ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΑ
ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙΑ
Υλικά:
- ½ κιλό φύλλο βηρυτού
- 500 γραμ. καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη
- 500 γραμ. αμυγδαλόψιχα χοντροαλεσμένη
- 150 γραμ. στραγάλια άσπρα αλεσμένα
- 2- 3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 100 γραμ. ζάχαρη άσπρη
- 150 ml κονιάκ ή Benedictine (καλύτερα το δεύτερο)
- φλούδα από 1 πορτοκάλι τριμμένη στο ψιλό μέρος του τρίφτη
- 1 πακέτο βούτυρο τύπου Κερκύρας λιωμένο
- έξτρα βούτυρο τύπου Κερκύρας λιωμένο για το άλειμμα των
φύλλων
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Κλειδιά
Υλικά (για το σιρόπι):
Σημείωση: Μπορείτε αντί για κονιάκ ή Benedictine, να βάλετε Grand Marnier.
- 4 ποτήρια νερό
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 3 σταγόνες λεμόνι
- Ανακατεύουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα στραγάλια, τη
φρυγανιά, την κανέλα, τη ζάχαρη, το κονιάκ ή Benedictine, την
πορτοκαλόφλουδα.
- Ανοίγουμε το φύλλο και κόβουμε ανά 2 φύλλα σε λωρίδες .
Βουτυρώνουμε τις λωρίδες και βάζουμε λίγη γέμιση στην αρχή της
λωρίδας. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ.
- Τυλίγουμε τα μπακλαβδάκια και τα βάζουμε σε ελαφρά
βουτυρωμένο ταψάκι.
- Περιχύνουμε με το 1 πακέτο λιωμένο βούτυρο τύπου Κερκύρας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσουν
όμορφα.
- Έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το
λεμόνι. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το ρίχνουμε στα ζεστα
μπακλαβαδάκια.
Σημείωση: Μπορείτε αντί για κονιάκ ή Benedictine, να βάλετε Grand Marnier.
Στρούντελ με καρύδια
Υλικά: 1 πακέτο φύλλου ζύμης κουρού (Κανάκη) 4-5 κουταλιές σούπας βούτυρο χυμό 1 λεμονιού 100 γραμ. σταφίδες ½ κουταλάκι κανέλα ½ κουταλάκι γαρίφαλλο 4 μήλα 150 γραμ. χοντροτριμένα...
Χαλβάς με σιμιγδάλι
Υλικά 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό 1 φλιτζάνι λάδι 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι μέλι 5 φλιτζάνια νερό 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα 1/4 ξανθές σταφίδες 2 κομμάτια κανέλα 3 γαρίφαλα 1 φλούδα...