαιρετικά ραντίζουμε με ποτό της
αρεσκείας μας.
- Σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά να σιγοβράσουν για 1
τέταρτο. Με ξύλινο κουτάλι ανακατεύουμε πολτοποιώντας κατά
βούληση το μήλο και προσθέτουμε το κορν - φλάουρ.
- Όταν ετοιμαστεί, προσθέτουμε τη σταφίδα και αφήνουμε να
κρυώσει ελαφρά. Απλώνουμε το χλιαρό πολτό στην τάρτα και με την
ανάποδη του κουταλιού τον στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Πασπαλίζουμε με το καρύδι, αν θέλουμε. Στολίζουμε με τα μήλα σε
μισοφέγγαρα κατά την ίδια φορά. Τα
γλασσάρουμε με τη μαρμελάδα
διαλυμένη στο ποτό και λίγο νεράκι.
- Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμ. Κελσίου για 25-30
λεπτά.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...