ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕΡΑΚΛΗΔΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ
Υλικά:
- 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
ψιλοκομμένο μαζί με τα κοτσάνια
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 2 αυγά
- 1 κούπα λάδι
- 1 ποτηράκι σόδα υγρή
- Αλάτι, πιπέρι
- 250 γραμμάρια ψωμί (ψίχα) μουσκεμένο και
στραγγισμένο
- 4 πατάτες (πλυμένες καλά και κομμένες σε κυβάκια μαζί
με την φλούδα)
- 3 σκελίδες σκόρδο
(ψιλοκομμένο)
- 4 φέτες γραβιέρα Κρήτης
Δυσκολία
μέτρια
Κατηγορίες
Είδος
Για την σάλτσα:
*Με τον κιμά φτιάχνουμε μόνο τέσσερα μπιφτέκια για να είναι αρκετά μεγάλα και παχιά ώστε να κρατήσουν τα ζουμιά τους και να είναι αφράτα. Αν τα κάνετε μικρά δεν θα προλάβουν να ψηθούν οι πατάτες.
- 1 κρεμμύδι
- 1 ποτηράκι Worcestershire sauce ή
γούστερ sauce(την βρίσκετε σε
όλα τα supermarkets)
- 1 κουταλιά της σούπας
βαλσάμικο ξύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
- 10 σταγόνες tabasko
κόκκινο
- 1 κουταλάκι μουστάρδα (σκόνη)
- 1 κουταλάκι αλάτι
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα σβήνουμε
με την γούστερ sauce και το βαλσάμικο και προσθέτουμε τη
ζάχαρη και κατόπιν τα ντοματάκια.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα υπόλοιπα
υλικά της σάλτσας, αφήνουμε να δέσει και την κατεβάζουμε
από την φωτιά.
- Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες με την φλούδα, τις
κόβουμε σε πολύ μικρά κυβάκια χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε
και τις στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού.
- Κατόπιν τις αλατοπιπερώνουμε, τις ανακατεύουμε με το
σκόρδο και ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά για τα μπιφτέκια από
το κιμά μέχρι και το ψωμί. Πλάθουμε 4 αρκετά μεγάλα
μπιφτέκια* και τα στρώνουμε πάνω από τις πατάτες και την
σάλτσα.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Λίγο
πρίν τα βγάλετε απο το φούρνο στρώστε πάνω από τα
μπιφτέκια τις φέτες γραβιέρα.
- Mόλις λιώσει η γραβιέρα, σβήνουμε το φούρνο και
σερβίρουμε μετά από λίγο.
*Με τον κιμά φτιάχνουμε μόνο τέσσερα μπιφτέκια για να είναι αρκετά μεγάλα και παχιά ώστε να κρατήσουν τα ζουμιά τους και να είναι αφράτα. Αν τα κάνετε μικρά δεν θα προλάβουν να ψηθούν οι πατάτες.
Λουκάνικα σε πικάντικη σάλτσα
Υλικά: 4 λουκάνικα (δοκιμάστε τα λουκανικα Μυκόνου Nikas με θρούμπι και ρίγανη) 6 πατάτες μετρίου μεγέθους 2 κουταλιές σούπας βούτυρο 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο ½ φλυτζάνι κέτσαπ ή...
Αρνίσια Παϊδάκια Πορτοκαλάτα
Υλικά (για 2 άτομα): Παϊδάκια αρνίσια ή μπριτζόλες (περίπου 600 γρ) 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο 2 φλυτζάνια τσαγιού σπορέλαιο χυμός 1 πορτοκαλιού λίγη μέντα Εκτέλεση: Βάζουμε το λάδι να κάψει στην...
Πατάτες στο φούρνο (αλα γαλλικά)
Υλικά 1 κιλό στρογγυλές πατάτες Κύβος Knorr Αλεύρι Παρμεζάνα ή τυρί κεφαλοτύρι αρεσκείας του καθενός Παντσέτα σε κύβους Εκτέλεση Κόβουμε παρα πολύ λεπτές τις πατάτες. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό...