από
papatrehas
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΙΜΑΔΕΣ
ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΠΑΠΑΤΡΕΧΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
Υλικά:
- ½ κιλό κιμά βοδινό
- ½ κιλό από αρνί
- 3 κρεμμύδια και μια σκελίδα σκόρδο κομμένα στο μπλέντερ μαζί
- 3 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
- 10 φύλα δυόσμο ψιλοκομμένο σαν καπνό για τσιγάρο
- 2 αβγά
- μπαχάρι αλεσμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κρασοπότηρο γάλα
- Για την επάλειψη
- 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
- 1 κουταλιά σούπας όχι πολύ γεμάτη βούτυρο πρόβειο (δίνει ξεχωριστή γεύση)
Για ντεκόρ:
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τους κιμάδες, τα κρεμμύδια, το δυόσμο, τα αυγά, την φρυγανιά, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι γάλα και τα ζυμώνουμε καλά για μερικά λεπτά. Θέλουμε την ζύμη μαλακή , αν σας είναι σφικτή προσθέστε γάλα. Βάλτε την στο ψυγείο πάνω από μία ώρα.
Ανάβουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά, να γίνει καλή θράκα. Δεν θέλουμε δυνατή φωτιά.
Χωρίστε την ζύμη σε 10 κομμάτια, αν θα χρησιμοποιήσετε μεταλλικά σουβλιά ή σε 15 αν είναι από καλάμι.
Πλάστε τα μακρόστενα και σουβλίστε τα. Μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε σουβλάκια και να τα πλάσετε στρογγυλά αλλά θα χάσουν μέρος από την γεύση τους - δεν προτείνεται.
Σε ένα μπρίκι λιώστε την μαργαρίνη και το βούτυρο με ελάχιστο αλάτι.
Βάλτε τα στην σχάρα και αρχίστε το ψήσιμο, μόλις αρχίζουν να ροδίζουν, πασαλείψετε τα με την βοήθεια του πινέλου με το βούτυρο και συνεχίστε το ψήσιμο.
Μετά τα ξεσουβλίζετε.
Εγώ σε ένα πιάτο βάζω δύο μπιφτέκια και τους ρίχνω πάνω λίγο κόκκινο πιπέρι γλυκό. Στολίζω το πιάτο με το κομμένο κρεμμυδάκι, μαϊντανό , ντοματούλα, κάπαρη, μερικές σταγόνες ξίδι και λίγο λάδι. Προαιρετικά βάζω ή μια κουταλιά σαλάτας πάπρικα ή μια κουταλιά τζατζίκι ή μια κουταλιά ρώσικη και το προσφέρω. Το συνοδεύω με μία καλοπαγωμένη μπύρα και μια φέτα ψωμί ελαφρός βουτυρωμένη και ψημένη στα κάρβουνα.
Καλή όρεξη!
Συμβουλή νοστιμιάς: εσείς που ξεκινάτε να μαγειρεύετε, όταν αρχίζετε, κάνετε το Σταυρό σας ή μια προσευχή, σε όποιον Θεό και αν πιστεύετε. Το φαγητό που φτιάχνετε με αγάπη, είναι το νοστιμότερο από όλα!
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε ροδέλες
- Αγγουράκι κομμένο ροδέλες
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα
- κάπαρη
- ξύδι
- κοκκινοπίπερο (γλυκό)
- λάδι
- αλάτι
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τους κιμάδες, τα κρεμμύδια, το δυόσμο, τα αυγά, την φρυγανιά, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι γάλα και τα ζυμώνουμε καλά για μερικά λεπτά. Θέλουμε την ζύμη μαλακή , αν σας είναι σφικτή προσθέστε γάλα. Βάλτε την στο ψυγείο πάνω από μία ώρα.
Ανάβουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά, να γίνει καλή θράκα. Δεν θέλουμε δυνατή φωτιά.
Χωρίστε την ζύμη σε 10 κομμάτια, αν θα χρησιμοποιήσετε μεταλλικά σουβλιά ή σε 15 αν είναι από καλάμι.
Πλάστε τα μακρόστενα και σουβλίστε τα. Μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε σουβλάκια και να τα πλάσετε στρογγυλά αλλά θα χάσουν μέρος από την γεύση τους - δεν προτείνεται.
Σε ένα μπρίκι λιώστε την μαργαρίνη και το βούτυρο με ελάχιστο αλάτι.
Βάλτε τα στην σχάρα και αρχίστε το ψήσιμο, μόλις αρχίζουν να ροδίζουν, πασαλείψετε τα με την βοήθεια του πινέλου με το βούτυρο και συνεχίστε το ψήσιμο.
Μετά τα ξεσουβλίζετε.
Εγώ σε ένα πιάτο βάζω δύο μπιφτέκια και τους ρίχνω πάνω λίγο κόκκινο πιπέρι γλυκό. Στολίζω το πιάτο με το κομμένο κρεμμυδάκι, μαϊντανό , ντοματούλα, κάπαρη, μερικές σταγόνες ξίδι και λίγο λάδι. Προαιρετικά βάζω ή μια κουταλιά σαλάτας πάπρικα ή μια κουταλιά τζατζίκι ή μια κουταλιά ρώσικη και το προσφέρω. Το συνοδεύω με μία καλοπαγωμένη μπύρα και μια φέτα ψωμί ελαφρός βουτυρωμένη και ψημένη στα κάρβουνα.
Καλή όρεξη!
Συμβουλή νοστιμιάς: εσείς που ξεκινάτε να μαγειρεύετε, όταν αρχίζετε, κάνετε το Σταυρό σας ή μια προσευχή, σε όποιον Θεό και αν πιστεύετε. Το φαγητό που φτιάχνετε με αγάπη, είναι το νοστιμότερο από όλα!
Στρούντελ Λαχμαντσούν
Υλικά (Για το λαχμαντσούν): 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο 500 γραμ. κιμά χοιρινό 1,5 κονσέρβας κονκασέ ή ακόμα καλύτερα ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα (για όσους έχουν την ευτυχία να μαγειρεύουν στην...
Πικάντικοι κεφτέδες με σάλτσα δυόσμου
Υλικά (για τους κεφτέδες): 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (εναλλακτικά αρνίσιο) 2 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες 1 κρεμμύδι τριμμένο 2 μικρές σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετούλες μερικά...
Σουτζουκάκια Σμυρνέικα
Υλικά : μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά 1 μεγάλο κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδο 1 ματσάκι μαιντανό φρυγανιά τριμμένη 1 αβγό λίγο λάδι λίγο κρασί κόκκινο ή ξύδι κύμινο, ρίγανη, πιπέρι μαύρο, αλάτι, λίγο μπαχάρι...