ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Υλικά (για τα μπιφτέκια): (η αναλογία είναι για 6 μπιφτέκια)
- 750 γραμ. κιμάς
- 1 αβγό
- μυρωδικά (εδώ, όποιος γνωρίζει ποιο μυρωδικό ταιριάζει καλύτερα με τον κιμά, μας το λέει, μην το κρατάει μυστικό)
- αλάτι
- 6 φρυγανιές τριμμένες
- κρεμμύδι ψιλοκομμένο (άμα και σας αρέσει)
- τυρί τριμμένο της προτίμησής σας
Δυσκολία
μικρή
Κατηγορίες
Είδος
Υλικά (για το κριθαράκι με ντομάτα):
- 1 πακέτο κριθαράκι (500 γραμ.)
- 3 φρέσκιες ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκια ή μισό πουμαρό
- 2 κουταλιές λάδι
- προαιρετικά 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σκόρδο
- 3 φλυτζάνια νερό
- αλάτι
- Ξεκινάμε φτιάχνοντας τα μπιφτέκια. Αν δεν τα φτιάξουμε, δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε και το εν λόγω φαΐ, παίρνουμε ντελίβερι. Βάζουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά και ανακατεύουμε (με τα χέρια καλέ) μέχρι την επίτευξη ομοιογενούς μείγματος (πςςςς). Εδώ οι καλλιτέχνες βάζουν το μείγμα στο ψυγείο και το αφήνουν να κοιμηθεί κανα δίωρο. Εγώ, το πλάθω μπιφτεκάκια με τα δυο χεράκια, τα τυλίγω σε αλουμινόχαρτο ή σε freezer bags και βουρ ζντη γκαντάμπξηγκξη. Μετά ούτε ξεπάγωμα χρειάζονται ούτε τίποτα (αμέ, μια χαρά).
- Όπως είπαμε (στην αρχή Γιαννάκη, δεν πρόσεχες ε;), το μείγμα βγάζει 6 μπιφτέκια, αρκετά μεγαλούτσικα. Για το γιουβέτσι αυτό εγώ χρησιμοποίησα 4, τα οποία και τα έκοψα στη μέση και τα έπλασα σα κεφτεδάκια. Εν ολίγοις, ίσως και να είναι καλύτερα να τα πλάσετε μικρότερα από μιας αρχής. Δεν ξέρω, κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Είτε τα βγάζετε από την κατάψυξη είτε τα πλάθετε εκείνη την ώρα. Γιατί, εσείς αποφασίζετε.
- Τα έχουμε έτοιμα λοιπόν, τα μπιφ στέκια μας, ανάβουμε τον φούρνο (αέρα 180) και τα βάζουμε σε ταψί με λίγο λάδι. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στο γκριλ. Απλά μετά θα πρέπει να κλείσετε γκριλ-ανάψετε φούρνο, μεγάλη διαδικασία για μένα. Τα μπιφτέκια κάνουν περίπου μισή ώρα για να γίνουν.
- Εμείς, επειδή είμαστε τσίφτικα παιδιά, στο 20λεπτο πάνω ξεκινάμε την προετοιμασία για το κριθαράκι: ελαφρό τζόκινγκ γύρω από το τραπέζι, στρέτσιγνκ, εναλλακτικά βάζουμε τα 3 φλυτζάνια νερό στον βραστήρα να βράσουν. Αν δεν έχετε βραστήρα, μην απελπίζεστε, δεν διαβάσατε τζάμπα ως εδώ. Είτε βράζετε νερό σε κατσαρολάκι είτε χρησιμοποιείτε κρύο νερό που θα το βράσετε με τα υλικά στο φούρνο. Παίρνουμε το ταψί και ρίχνουμε το βραστό (ή το κρύο) νερό, πετάμε μέσα λάδι, πουμαρό, κονσέρβα, φρέσκια ντομάτα, τη βαφή για τα κόκκινα αβγά, αλάτι και ανακατεύουμε (πιθανόν κάπου εδώ να μπαίνει και το σκορδοκρόμμυδο, αλλά θα σας γελάσω).
- Βγάζουμε τα μπιφτέκια από το φούρνο όπου και βάζουμε το ταψί με τη σάλτσα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση (μην περιμένετε μέχρι να δείτε μπουρμπουλήθρες, κανα 5λεπτο αρκεί –αν έχετε βάλει κρύο νερό, πολλαπλασιάστε επί 3).
- Ρίχνουμε στη σάλτσα το κριθαράκι και τα μπιφτέκια, ανακατεύουμε για ομοιόμορφη κατανομή (εκλογικές περιφέρειες το ταψί) και ξανά στο φούρνο. Μην βάλετε τα μπιφτέκια πάνω-πάνω, θα αρπάξουν. Χρειάζεται ανακάτεμα ανά 5 λεπτά, μην ξεχαστείτε και το αφήσετε μόνο του, θα θυμώσει και θα κολλήσει. Κάπου στο 20λεπτο είναι έτοιμο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.
- Στο μεταξύ, κι ενόσω το φαγητό παλεύει να ψηθεί, εμείς τρίβουμε ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Και μόλις κλείσουμε τον φούρνο, σερβίρουμε σε πιάτο, ρίχνουμε γκουμούλα από πάνω το τυρί, και τρώμε την γιουβετσοπίτσα μας.
Μια πάπια μα ποια πάπια; Μια πάπια με πορτοκάλι
Ανάθεμα την ώρα Κατάρα τη στιγμή Που άπλωσα το χέρι μου Να πιάσω το παπί Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο σουπερμάρκετ και βρείτε πάπια σε προσφορά και φτηνότερη από κοτόπουλο, μην κάνετε το...
Ψητό ψάρι και σοκολάτα Crunch
Έτσι την έπαθα και εκείνη τη μέρα… και άντε τώρα να αποφύγεις να το φας. Ανοίγω το ψυγείο να δω μήπως έχει τίποτα που να τρώγεται για να χορτάσω και εγώ λίγο την πείνα μου πριν αρχίσει το...
Σουβλάκια Κοτόπουλου με Φυστικοβούτυρο
Υλικά για 15-20 σουβλάκια Υλικά (για τα σουβλάκια): 6 φιλέτα κοτόπουλου Υλικά (για τη μαρινάδα): 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα (σκόνη) 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη 2 κουταλιές της σούπας...